Statul român recunoaşte oficial Casa Regală. Un pas spre monarhie?

rege parlament

Guvernul României a dat în dezbatere publică proiectul de lege privind Casa Regală a României. Nota de fundamentare a Guvernului României precizează: “Casa Regală a României este păstrătoarea valorilor şi tradiţiilor statale ale Coroanei Române, care simbolizează suveranitatea şi independenţa naţională.” 

Claudiu Pădurean explică, într-un articol din „România liberă”, că „Inițiativa guvernamentală are, cel puțin până acum, sprijinul unanim al partidelor parlamentare, astfel încât aprobarea sa cu largă majoritate de către Parlament ar da Casei Regale, după 150 de ani de la fondarea ei, o semnificativă recunoaștere democratică. Proiectul de lege constată rolul jucat în prezent de Casa Regală a României și tinde să pună în acord situația de facto, creată ca urmare a implicării membrilor Familiei Regale în societatea românească, cu situația juridică (s.m.). (…) Proiectul de lege pus de Guvern în dezbatere publică nu reprezintă și nici nu are cum să reprezintă o tentativă de modificare a actualei Constituții, deoarece procedura de revizuire a legii fundamentale a statului sau de adoptare a unei noi Constituții este una diferită, care implică alte mecanisme constituționale. Însă nici nu interzice nici o inițiativă viitoare menită să ofere României o nouă Constituție monarhică.”

Recomand citirea completă a articolului semnat de Claudiu Pădurean pentru înţelegerea acestui demers instituţional, precum şi citirea lui integrală.

Aşa cum observă şi Claudiu Pădurean, „Documentul nu oferă nici o atribuție sau vreun drept suplimentar Casei Regale și nici nu amputează nimic.”

Oferă însă o potenţialitate sporită pentru Restauraţie, prin restabilirea (deocamdată parţială) a unor prerogative regale sau atribute ale instituţiei:

 • Casa Regală este „păstrătoare a tradiţiilor naţionale şi valorilor statului român modern, promotoare a dezvoltării României” (art. 1), iar printre activităţile sale se află „recunoaşterea şi promovarea tradiţiilor şi simbolurilor suveranităţii şi identităţii naţionale” (art. 3, lit. a); 
 • „activităţi cu caracter internaţional, în scopul promovării intereselor, valorilor şi proiectelor României” (art. 4, lit. a);
 • „finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale se asigură de la bugetul de stat” (art. 9, pct. 2) – o practică curentă în monarhiile europene; „În cazul României, aceste alocări sunt necesare după ce comuniștii au confiscat Domeniile Coroanei, ale căror venituri asigurau funcționarea Casei Regale, dar și proiecte sociale, educative și culturale”, observă Claudiu Pădurean, anterior citat. În acelaşi timp, finanţarea proiectelor, programelor şi activităţilor publice ale Casei Regale se asigură din venituri proprii sau de la bugetul de stat (art. 9, pct. 3), patrimoniul Casei Regale a României având surse enumerate la art. 9, pct. 1.
 • introduce deosebirea între patrimoniul personal al Casei Regale a României, ca persoană juridică, şi patrimoniul personal al Şefului Casei Regale a României (art. 9, pct. 4).

Cel mai important aspect al legii este prevăzut de art. 12 (11 bis):

 • „În termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Şeful Casei Regale a României este recunoscut prin Declaraţia comună a celor două camere ale Parlamentului, adoptată în şedinţă comună.” (art. 12, pct. 1)
 • „În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Şeful Casei Regale a României aprobă Statutul acesteia.” (art. 12, pct. 2, cf. art. 8, pct. 1, lit. a) 
 • „Statutul Casei Regale a României, precum şi modificările şi completările acestuia, se vor publica în Monitorul Oficial, Partea I.” (art. 2, pct. 2)
 • „Casa Regală a României se organizează şi funcţionează pe baza Statutului propriu, aprobat de Şeful Casei Regale.” (art. 2, pct. 1)

În partea I a Monitorului Oficial sunt publicate actele normative. Astfel, statutul Casei Regale nu va mai fi – aşa cum unii au observat – un regulament de ordine interioară, ci un act normativ al statului român.

Actualul statut al Casei Regale a României face o referire explicită la restaurarea monarhiei (anexa 2 a M. S. Regelui Mihai I pentru Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României): „Fiica mea cea mare, Principesa Margareta, va fi succesorul meu dinastic si Sef al Casei Regale a Romaniei, dupa moartea mea. In cazul in care Natiunea romana si Parlamentul Romaniei vor considera potrivita folosirea monarhiei ca forma de guvernamant, solicit Parlamentului sa renunte la aplicarea legii salice, care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astazi, nici valorilor societatii romanesti”

Depunând un raport anual în faţa Parlamentului (art. 8, pct. 1, lit. f), Şeful Casei Regale a României este recunoscut şi răspunde în faţa „organului reprezentativ suprem al poporului român”, Parlamentul, precum înainte de 30 decembrie 1947. 

Ce va însemna restaurarea monarhiei? Eliminarea instituţiei prezidenţiale şi preluarea atribuţiilor acesteia de către un monarh. Adică:

 • reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării (vezi art. 80 din actuala constituţie);
 • desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament (vezi art. 85 din actuala constituţie);
 • poate să dizolve Parlamentul (vezi art. 89 din actuala constituţie); 
 • acreditează reprezentanţii diplomatici ai altor state (vezi art. 91 din actuala constituţie);
 • este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (vezi art. 92 din actuala constituţie); 
 • conferă decoraţii şi titluri de onoare (vezi art. 94 din actuala constituţie);
 • acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral (vezi art. 94 din actuala constituţie);
 • acordă graţierea individuală (vezi art. 94 din actuala constituţie);
 • emite decrete regale (vezi art. 100 din actuala constituţie);
 • numeşte judecătorii şi procurorii (vezi art. 134 din actuala constituţie);

Acest lucru poate fi făcut prin adoptarea unei constituţii monarhice (o revizuire a celei din 1923 sau una nouă), propusă de o Adunare Constituantă şi aprobată prin referendum naţional.

De ce – ne putem întreba noi, monarhiştii – este nevoie de o lege specială pentru Casa Regală şi nu se aprobă imediat o Constituţie monarhică?

Legea pentru Casa Regală a României înseamnă o recunoaştere a instituţiei şi a dinastiei. Recunoaşterea oficială a regalităţii româneşti de către statul român trasează, de fapt, şi cadrul viitoarei Restauraţii:

 • este preferată Dinastia Română, conform regulilor de succesiune stabilite de Şeful Casei Regale a României; astfel, discuţiile despre altă dinastie (orientată spre membrii Casei Princiare de Hohenzollern-Sigmaringen) sau descendenţii din ramuri colaterale (precum dl. Paul Lambrino) devin caduce.
 • este eliminată legea salică de succesiune, eliminând orice problemă privind perpetuarea dinastică;

Avem, pentru acest parcurs, modelul oferit de restauraţia monarhiei în Spania: ea a început prin adoptarea legii succesiunii în anul 1947 – aprobată printr-un referendum naţional – care îl transforma pe generalul Franco într-un „regent” al unui regat care urma să-şi recapete regele după moartea lui Caudillo. În anul 1969, generalul Franco l-a ales pe viitorul Juan Carlos I, care a devenit Regele Spaniei la moartea „regentului”, în anul 1975. După 5 ani de republică(1931-1936), 3 ani de război civil (1936-1939) şi aproape 40 de ani de guvernare autoritară a generalului Franco (1936-1975), restaurarea monarhiei în Spania a asigurat tranziţia spre un regim democratic.

Pentru România anilor 1990′, monarhia constituţională nu a fost valorificată pentru a asigura tranziţia spre un regim democratic. Un monarh, în România anului 2016, poate să reprezinte statul român şi să garanteze independenţa naţională, unitatea şi integritatea teritorială a ţării mai bine decât o poate face orice preşedinte, chiar dacă este ales prin vot universal.

Fie Noul Regat al României Mari!

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

9 comentarii la &8222;Statul român recunoaşte oficial Casa Regală. Un pas spre monarhie?&8221;

 1. Excelenta argunentare, stimate domnule Tudor Visan-Miu! Ca jurist, ma face usor „gelos”! Si ca sa continui pe ton de gluma , ma substitui lui Trahanache si le raspund onorabililor si venerabililor care o acuza pe Principesa Margareta de tradare, impreuna cu „nifilistii” Dragnea, Ponta si Tariceanu: care vasazica, unde nu intelegetj dumneavoastra politica, hop, numaidecit, tradare?

 2. Sunt monarhist prin nastere, m-am nascut pe vremea cand Romania era o Monarhie recunoscuta in lume, despre care se vorbea cu mault respect. Avea industrie, avea armata bine dotata, avea o agricultura care a alimentat intreg razboiul , avea o cultura si nu in ultimul rand, avea un respect deosebit pentru poporul Roman! Ce are acum Romania? Nimic, zero! Este cazul sa intram in normanlitate, sa recunoastem regalitatea, sa recunoastem ca Romania a devenit un stat unitar sub Regii Romaniei. Sa nu uitam ca Romania nu a fost niciodata republica.A fost condusa numai de regi,domnitori ,voievozi, .! Doresc revenirea laMonarhie!Sachelarie

 3. SUNT MONARHIST DIN TATA-N FIU. TOATĂ STIMA SI CONSIDERATIA FATĂ DE DL. PĂDUREANU CARE PUBLICĂ ACEST DOCUMENTAR FATĂ DE CARE NU AM A FACE PREA MULTE COMENTARII. DUPĂ CUM REZULTĂ DIN MATERIAL** INITIATIVA GUVERVULUI CIOLOS ARE PÎNĂ IN PREZENT UN SPRIJIN UNANIM AL PARTIDXELOR PARLAMENTARE. CONCHID SPRIJIN MANIFESTAT TACIT OM VEDEA CÎŢI DIN ALESII NEAMULUI LA DEZBATEREA IN PLEN, VOR RIDICA MĂNA PENTRU ADOPTAREA LEGII ? CĂTI ?? NU CRED CĂ SE VA VOTA LA VEDERE CI ELECTRONIC SAU CU ** BILUTE** ACEASTĂ DEZBATERE PARLAMENTARĂ VA AVEA LOC MAI MULT CA SIGUR DUPĂ ALEGERILE DIN DECEMBRIE. CIOLOS A VEN IT SI PLEACĂ SIGUR .– ASA CA IN CAZ DE NEREUSITĂ VA SPUNE ** EU AM VRUT** DACĂ NU SE APROBĂ -ASTA E , VA FI TRECUT SUB TĂCERE. AS VREA SĂ SE ADOPTE POATE ASA CASA REGALĂ VA PUTEA IMPUNE MODIFICAREA CONSTITUTIEI .. PRIN MODIFICARE PREVEDERILOR PRIVIND **FORMA DE GUVERNĂMÎNT** SAU REVENIREA LA CEA DIN 1923. **SUSTIN CASA REGALĂ** ** NIHIL SINE DEO **

 4. Monarhia constitutionala este ultima speranta,pentru salvarea Romaniei de la dezastru,traiasca Casa Regala a Romaniei,Majestatea Sa Regele Mihai si Principesa Margareta,custodele tronului!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s