Augustin Ioan, arhitectul Noii Necropole Regale: „Păcat că se «inaugurează» cu o înmormântare.”

regina ana vintage

„Profesorul Augustin Ioan, arhitectul care a realizat proiectul noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeș, unde va fi înmormântată Regina Ana a României, afirmă că, pornind de la cultul Sfintei Mucenițe Filofteia, și-a dorit să realizeze „o bisericuță fetiță”.

„Ea (n.r. — Sfânta Filofteia) e figurată în icoane îmbrăcată într-un costum național, balcanic. Un copil, o țărăncuță credincioasă. Și noi am zis să facem o ‘bisericuță fetiță’, ca să spun așa, pentru că tipul ăsta de cruce greacă înscrisă e cel mai ‘feminin’ dintre toate tipologiile de biserică ortodoxă. Acum s-a mai mărit, e ditamai Catedrala, dar proporțiile sunt blânde și curbe, nu sunt unghiuri vehemente. Toate sunt curbe. Și pe dinăuntru. E un spațiu foarte frumos, căpiță, ca la Catedrala Ortodoxă din Sibiu. Și e foarte bine luminat de turla centrală, care e mare”, a explicat arhitectul pentru AGERPRES.
El spune că este mâhnit că biserica, încă nesfințită, se „inaugurează” cu o înmormântare. „Noi speram s-o sfințim și abia apoi s-o dăm în folosință. Din nefericire, începe cu o îngropare”, a arătat Augustin Ioan, care este arhitect, profesor universitar, doctor în arhitectură și în filosof. Chiar de la începerea proiectului, acesta a fost marcat de importanța realizării unui astfel de edificiu, viitoare necropolă regală.

„Sunt cutremurat știind că va servi drept necropolă… Și am văzut lespezile — eu le-am proiectat — cu numele Regelui și ale Reginei (n.r. — Mihai și Ana)… Adică știind cu un pas înainte… Te smerește un exercițiu din ăsta. Am mai făcut vreo douăzeci și ceva de biserici. Dar nu e același lucru când faci catedrala unde se vor odihni regi și regine. Vă dați seama… Deci, am lucrat așa mult mai înfricoșat decât la alte proiecte. (…) Plus prezența arhiepiscopului, care e un ctitor, și-a umplut episcopia de lăcașuri de cult”, a adăugat arhitectul.

Inițial, mărturisește Augustin Ioan, a fost sunat în legătură cu acest proiect de către principele Radu în 2008, fiind vorba atunci doar de o „necropolă”, „un mausoleu pentru următorii din Familia Regală”. „După care s-a cuplat cu nevoia arhiepiscopului Calinic de a muta moaștele Sfintei Filofteia din Palatul Episcopal, unde este acum, undeva mai la stradă, acestea fiind subiectul unei devoțiuni extraordinare”, a precizat el.

Despre tema proiectului, Augustin Ioan a arătat că aceasta „a fost una extrem de simplă, și anume un număr de lăcașuri de cult suficiente pentru toți membrii Familiei Regale, care dorește să aducă în pământ românesc și pe cei care sunt risipiți, precum Regina Elena și alții care nu sunt înhumați încă în țară”.

Spune că s-a gândit „destul de mult” și a făcut numeroase schițe până să ajungă la actuala înfățișare a Catedralei.

„Din toate ne-am păstrat însă două referințe. Prima este Sfântul Nicolae Domenesc, o biserică de cruce greacă, de plan pătrat, cea de-a doua temă fiind chiar Paraclisul. Deoarece, știind că acolo va ‘locui’ — ca să spun așa — Sfânta Filofteia, ne-am propus să semene cu locul unde este acum, acest Paraclis, făcut de Lecomte du Noüy (n.r. — arhitect francez, restaurator și membru corespondent al Academiei Române), cel care a restaurat și Catedrala Veche, a Meșterului Manole”, a adăugat arhitectul.

În conturarea proiectului noii Catedrale Episcopale din Curtea de Argeș s-a făcut, deci, referire la Palatul Episcopal, proiectat de același André Lecomte du Noüy, realizat în cărămidă roșie și ancadramente de piatră, a amintit Augustin Ioan.

Potrivit acestuia, „această necropolă este pusă pe circumferința unui cerc”.”Mormintele sunt amplasate pe un arc de cerc ale cărui raze ajung în centru, reprezentat de masa sfântă din altarul bisericii. La liturghie participă și viii, și morții și se uită spre masa de altar. Fiecare cuplu de morminte e acoperit de o boltă cu mozaic de aur, care va avea o candelă. Pe jos e mozaic, exact cum este în necropola de la catedrala mare”, a precizat Augustin Ioan.

Proiectul inițial a suferit modificări, datorate intervenției conducerii Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.”Sunt diferențe. Nu pot să spun că sunt sfâșietoare, dar sunt diferențe față de proiectul nostru. S-a mai înălțat parte de necropolă, s-a pus o sală deasupra necropolei. S-au făcut niște turnuri față de cupole, s-a mai înălțat turla principală… Toate proiectele la dimensiunea asta sunt proiecte colaborative”, a mai spus Augustin Ioan.

Amintind de biografia Sfintei Mucenițe Filofteia, martirizată la doar 12 ani, fiind ucisă de tatăl său, necreștin, care s-a supărat că le dădea de mâncare săracilor, ale cărei moaște nu au putut fi luate de turci, sfânta „nelăsându-se dusă”, arhitectul a mărturisit că l-a preocupat subiectul mutării acesteia în noua catedrală. „Mă rog. Nu e timpul potrivit să facem glume, dar l-am întrebat pe Înaltpreasfințitul cum i se pare catedrala și dacă e convins că o să ne lase Sfânta s-o mutăm acolo, în noul lăcaș. Sper că da. Sper că o să-i placă noul loc. Oricum, ea face obiectul unui cult acolo, al unei devoțiuni importante, foarte importante. Și sunt convins că dacă se mută Sfânta, se mută și puhoiul de oameni care o vizitează”, a menționat el.

Augustin Ioan nu a putut avansa o dată la care ar putea fi finalizat noul edificiu de cult. „Dacă aș putea să am toată suma pentru ce mai e de făcut, v-aș putea răspunde. Pentru că, altminteri, ea se putea termina în doi ani, fără probleme. Noi am început în 2009”, a spus arhitectul. Pe 10 mai 2009, în prezența principesei Moștenitoare Margareta și a principelui Radu, a fost pusă piatra de temelie a noii catedrale.

Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeș, noua catedrală, care are va avea, în linii mari, arhitectura Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș, ctitorită de Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea, nu va depăși ca dimensiuni vechea ctitorie a cărei edificare este atribuită legendarului meșter Manole.

În incintă va exista un loc special amenajat, unde vor fi locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României și ale arhiepiscopilor Argeșului și Muscelului, aici urmând a-și găsi somnul de veci și osemintele regelui Carol al II-lea, aflate, din 2003, într-o capelă din curtea mănăstirii.

Primii doi regi ai României, Carol I și Ferdinand, împreună cu soțiile lor, Elisabeta și Maria, sunt înmormântați în vechea catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeș.

Lăcașul de cult, ridicat din inițiativa și cu finanțarea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, din donațiile credincioșilor, în parteneriat cu Casa Regală a României, va avea hramul Sfânta Muceniță Filofteia și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, aici urmând a fi depusă și racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.

Sfânta Muceniță Filofteia, prăznuită pe 7 decembrie, a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, însă nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari, precizează site-ul crestinortodox.ro. Numele său în limba greacă înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. Pentru că a dovedit milă față de oamenii sărmani, a fost omorâtă de tatăl său, la vârsta de numai 12 ani. Moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la sfârșitul secolului al XIV-lea, în anul 1950, Sinodul BOR hotărând generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

Anunțuri

Un gând despre &8222;Augustin Ioan, arhitectul Noii Necropole Regale: „Păcat că se «inaugurează» cu o înmormântare.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s