Regele Mihai şi Regina Ana: Principesa Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere. Românii o vor accepta ca Regină.

Regele Mihai I si Principesa Margareta
Regele Mihai I si Principesa Margareta

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a desemnat-o pe prima sa fiică, Alteţa Sa Regală Principesa Margareta, drept Principesă Moştenitoare, conform intenţiei anunţate într-un discurs public din 30 decembrie 1997[1], prin Normele Fundamentale alea Familiei Regale din 30 decembrie 2007[2]

Motivaţia acestei decizii a fost explicată astfel de Majestatea Sa Regele, în discursul din 30.XII.1997: „Privind către viitor, simt că trebuie să vă împărtășesc astăzi o decizie pe care am luat-o recent. Când a fost scrisă Constituția din 1923, pe care am repus-o în drepturi la sfârșitul războiului și pe care comuniștii au înlăturat-o acum cincizeci de ani, femeile nu aveau foarte multe drepturi și erau excluse de la succesiunea la Tron. De atunci multe s-au schimbat. Femeile acum votează și sunt alese în poziții de mare responsabilitate peste tot. Cele mai multe democrații europene au făcut de mult aceste schimbări. Constituțiile monarhiilor moderne au fost și ele modificate, nu numai pentru a permite femeilor dreptul la succesiune, dar și pentru a permite primului născut, indiferent de sex, să succeadă la tron. Nu am sugerat niciodată că tradițiile noastre ar trebui păstrate împotriva realităților prezente. În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa. Nu am crezut niciodată că Românii au nevoie de zeci de ani ca să revină la normalitate, cum unii sociologi au sugerat. Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere, în același fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria și Elena, cu aceeași afecțiune și speranță cu care a fost înconjurată alături de mine, Regina Ana (s.n.).Statutul Familiei va fi amendat în consecință în viitorul apropiat. Conștient de responsabilitățile mele constituționale, pun soarta ei și a mea, ca întotdeauna, în mâinile poporului român. Finalmente, poporul va decide ceea ce eu doresc astăzi. Dar cred că înțelegeți de ce acum, și nu în altă zi, am dorit să vă împărtășesc punctul meu de vedere.”

Majestatea Sa Regina Ana, despre afirmaţia „Păcat că M. S. Regele Mihai nu are un băiat”:

„E o prejudecată. Alimentată şi de propaganda antimonarhică. (…) istoria ne convinge că de multe ori reginele au fost mai puternice decât regii. Mai energice, mai apropiate de ţară. În timpul domniei lor, popoarele au cunoscut perioade de glorie şi be bunăstare fără precedent. Nu vine expresia de «epocă victoriană» de la Regina Victoria? Şi nu vorbim de periaoda elizabethană din cauza unei regine, Regina Elizabeth? Regele Mihai va propune schimbarea legii salice din Constituţia României, cum a făcut şi regele Frederick al IX-lea. Cu ajutorul Parlamentului şi consultând, fireşte, voinţa poporului român. Nu cred că românii vor reacţiona, în această situaţie, altfel decât au reacţionat danezii. (s.m.) Şi nu cred că România ar dori să fie o ţară mai prejos decât Anglia sau Danemarca, îngropându-şi viitorul în prejudecăţi pe care le-au anihilat perioada ale istoriei consumate cu câteva secole înaintea noastră şi chiar cu milenii. În toate ţările civilizate, femeile au avut dreptul să succeadă la tron.”

(M.S. Regina Ana a României, în dialog cu Doina Uricariu, „Maxilarul inferior”, vol. II, Polirom, 2011, pp.338-339)

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s