Flavius Boncea, „Un gând despre monarhiștii anti-monarhiști”

rege ghi

Un gând despre monarhiștii anti-monarhiști

„Monarhistul anti-monarhist. Sau, mai degrabă, monarhistul anti-Casa Regală. Știu, pare a fi o contradicție în termeni. Și, totuși, el există.

Îl găsim în oameni pe care i-am respectat enorm la un moment dat. Pe care i-am urmat cu încredere oarbă, aproape, văzând în ei speranța unei victorii în lupta noastră pentru revenirea la legitimitate. Oameni în care am crezut. De aceea este atât de dureros să vorbești despre ei.

Ce s-a întâmplat, oare? Unde s-a defectat ceva? Cum a ajuns loialitatea declarată de decenii Familiei Regale să se transforme în luptă împotriva acesteia, luptă dusă, la nivel declarativ cel puțin, tot sub stindardul loialității față de Rege?

Văd, astăzi, foști lideri de opinie care aplaudau atunci când Majestatea Sa Regele o desemna pe Principesa Margareta succesor la tron și Custode al Coroanei Române, strigând că Regele e ținut ostatic de propria sa fiică; aud că sunt bătălii surde pentru o moștenire care oricum nu are legătură cu succesiunea la tron; aud readuse în actualitate zvonuri lansate de aparate de propagandă antimonarhică la începutul anilor ’90, zvonuri diseminate acum de cei care, atunci, le combătuseră; ba, mai mult, aud un lucru mult mai grav: punerea sub semnul întrebării a titlurilor regale atât timp cât acestea nu au fost ratificate de parlament. Și toate acestea într-un moment în care tocmai parlamentul, prin larg consens politic, se pregătește să recunoască Instituția Casei Regale a României.

Ce s-a întâmplat, oare, cu acești oameni? Ce îi împinge de la spate să aibă gânduri atât de josnice față de cei pe care, până mai ieri, îi susțineau? Singura explicație logică pe care o am este faptul că avem de-a face cu persoane pentru care contează doar lupta. O luptă continuă, în care nu contează victoriile mici, nu vezi înfrângerile mari și pe care o duci doar de dragul luptei. În momentul în care, la orizont, se profilează o victorie mare, acești oameni se tem că vor rămâne fără obiectul luptei. Că nu vor mai avea ce să facă. Nu vor mai avea cum să își arate loialitatea. Și atunci pornesc un alt război: unul care să le alimenteze în continuare lupta.

Aceasta este explicația convenabilă. Ar mai fi și cea în care putem evoca situația Nicolettei Franck – apropiată, la un moment dat, Familiei Regale, lansatoare ulterior de zvonuri mincinoase care sunt și astăzi crezute de unii, iar în final dovedită a fi infiltrată în anturajul regal. Refuz, însă, gândul la o astfel de posibilitate, cel puțin față de unii dintre așa-zișii „dizidenți” monarhiști. Mă întreb ce vor face aceștia în ziua în care Majestatea Sa Regele o să apară din nou în public susținând-o pe A.S.R. Principesa Margareta, susținând toți pașii din ultima perioadă și reafirmând că Instituția Casei Regale este una care trebuie să funcționeze sub semnul consensului politic? Unii, probabil, vor pleca rușinați capul. Alții, sunt convins, vor găsi alte teorii conspiraționiste, după un model mult prea cunoscut. Și aceasta deoarece, deși își duc lupta sub semnul loialității față de Rege, acești oameni nu au nevoie de Rege pe tron, ci de Rege ca supus al luptei lor. E doar un gând.

Flavius Boncea”

N.B. „El nu este despre cei care se opun institutionalizarii – si pe care ii inteleg, chiar daca nu pot fi de acord cu ei in totalitate. Articolul meu este strict despre cei care au preluat tema institutionalizarii pentru a ataca membrii Familiei Regale. Vorbesc de cei care (desi in trecut erau mari monarhisti si chiar si acum spun ca sunt supusii Regelui) au raspandit zvonul ca Regele ba ar fi murit si acest lucru e tinut secret din motive de certuri pe mostenire, ba ar fi tinut ostatic de propriile sale fiice (inclusiv mama Principelui Nicolae!), de cei care reiau acum magaria cu Principele Radu informator, de cei care spun ca Principesa Margareta a luat cu forta toate prerogativele tatalui sau, de cei care spun ca Familia Regala a devenit o anexa a unui partid sau a altuia si asa mai departe. Pe scurt, de toti cei care, pornind de la aceasta tema, incearca sa raspandeasca in opinia publica faptul ca ar exista vreun conflict in interiorul Familiei Regale si ca Regele nostru nu are habar de ce se intampla in jurul ei. Generalizarea era legata strict de acestia, lucru care, de altfel, cred ca reiese destul de clar din text.” (Flavius Boncea)

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

3 comentarii la &8222;Flavius Boncea, „Un gând despre monarhiștii anti-monarhiști”&8221;

  1. V-as ruga să observați, stimate domn Flavius Boncea , ca majoritatea persoanelor publice din fundul monarhistilor anti-monarhisti sunt si au rămas adulatori ai lui Traian Bădescu, chiar și după ce acesta l-a atacat grobian pe Rege si s-a pronunțat răspicat în favoarea menținerii formei republicane de guvernămînt. Nu poți fi în același timp. monarhist si adorator al lui Traian Bădescu si nu poți vota în alegeri rămășițele construcției politice, adică PNL și PNL.

  2. A insulta Familia Regală a României, a contesta orice decizie, chiar una luată cu durere de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României, a băga zâzanie îmi par atitudini inadmisibile, dușmănoase, cu tentă shizofrenică. Cred cu fermitate că viitorul României se cuvine a redeveni unul monarhic, chiar dacă parcurgem un răstimp de impas. Nihil sine Deo! Trăiasacă Regele!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s