De ce Regina Ana nu a cerut cetăţenia română. Un temei juridic

mcdpgw
Regina Ana s-a căsătorit cu Regele Mihai la 10 iunie 1948 la Atena. A avut cetăţenie franceză şi britanică, dar nu şi cetăţenia română. Aflaţi în continuare de ce:

Regelui Mihai i s-a retras ceţătenia / naţionalitatea română la 22 mai 1948 prin Decizia Consiliului de Miniştri nr. 797, în acelaşi timp cu mama sa, Regina Elena, unchii şi mătuşele sale, Principesa Elisabeta, Principesa Ileana şi Principele Nicolae.  Cetăţenia română i-a fost redată prin Hotărârea 29 / 1997 dată de Guvernul Victor Ciorbea la 25 februarie.
Regina ar fi putut cere cetăţenia română. Legea cetăţeniei române nr. 21/1991 republicată în 2010 prevede: „Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii: s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei.
Deşi căsătoria din 10 iunie 1948 de la Atena a avut loc când Regele Mihai I nu mai era cetăţean român, efectul HG 29 / 1997 a avut efect retroactiv: astfel, şi Principesei Moştenitoare Margareta i-a fost recunoscută cetăţenia română prin transcrierea certificatului de naştere încheiat în străinătate. Acest lucru s-a întâmplat şi pentru Principesa Elena, Principesa Irina (acum Irina Walker), Principesa Sofia şi Principesa Maria.
Dar, în cazul căsătoriei, spre deosebire de procedura urmată pentru Principese, care presupune un simplu demers administrativ, prin care statul recunoaşte cetăţenia, care este, juridic, existentă de la naştere, oricare dintre variantele permise de Legea nr. 21/1991 presupune acordarea cetăţeniei. Acordarea cetăţeniei presupune jurământul prevăzut aici: http://cetatenie.just.ro/index.php/ro/juramant care se refera la Constituţia republicană: „Jur sa fiu devotat patriei si poporului roman, sa apar drepturile si interesele nationale, sa respect Constitutia si legile Romaniei”. Şi cu asta cred că am spus totul:
Regina Ana a fost loială cauzei restaurării monarhiei constituţionale în România. 
Într-un interviu acordat Cameliei Csiki pentru TVR, Ioan-Luca Vlad, consilier privat onorific al Casei Regale, mărturiseşte (de la 1:36): „Majestatea Sa Regina avea o idee: atunci când te căsătoreşti cu cineva, femeia ia cetăţenia bărbatului. Juridic, n-a fost să fie, dar ea se simţea româncă. Acum revine cu adevărat în ţară, pentru că statul român se mobilizează în onoarea ei.”
Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

6 gânduri despre &8222;De ce Regina Ana nu a cerut cetăţenia română. Un temei juridic&8221;

  1. Regina Ana a Romaniei,aparatoare a drepturilor romanilor de pretutindeni!Recubostinta!Lumina in cale si iubirea lui Dumnezeu!

  2. Sunt roman si ortodox,pentruca asa m am trezit ca sunt prin nastere,dar nu eu am optat pt aceste doua calitati! Dar nu ma simt a fi roman republican, ci in mod categoric „roman regal”,iar din punct de vedere confesional un crestin al lui Hristos, dincolo de doctrinele religioase, deasupra lor in invataturile Dumnezeului Iubirii, cum il numeau pe Isus, Cavalerii Templieri!Daca as fi obligat sa jur credinta Romaniei Republicane(nascocita ca o insulta si blestem istoric de PCR si impusa de Stalin)as refuza(ca Petre Tutea si printul Ghica, la iesirea din inchisoare)pentruca nu se poate sa fii in acelasi timp si cu Dumnezeu in suflet si prieten cu Mamona

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s