Grigore Gafencu: „Regele trebuie să rămână cavalerul nepătat al cauzei naţionale.”

rege exil

Scrisoarea ministrului Grigore Gafencu către M. S. Regele Mihai – 26 martie 1948 (*traducere din limba franceză, Sanda Noveanu*)

„Această regulă, care precizează legătura intimă ca trebuie să existe între Suveran  şi Biserica Naţională Greco-Ortodoxă, nu se pretează nici unui echivoc: a fi crescut în religia Ţării înseamnă – în limbajul preoţilor Bisericii noastre, precum şi a cronicarilor noştri şi a legiuitorilor – a fi unit cu această religie prin taina botezului.

Această reglementare determină caracterul exact al legăturii stabilite de Constituţie între Dinastie şi Naţiune. De fapt, atunci când pentru motive politice şi naţionale de cea mai mare importanţă şi în special pentru a asigura şefilor de stat din Europa continuitatea şi independenţa necesară executării înaltei lor funcţii, Naţiunea Română a încredinţat destinele sale unei Dinastii europene din afara graniţelor sale şi a ales să lege această dinastie de însăşi existenţa sa, prin legăturile atât de intime ale aceleiaşi credinţe. Astfel, România a vrut să realizeze în întregime integrarea Dinastiei în Naţiune. Şi Auguştii reprezentanţi ai Dinastiei, acceptând credinţa, şi-au luat un angajament solemn, de îndeplinirea căruia depind legitimitatea puterii lor, precum şi prerogativele regale.

Cerând ca Prinţii din Familia Regală să fie «crescuţi» în religia Ţării, Constituţia nu face altceva decât să se supună unuia dintre cele mai vechi comandamente ale istoriei noastre naţionale. Puterea temporară şi cea spirituală au fost dintotdeauna strâns legate în trecutul nostru. (s.m.) Prinţii erau «apărătorii Crucii», apărătorii Bisericii; ei erau protectorii religiei Ţării şi trebuiau chiar să îndeplinească anumite acte sacerdotale la marile sărbători religioase, în special la Paşti. Biserica, pe de altă parte, trebuia să sprijine Statul şi Prinţul în luptele continue pe care le avea de purtat Ţara. (…)

În virtutea acestui trecut scump şi sfânt tuturor românilor, reglementarea constituţională ce leagă Casa Regalăde religia Ţării capătă azi semnificaţii tot mai înalte. Ca şi în clipele cele mai grele ale istoriei sale zdruncinate, poporul român îşi pune speranţele în acţiunea conjugată în forţele TEMPORELLES şi spirituale care au asigurat continuitatea existenţei sale naţionale. În aceste împrejurări, Regele este mai mult decât oricând depozitarul tradiţiilor şi aspiraţiilor naţionale; de drept păzitor al drepturilor şi libertăţii de credinţă a poporului său, este una din acele rare legături care leagă o ţară ce pare a fi pierdut totul, de viaţa ei şi de viitor.

Majestatea Voastră a înţeles sensul şi extinderea unei asemenea misiuni regale; a înţeles că pentru a răspunde dragostei şi încrederii Poporului său, Regele trebuie să rămână continuu, uneori cu preţul unor sacrificii dureroase, cavalerul nepărat al cauzei naţionale. Acesta este motivul pentru care toţi românii sunt atât de profund credincioşi.

(…)

Grigore Gafencu

New York, 26 martie 1948″

Mircea Ciobanu, Regele Mihai şi exilul românesc, Iaşi, Editura Princeps, 1994, pp. 106-107

P. S.: La un an de la această scrisoare se năştea, la Lausanne, Margareta, prima fiică a Regelui Mihai I, botezată în religia ortodoxă.

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s