De ce Regina Ana nu s-a convertit la ortodoxie. Ce spune despre rolul Bisericii

regele mihai regina ana viata

„Am rămas catolică şi după celebrarea căsătoriei, dar nu mai puteam primi comuniunea la biserică şi nu eram foarte bine văzută în sânul ei.

Nu cred că ar fi fost un fapt inspirat să devin ortodoxă. Eu m-am considerat întotdeauna catolică. Nu am înţeles de ce ar trebui să schimb vaporul pentru a pluti pe aceeaşi apă. Regele, de altfel, nu mi-a cerut niciodată să devin ortodoxă”, mărturisea Regina Ana [1].

Comentând excomunicarea ei, provocată de refuzul Regelui Mihai de a-şi boteza copii în religia catolică, conform dogmelor Bisericii de la Roma, Regina Ana afirmă: „Potrivit religiei mele catolice, consideram acest refuz o abatere de la cuvintele lui Isus: Iubiţi-vă unii pe alţii aşa cum vă iubesc eu pe voi! Nu înţelegeam cum o dogmă poate să fie împotriva iubirii.” [2]

„Biserica are un rol foarte important în viitorul României. În ultima vreme am văzut enorm de mulţi tineri la biserică, copii, şi asta este esenţial. (…) Biserica păstrează credinţa şi identitatea.” [3]

_______________

Note: [1] Ana a României. Un război, un exil, o viaţă, povestite de Majestatea Sa Regina Ana a României, scrise de Alteţa Sa Regală Principele Radu al Românie, cuvânt înainte de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, Bucureşti, Editura Humanitas, 2000, ed. a 3-a, 2008, pp. 125-126.

[2] Ibidem, p. 62.

[3] Ibidem, p. 150.

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;De ce Regina Ana nu s-a convertit la ortodoxie. Ce spune despre rolul Bisericii&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s