Monarhiştii români: „Legea privind Casa Regală, un act cu valoare statală.”

regele se retrage
Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, Cluburile Monarhiştilor Clujeni, Bistriţeni şi Craioveni, precum şi o serie de personalităţi din mediul academic, artistic şi jurnalistic, au iniţiat un apel pentru susţinerea Legii privind Casa Regală a României ca „un act cu valoare statală prin care reprezentanți ai Statului Român recunosc fără echivoc rolul fundamental jucat de Casa Regală a României în dezvoltarea și modernizarea societății românești, precum și meritele prezente și trecute ale membrilor Familiei Regale.”
Dacă sunteţi de acord cu textul apelului, îl puteţi semna, sub formă de petiţie, aici.


Familia Regală - 4

Instituționalizarea Casei Regale a României este un act de dreptate și o reparație istorică

Noi, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, ai culturii și ai organizațiilor monarhiste loiale Familiei Regale salutăm inițiativa de a instituționaliza rolul Casei Regale a României.

Este pentru prima dată, după aproape 70 de ani de la momentul 1947, când există premise politice și legislative încurajatoare pentru ca instituția fără seamăn – Casa Regală a României – păstrătoarea valorilor și tradițiilor Coroanei Române, care simbolizează suveranitatea și independența națională – să redevină recunoscută de statul român și societatea românească. 

Legiferarea unei asemenea inițiative reprezintă un act cu valoare statală prin care reprezentanți ai Statului Român recunosc fără echivoc rolul fundamental jucat de Casa Regală a României în dezvoltarea și modernizarea societății românești, precum și meritele prezente și trecute ale membrilor Familiei Regale.

Considerăm că acesta este un act de dreptate și o reparație istorică pentru că la 26 de ani de la prăbușirea comunismului, la 15 de apartenență la NATO și la aproape 10 de ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România are șansa de a avea o Casă Regală instituționalizată.

Proiectul de lege propus de Guvern nu face altceva decât să recunoască juridic starea actuală de fapt. El nu stabilește nici un drept și nici o atribuție ale Casei Regale a României față de cele pe care le exercită deja în prezent. Casa Regală patronează inițiative culturale, educaționale, de caritate și sportive, promovează interesele Statului Român, ale românilor și ale companiilor românești, acordă titluri de furnizori oficiali ai Casei Regale, încearcă să reducă inechitățile sociale prin proiecte cu un puternic impact și susține personalități care aduc un bun renume României. Din acest punct de vedere, proiectul de lege nu face altceva decât să confere un cadru juridic coerent și unitar acestor inițiative și proiecte ale Familiei Regale a României.

Proiectul de lege privind Casa Regală va integra această instituție regimului de drept public, consacrându-se caracterul profund independent și autonomia deplină a acesteia în relația cu alte instituții de stat, precum și caracterul ne-patrimonial al activităților sale publice, care nu urmăresc profit. Este lesne de înțeles că acest proiect de lege nu creează  nici un fel de privilegii.

De asemenea, acest proiect nu amputează și nici nu limitează vreun drept sau vreo acțiune viitoare a Casei Regale. Proiectul legislativ nu are cum să vizeze modificarea Constituției. Însă el lasă deschisă calea unei viitoare revizuiri sau a adoptării unei noi Constituții, care să aducă restaurarea monarhiei constituționale, dacă aceasta va fi voința națională.

Proiectul de lege nu limitează în nici un fel prerogativele Șefului Casei Regale a României, dar creează cadrul juridic prin care Șeful Casei Regale se poate raporta oficial la națiunea română, prin intermediul Parlamentului.

De asemenea, proiectul de lege elimină obstacolele de natură legală care există în prezent în calea colaborării oficiale dintre Casa Regală a României și diferite instituții publice, precum și cele care limitează în prezent posibilitatea susținerii financiare a proiectelor desfășurate de membrii Familiei Regale a României în beneficiul exclusiv al țării și în interesul general al românilor.

Semnatarii prezentei declarații își exprimă loialitatea față de Majestatea Sa Regelui Mihai I, față de Alteța Sa Regală Custodele Coroanei Principesa Moștenitoare Margareta și față de ceilalți membri ai Familiei Regale a României, precum și speranța că monarhia constituțională va fi restaurată cât mai curând, prin mijloace democratice.

Trăiască Regele!

 

Puteţi semna AICI, unde găsiţi şi lista semnatarilor.

3 comentarii la &8222;Monarhiştii români: „Legea privind Casa Regală, un act cu valoare statală.”&8221;

  1. Un prim pas serios spre revenirea României la statut de Regat! Acest fapt crează speranţe şi încredere într-un viitor apropiat.
    Trăiască Majestatea Sa Regele Mihai I al României!Trăiască în pace şi onor Familia Regală a României!!

  2. Dupa ce s-au irosit 26 de ani,se pare ca o parte din responsabilii politici din Romania s-au trezit;sa dea Dumnezeu sa se trezeasca si ‘poporul roman’.Romania va fi REGAT UNIT sau…nu va mai fi deloc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s