Flavius Boncea: 7 lucruri care trebuie spuse după dispariţia Reginei Ana

regina ana iubeste catelusii.jpg

„Nu am avut cum să ajung ieri în România. Am condus-o pe Regină pe ultimul drum doar cu gândul. Din respect pentru amintirea Ei, m-am abținut de la orice fel de comentarii și de polemici. Doliul continuă, lacrimile curg în continuare. Dar câteva lucruri cred că trebuie spuse, și aceasta deoarece delatorii Familiei Regale nu au avut decența nici în această perioadă de durere și suferință măcar să se abțină.

Ce am aflat, în aceste 13 zile de când Regina noastră a plecat dintre noi?

1. „Ana nici măcar nu era Regină.”
E adevărat, în condițiile în care România este în continuare într-o stare de ilegitimitate constituțională, Regina Ana nu a avut cum să fie validată de Parlament conform Constituției din 1923 ca Regină a României. Dar nu este un exercițiu greu de imaginație să încerci să judeci ce s-ar fi întâmplat într-o Românie legitimă. Și, până la urmă, chiar faptul că a stat 68 de ani alături de Rege, dăruindu-i cinci copii, este suficient pentru a-i pune Reginei pe creștet coroana de care doar o istorie nedreaptă, în care România a fost abandonată de toți aliații ei, a reușit să o priveze.

2. „Regina Ana nici măcar nu era cetățean român, de ce să se decreteze zile de doliu național?”
Într-un excelent articol, Tudor Vișan-Miu explică motivele pentru care Regina Ana s-a considerat întotdeauna cetățean român prin căsătorie, dar nu a solicitat oficial cetățenia română:
(…) Principesei Moştenitoare Margareta i-a fost recunoscută cetăţenia română prin transcrierea certificatului de naştere încheiat în străinătate. Acest lucru s-a întâmplat şi pentru Principesa Elena, Principesa Irina (acum Irina Walker), Principesa Sofia şi Principesa Maria. Dar, în cazul căsătoriei, spre deosebire de procedura urmată pentru Principese, care presupune un simplu demers administrativ, prin care statul recunoaşte cetăţenia, care este, juridic, existentă de la naştere, oricare dintre variantele permise de Legea nr. 21/1991 presupune acordarea cetăţeniei. Acordarea cetăţeniei presupune jurământul prevăzut aici:http://cetatenie.just.ro/index.php/ro/juramant care se referă la Constituţia republicană: „Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României”. Şi cu asta cred că am spus totul: Regina Ana a fost loială cauzei restaurării monarhiei constituţionale în România. (…)

3. „Regina Ana nici măcar nu vorbea limba română.”
Am avut personal marea onoare de a vorbi cu Majestatea Sa Regina. În românește. Ce alt argument aș putea să aduc pentru demolarea acestei minciuni?

4. „Regele Mihai a murit dar acest lucru este ținut secret.”
Revenirea la o prostie mai veche, cu argument suprem în favoarea „veridicității” ei faptul că „Familia Regală nu face comentarii pe acest subiect”. Nu contează numeroasele mărturii ale celor care au avut onoarea să îl întâlnească sau să primească mesaje de la Majestatea Sa în ultimele luni. Mă și întreb ce ar fi putut să comenteze Familia Regală. Sau ce ar fi trebuit să facă Majestatea Sa Regele: bătrân, bolnav, în suferință după pierderea femeii pe care a iubit-o timp de șapte decenii, probabil ar fi trebuit să îi invite pe toți detractorii Familiei Sale în Elveția, pentru ca aceștia să îl atingă, să se convingă de faptul că trăiește?

5. „Dacă Regele trăiește, să apară în public din respect pentru cei care solicită acest lucru.”
Regele are aproape 95 de ani. Este un miracol și faptul că încă este printre noi, supraviețuind comunismului și luptând să supraviețuiască și mentalităților comuniste. În lupta pe care o duce acum, și care în primul rând este cu vârsta, nu cu boala, Regele și-a exprimat cât se poate de clar dorința de a nu mai apărea în public o perioadă, transferându-și prerogativele de reprezentare publică înspre A.S.R. Principesa Moștenitoare Margareta, viitoarea Regină a României. Mai mult, colegiul de medici care se ocupă de Majestatea Sa recomandă liniște și repaus. De ce ar fi dator Regele să li se arate unora care nu au respect nici față de dorințele Sale, dar nici măcar în fața pierderii pe care Majestatea Sa a suferit-o?

6. „Televiziunea Română are o înțelegere financiară cu Casa Regală deoarece a fost singura prezentă la Morges.”
A existat vreo altă televiziune sau vreun alt ziarist care s-a dus în Elveția și nu a fost primit la căpătâiul Reginei? Nu. Este doar o altă intoxicare menită să inducă în rândul opiniei publice faptul că instituția Casei Regale ar avea ceva de ascuns.

7. „Două fiice și nepoții Reginei Ana au primit interdicție din partea Familiei Regale de a participa la înmormântare.”
Irina Walker, fostă Principesă Irina, a spus așa: „În aceste zile triste, mă gândesc cu drag la mama şi la faptul că nu pot veni în România, în pofida dorinţei Familiei Regale / familiei mele; este foarte trist că nu voi reuşi să-mi iau ultimul rămas bun de la mama, dar întotdeauna voi păstra memoria ei în inima mea. Decizia îmi aparţine, luând-o din motive personale (n.m. – interdicția de a părăsi SUA până la finele anului 2017). Voi privi de departe şi voi fi cu sufletul alături de Familia Regală.” Cu excepția Irinei Walker și a copiilor ei, aflați în Statele Unite, familia a fost prezentă la înmormântare, inclusiv Nicolae, fost principe al României! Iar în ceea ce îl privește pe acesta din urmă: mi-e tare drag de el și sper ca la un moment dat să îl văd reprimind calitatea de Principe al României. Până atunci, însă, decizia de a-l scoate din linia de succesiune i-a aparținut Regelui. Cei care fac atmosferă în jurul acestui subiect nu își exprimă dragostea față de Nicolae, ci nesocotesc dorința Regelui Mihai.

Toate aceste teorii (și multe altele, cu neadevăruri mai mici sau mai mari) au fost lansate, în această perioadă, prin mediile deja cunoscute de propagandă anti-monarhistă: noile OTV-uri – România TV (post amendat de CNA deja pentru minciunile difuzate în urma unei sesizări pe care am făcut-o) și Nașul TV, tabloidul online Flux24, diverse bloguri nesemnate și neasumate, diverși comentatori (gen Ion Cristoiu) pe care, în mod normal, o societate românească post-decembrie 1989 ar fi trebuit să îi elimine din circuitul public. Și, lucru cu atât mai trist, ele au fost propagate în spațiul public de personaje care în trecutul în care activitatea lor conta disprețuiau aceste medii și care astăzi fac tapaj de „monarhismul” lor. Din păcate, rușinea nu pare să fie una dintre caracteristicile acestor persoane, la fel cum nici capacitatea de recunoaștere și de asumare a greșelilor.

Plecat fiind, încă, din țară, eu nu am avut cum să ajung să îmi conduc Regina pe ultimul drum. Am aprins doar o lumânare în memoria ei. Mi-am trimis gândul bun celor care au pierdut mult mai mult decât mine: o soție, o mamă, o bunică, o soră. Și sunt convins că Regina îmi zâmbește, așa cum a făcut-o și în urmă cu 15 ani, la Săvârșin*.
Flavius Boncea
14.08.2016″

Reclame

Un gând despre &8222;Flavius Boncea: 7 lucruri care trebuie spuse după dispariţia Reginei Ana&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s