Preşedintele S.U.A., Dwight Eisenhower, în 1954: „10 Mai – Ziua Independenţei – va dăinui în inima poporului român.”

eisenhower

Mesajul Preşedintelui Dwight D. Eisenhower (1953-1961)
adresat poporului român cu ocazia zilei de 10 Mai 1954

„De acest 10 Mai 1954 ţin să trimit Poporului Român un mesaj de prietenie şi speranţă.

În încercarea lui de a rupe poporul până şi de cunoaşterea propriei sale istorii, regimul despotic din România a şters ziua de 10 Mai din calendarul sărbătorilor naţionale româneşti. Regimul actual din România a făcut aceasta crezând că, prin eliminarea acestei zile tradiţionale a INDEPENDENŢEI, ar putea convinge poporul român să accepte stăpânirea străină.

Noi, cei din Lumea Liberă, ne dăm seama că deşi ştearsă din calendarul oficial, ziua de 10 Mai va dăinui în inima poporului român, care aşteaptă restaurarea libertăţii lui cu curaj şi încredere.

Poporul american priveşte cu adâncă înţelegere suferinţele poporului român, după cum urmăreşte cu interes aşteptările lui, şi îi împărtăşeşte idealurile şi speranţele.

Anul trecut, la aceeaşi dată, am reamintit poporului român că una din aşezările politice pe care le urmărim este independenţa deplină a naţiunilor din răsăritul Europei.

Astăzi, ţin cu cea mai adâncă convingere să afirm din nou acest scop al nostru.”

(Mircea Ciobanu, Regele Mihai şi exilul românesc, Iaşi, Editura Princeps, 1995, p. 339)

Mesajul Secretarului de Stat, John Foster Dulles
adresat poporului român cu ocazia zilei de 10 mai 1954

„Preşedintele Eisenhower, în discursul rostit la 16 aprilie 1953, în faţa Asociaţiei Ziariştilor Americani, a declarat că unul din principiile politicii Statelor Unite pe care acestea le au în faţa ochilor este deplina independenţă a naţiunilor din răsăritul Europei.

Este bine să reamintim Poporului Român, dinlăuntrul şi din afara graniţelor Ţării, în această zi de 10 Mai, declaraţia Preşedintelui.

10 Mai, Ziua Mondială tradiţională a poporului român, se sărbătoreşte cu scopul de a comemora trei mari evenimente din istoria României: la 10 Mai 1866, Carol a fost proclamat Domnitorul României; unsprezece ani mai târziu, la aceeaşi dată, Principatul Român şi-a proclamat independenţa; la 10 Mai 1881, Carol a fost încoronat, prin voinţa poporului, Rege al României.

Cunoscând prea bine ataşamentul poporului faţă de sărbătorirea acestor evenimente glorioase din istoria ţării lor, actualul regim român a căutat să schimbe datele, spre a preamări evenimente mai recente. Această încercare nu a izbutit însă. Cu toate că astăzi poporul român este împiedicat, prin forţă brutală, să sărbătorească ziua de 10 Mai, totuşi în inimă el comemorează această zi ca un simbol al tăriei de caracter şi al perseverenţei sale.

Este convingerea mea că această tărie de caracter şi această perseverenţă, care au servit poporul român cu atâta succes în întreaga lui istorie, vor continua să-l servească până îşi va recâştiga adevărata independenţă, de care în trecut a fost, pe bună dreptate, atât de mândru.”

(Mircea Ciobanu, Regele Mihai şi exilul românesc, Iaşi, Editura Princeps, 1995, p. 338)

apud Roxana Iordache

Reclame

2 gânduri despre &8222;Preşedintele S.U.A., Dwight Eisenhower, în 1954: „10 Mai – Ziua Independenţei – va dăinui în inima poporului român.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s