Dan Dungaciu: „Tema Basarabiei îşi poate găsi în Casa Regală cel mai important reprezentant.”

13 august doliu national romanesc

Sâmbătă, 13 august 2016, ziua înmormântării Majestăţii Sale Regina Ana, Preşedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a decretat doliu naţional.

„Este vorba de un gest pe care Chişinăul îl face de solidarizare politică şi geo-politică cu dreapta Prutului”, comentează analistul politic Dan Dungaciucomentează analistul politic Dan Dungaciu. „Există însă şi o legătură mai profundă între Casa Regală şi Basarabia, pentru că, dacă ar fi să identificăm câteva teme specifice, dincolo de agenda politică a Bucureştiului, care trebuie să fie într-un fel consacrate de Casa Regală, eu aş identifica două: una este Basarabia, a doua este românii din afara României.

Basarabia este o temă care îşi poate găsi în Casa Regală cel mai important reprezentant. Readucerea Basarabiei în memoria colectivă a românilor trebuie să fie o preocupare a Casei Regale. Diferanţa între Basarabia şi Transilvania este că, după cel de-al doilea război mondial, prezenţa în conştiinţa publică a Basarabiei este net inferioară. Nu a avut cine s-o readucă pe tapet şi Casa Regală, din punctul ăsta de vedere, ar putea să facă mult mai mult chiar decât politicienii de la Bucureşti.”

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s