Scrisoare unui prieten, despre Nepotul Regelui, Nicolae – 10 august 2015

 

b16 decembrie
16 decembrie 2014, Banca Naţională a României

[La 10 august 2015 a fost făcută publică decizia de a-l exclude din linia de succesiune a Coroanei Române pe Nepotul Regelui, Nicolae. Reproduc integral impresiile scrise chiar în ziua respectivă. Am senzaţia că îşi păstrează actualitatea – Tudor Vişan-Miu]

Încă nu mi-am pierdut speranţa în Nicolae. Ce personalitate din România a mai fost atât de populară încât să acopere ştirile despre prim-ministru, revenit azi în ţară?

Dragă Răsvan,

Ţi-am trimis odată un text despre Nicolae al României, fost Principe, în care îţi scriam:

Nu ştiu cât de pregătit este să devină Rege. La nici 23 de ani, regele Mihai a făcut actul de la 23 august 1944. Principele Nicolae are 29 de ani şi îi lipseşte pregătirea militară formală. Gândirea lui este una foarte sănătoasă. Ai citit „Drumul spre casă”, dialogul lui cu Filip Iorga? Nicolae vrea, în primul rând, să facă bine: şi îl face. Ar putea fi „un rege pentru liniştea noastră”… Într-o monarhie, regele sau regina are posibilitatea de a numi un altfel de prim-ministru.

 
Toţi ne-am spus speranţele în micul prinţ pe care un milion de români l-au putut vedea alături de Regele Mihai la balconul Hotelului Continental.
 
Dumnezeu i-a dat Regelui Mihai 5 fiice şi doi nepoţi: unul, care îi poartă numele, a ajuns în America şi a fost înlăturat de la succesiune odată cu mama lui, Irina; celălalt, Nicolae, am văzut cum a evoluat în România timp de 5 ani, de când s-a stabilit în ţară. 
 
O să-ţi redau, mai jos, câteva experienţe personale, în folosul urmăririi acestui parcurs. Ca de fiecare dată, nu e nimic secret:
 
Majestatea Sa Regele Mihai I al României i-a conferit lui Nicolae apelativul de „Alteţă Regală” la 1 aprilie 2010 – la împlinirea vârstei de 25 de ani.
 
Nicolae s-a stabilit în România în septembrie 2012. 
 
L-am cunoscut pe Principele Nicolae în ziua de joi, 24 aprilie 2014, la ceainăria Cărtureşti, la lansarea volumul său de convorbiri cu istoricul Filip-Lucian Iorga. Eram foarte entuziasmat de lectură. I-a fost alături Principesa Margareta, cu o exemplară discreţie. 
 
Prima dată i-am strâns mâna fiind la Academia Română, la 6 octombrie 2014, la un simpozion dedicat Regelui Carol I. Îl însoţea pe Principele Radu, întotdeauna încrezător şi stăpân pe sine.
 
Familia Regală a încercat să-i asigure Principelui Nicolae pregătirea pentru a deveni, într-o zi, Rege. Nu de puţine ori, fiind invitată la un anumit eveniment, Principesa Margareta l-a trimis pe nepotul ei, Nicolae.
 
Astfel a procedat pentru festivitatea de premiere a concursului de desene „Un rege, o regină”, organizat de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei. La 30 octombrie 2014, la Jockey Club-ul din Bucureşti, Principele, carismatic şi amabil, m-a surprins prin degajarea lui. Ştia să fie pe placul copiilor. 
 
După premiere, Jockey Club-ul a găzdui un concert dedicat aniversării Majestăţii Sale Regelui Mihai. Am stat în aceea seară pe hol, terifiat de greşelile de protocol pe care le făcusem. La finalul concertului, uşile s-au deschis, iar Principele a ieşit primul. A luat un pahar de şampanie şi, cu firesc, m-a întrebat: „Nu serviţi”? M-a impresionat această naturaleţe a sa.
 
L-am revăzut la 16 decembrie 2014, la Banca Naţională a României, la lansarea volumului „Calendarul Regal”. Venind la prezidiu pentru un autograf, m-a salutat, m-a întrebat, firesc, „Ce mai faceţi” şi, cu prietenie în glas, „Veniţi la Săvârşin?”. I-am confirmat această intenţie şi, la 23 decembrie, îmi onoram promisiunea.
 
La 1 aprilie 2015, Principele Nicolae a împlinit 30 de ani. Petrecerea dată în Palatul Elisabeta, la care au participat prieteni ai prinţului, a fost o noutate. S-a vorbit chiar de o discoteca în Sala Regilor. Criticile nu au lipsit.
 
M-am bucurat când Principele Nicolae a anunţat că va face un tur cu bicicleta de la Sighetu Marmaţiei la Constanţa, de 1200 de kilometri, pentru promovarea lecturii: „Cărţile copilăriei pe bicicletă” (23 aprilie-3 mai 2015). A ajuns la Bucureşti la 30 aprilie, fiind primit în parcul Herăstrău.
 
M-a impresionat cum Principesa Margareta, Principele Radu şi Principesa Maria au venit să-l întâmpine. Modul în care s-au luat în braţe îmi amintea de bucuria unui moment de Crăciun: păreau o familie fericită. Scena revederii a fost destul de intimă.
 
Scena despărţirii, când Alteţele Lor Regale, s-au retras elegant, iar Principele Nicolae, într-o ţinută sportivă, a alergat să-şi ia locul între copii şi sportivi, mi-a creat atunci o impresie care m-a ajutat să înţeleg mai uşor decizia din 1 august a Majestăţii Sale Regelui. A fost ultima dată când l-am văzut pe Principe de aproape.
 
Ioan-Luca Vlad, consilierul Majestăţii Sale Regelui Mihai, a vorbit despre nepotrivire emoțională şi de viitor între idealurile princepului Nicolae și restricțiile, privațiunile, regulile, pe care le impune rolul pe care și-l asumase”. Principele Nicolae anunţase în presă că nu mai locuieşte la Palatul Elisabeta, ori statutul princiar presupune a full-time commitment. 
 
Ultimele angajamente ale Principelui Nicolae au inclus participarea la Jocurile Olimpice de la Baku (11-13 iunie), Înaltul Patronaj Patrulei de Reciclare (16 iunie), o vizită în Olanda (26 iunie – 3 iulie), o expediţie cu bicicleta pe Transfăgărăşan (26 iulie) şi… o expediţie în Kenya, din care nu au mai apărut fotografii. Principele primise din partea noastră un steag cu stema Regatului pentru a-l poziţiona pe un vârf de munte.
 
Ioan-Luca Vlad a precizat că Nicolae al României va continua să lucreze în „ecologie, tineri şi businnes, inclusiv în străinătate, „lucruri pe care nu putea să le facă în țară nu doar ca principe”. Sper că va rămâne, totuşi, în ţară.
 
În Programul Familiei Regale cu ocazia sărbătorii de 10 mai, Principele Nicolae apărea doar de 3 ori: la depunerea de coroane la statuia Regelui Carol I, la Garden Party şi… dând startul „Maratonului Regal” din parcul Herăstrău. La „Porţile Deschise” la Palatul Elisabeta, la 19 noiembrie 2014, Principele Nicolae a lipsit de la balconul Palatului.
 
În comunicatul remis presei astăzi la ora 16:00, putem citi: după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei”, Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească… vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți
 
Nicolae era modest, moral, respectuos şi altruist. Ce îi lipseşte, poate, este buna cumpănire. 
 
Pia Paleologu, soţia marelui filosof, mi-a sugerat un „cherchez la femme”. Nu toţi îşi mai amintesc că Principele Nicolae a venit în România însoţit de logodnica lui, Rebeca Margareta Byatt, de care s-a despărţit în mai 2013. A declarat atunci, se pare: Nu putem alege de cine ne îndrăgostim şi nici nu putem decide pe cine ne scoate destinul în cale”.
 
Nici la Jubileul de 90 de ani al M.S. Regelui Mihai nu cred că s-a vorbit atât de mult despre monarhie în televiziuni şi în presă ca acum.
 
În studioul Realitatea Tv, Andreea Vass – făcând de ruşine istoria Partidului Naţional Liberal – a comentat că decizia „nu interesează pe nimeni”. Oana Stănciulescu, cu un patetism admirabil, i-a replicat: „Aţi întrebat poporul despre asta? Aţi făcut un referendum? Republica a eşuat în România! Chiar vreţi ca, la căpătul Regelui Mihai, când o să plângă toată Europa, să ne trezim şi să spune:«Avem un Rege? Iubit de toată lumea? Ce păcat că n-am ştiut…»„.
 
Unii comentatori au vorbit despre „sfârşitul monarhiei”. Istoricul Dan Falcan, printre alţii, a comentat că monarhia a trecut cu bine peste momente mult mai dificile. Este a doua mare „criză dinastică”, după cea din 1926.
 
În 1988, Principesa Sofia, a 4-a fiică a Regelui Mihai, s-a căsătorit cu un impostor, Alain Biarneix, care îşi inventase un titlu nobiliar şi un supranume, Michel de Laufenburg. Regele nu a fost de acord cu căsătoria şi a decăzut-o din drepturile dinastice până când, divorţând în 2002, a fost repusă în drepturi în 2007, odată cu Noul Statut al Casei Regale.
 
Oana Stănciulescu a comparat exigenţa morală a Regelui Mihai cu nesimţirea unui prim-ministru anchetat penal sau a unui candidat la preşedenţie, ales anul trecut, care avea un proces cu ANI.
 
Încă nu mi-am pierdut speranţa în Nicolae. Ce personalitate din România a mai fost atât de populară încât să acopere ştirile despre prim-ministru, revenit azi în ţară?
 
În buna noastră tradiţie, închei cu deviza Casei Regale a României:
NIHIL SINE DEO!
 
Te îmbrăţişez, cu drag,
Tudor

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s