Apelul şi petiţia „Din respect pentru Rege și pentru martirii închisorilor comuniste”

Bucuresti,_Romania,_Palatul_Regal_(Muzeul_National_de_Arta_al_Romaniei_-_Pavilionul_Sala_Tronului_-_Sala_Tronului_-_interior_5_);_B-II-m-A-19856

Pentru o altă poziţie, vedeţi Apelul şi petiţia „Instituționalizarea Casei Regale a României este un act de dreptate și o reparație istorică.”

Mișcarea pentru Regat și Coroană şi Clubul Monarhiștilor Români din Uniunea Europeană au lansat public un apel şi o strângere de semnături:

„Din respect pentru poporul român, a cărui voinţă a fost călcată în picioare în decembrie 1947 la simulacrul prin care a fost abolită Monarhia şi Constituţia din 1923 de către o adunare (ne)reprezentativă și din respect pentru Majestatea Sa Regele Mihai, considerăm că a sosit momentul unei clarificări care să repună în drepturi adevărul. În lipsa unor asemenea acţiuni orice încercare de introducere a unor jumătăţi de măsură este strict politicianistă, cu un substrat perfid preelectoral  şi trebuie taxată ca atare.

Iată de ce ne manifestăm deschis îngrijorarea față de acțiunea Partidului Social Democrat, moștenitor direct al fostului partid comunist, autorul înlăturării prin teroare și forță a Monarhiei din România, de a da o nouă lovitură Coroanei, asimilând-o unei instituții republicane. Tentativa actuală a partidului, al cărui președinte de onoare este Ion Iliescu, se înscrie în continuarea acelorași demersuri aplicate din 1990 Regelui Mihai, când a fost, nu o dată, împiedicat să revină în Țară, prin acțiuni de sorginte sovietică.  ”Astăzi, o colaborare cu regimul instalat la putere, spunea Regele Mihai într-o convorbire cu Philippe Viguié Desplaces,  mi se pare nerealistă. Totul ne desparte. Mentalitățile noastre, viziunea pe care o avem despre țara noastră și despre viitorul ei sunt diametral opuse. (…) Monarhia constituțională a fost suprimată în 1947, de către o putere străină și agenții locali ai acesteia, fără ca poporul să-și poată spune cuvântul. A accepta această abolire ca un fapt împlinit, înseamnă a conferi legitimitate întregii perioade comuniste, fiecăruia dintre actele sale. Comunismul nu are nici un fel de legitimitate în România și, în consecință, aplicarea forțată a abdicării mele din 1947 este nulă și neavenită.”           

        Ce alt argument mai solid pentru demonstrarea faptului că instituționalizarea Casei Regale înseamnă legitimarea abdicării forțate și ilegale a Regelui Mihai la 30 decembrie 1947?!

         Dacă Partidul Social Democrat s-ar fi delimitat de trecutul său întunecat, și-ar fi dorit să-și exprime respectul și prețuirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai, n-ar fi trebuit decât să restabilească normalitatea, cinstea și moralitatea: adică să pledeze pentru restaurarea monarhiei. Bunele intenții  față de Monarhie, ale PSD-ului și ale oricărui alt partid politic pot fi probate prin trei gesturi prealabile, teste ale unei bune credinţe faţă de Insituţia Monarhică şi faţă de poporul român:

1)    Declararea zilei de 10 Mai ca zi națională și sărbătoare a independenței cu zi liberă.

2)    Revenirea la drapelul național cu stema în forma votată de parlament în 1922

3)    Revizuirea Constituției cu eliminarea aliniatului 3 din art. 152 (forma republicană nu poate fi revizuită).        

Cine s-a opus vreme de 25 de ani acestor gesturi firești?  În primul rând, PSD-ul.

               Singurul act de referință la reglementările din Statutul Casei Regale, susținut și evocat de nenumărate ori de Regele Mihai, este Constituția din 1923. Numai Parlamentul transformat în Adunare Constituantă poate, împreună cu Casa Regală, să aprobe acest statut, după acceptarea amendamentelor ce se impun în textul Constituției monarhice. Altfel, atâta vreme cât România este republică, Statutul Casei Regale, cu modificările Regelui Mihai (din 2007 și  august 2016) este funcțional doar în interiorul Familiei Regale.

         Monarhia nu a fost niciodată abolită în România prin voința liber exprimată a poporului. Acum, prin formule juridico-administrative, care nu sunt decât expresia mascată a unei tranzacții de cumpărare, asistăm la încercarea principalului partid politic din România de a compromite nu doar Statutul Coroanei, ci toată jertfa Regelui Mihai în anii exilului, ca și a poporului român, care nu a iubit niciodată comunismul. Întregul neam românesc a rămas, prin coloana sa vertebrală reprezentată de cei care au avut curajul să i se opună cu prețul vieții și al celor două milioane de destine frânte în închisori, lagăre și deportări sau exilați la marginea societății, dar și prin toată ființa sa – străin de regimul de ocupație sovieto -comunist. Românii nu și-au părăsit nici în acei ani de teroare credința în Dumnezeu și Rege. Monarhia a unit. Republica a dezbinat și a terorizat, iar în zilele noastre se dovedeşte incapabilă de a reintroduce normalitatea în ţară (legi stabile şi planuri pe termen lung, care să fie respectate indiferent de culoarea politică a guvernanţilor)

           Avem speranța că, după o adâncă și dreaptă cumpănire, în respectul față de înaintași și față de deviza Casei Regale, Nihil sine Deo, Alteța Sa Regală, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, va ține departe acest dar otrăvit. Scenariul pus la cale de principala forță politică din țară, prin care aceasta se revendică încă o dată drept o formațiune politică neocomunistă este menit să anihileze pentru todeauna Monarhia și jertfa tuturor celor care și-au sfârșit zilele pentru Țară și Rege.

         Contribuția Monarhiei la clădirea României moderne, democratice și prospere, valoarea sa de patrimoniu istoric și spiritual, nu poate fi anulată printr-un gest care este deopotrivă  o tentativă de subminare a prestigiului Coroanei și de aservire a Casei Regale.

        Solicităm Președintelui României, Guvernului, și, nu numai  PSD-ului, ci și tuturor partidelor politice implicate în această „instituţionalizare republicană” a Casei Regale, și tuturor instituțiilor statului să păstreze limitele decenței și respectului pentru ceea ce a însemnat și înseamnă Regele Mihai și Coroana României și să înceteze demersurile anunțate public.

         Singura schimbare de care are nevoie acum România este revenirea, pe calea cea mai dreaptă, la monarhia constituțională.  Trăiască Regele!”

Semnează:

Doina Cornea

Acad. Alexandru Zub

Prof. Dr. Nicolae Constantinescu

Prof. Dr. Nicolae Șerban Tanașoca

George Tzipoia, artist plastic  

Victoria Tzipoia, arhitectă

Leontin Iuhas, inginer

Lect. Univ. dr. Viorel Burlacu – Academia de Teatru,Muzică si Arte Plastice -Chișinău

Mișcarea pentru Regat și Coroană

Alba: Radu Mircea Urcan, Cristian Gruița

Bacău: Christian Em. de Hillerin

București: Marilena Rotaru, Marius Oprea, Antonie Popescu

Brașov: Petre Mitrea, Horia Țigănuș

Dâmbovița: Ciprian Preduț, Larisa Alexandrescu, Gabriel Virgil Păun

Dolj: Ovidiu Bunea, Cosmin Ostroveanu

Galați: Ioan Furtună

Mehedinți:  Emil Raevschi

Olt: Ioan Paul Popescu

Vâlcea: Mihai Moldoveanu,  Alin Pavelescu

Clubul Monarhiștilor Români din Uniunea Europeană

Președinte dr. Dan Marinca

sucursala Cluj – Vasile Moraru

sucursala Bihor – Dan Nica

sucursala Sătmar -Ivan Szilard Csatlos

sucursala Sălaj – Beldi Paul Ladislau

sucursala Alba- Popa Alin

sucursala Harghita – Mitrofan Letitia

sucursala Brașov – Sorin Capotă

sucursala Vrancea – Dan Necoară

sucursala Iași – Angela Roșcan sucursala

Bacău – Pătrașcu Dănut

sucursala Tulcea – Dr. Călin Manta

sucursala Constanța – Ing. Cristian Chesler

sucursala Mureș – Ionică Oltean

sucursala Voievodatul Maramureșului – Vasile Tivadar

sucursala Hunedoara – Cristian Sima

sucursala Caraș-Severin – Poamă Păun Gratiel

sucursala Basarabia – Andrei Parasi

sucursala Vâlcea – Aurel Geicu sucursala Botoșani – Johny Vatavu

sucursala Suceava –  Mircea Constantin Fascaciuc

sucursala București – Valentin Anghel

sucursala Prahova – Nini Stancu

sucursala Mehedinți – Victorița Delicostea

sucursala Bistrița-Năsăud – Suzana Silay

sucursala Alba Regală – Claudiu Santa

Sucursala Buzău – Constantin Badea

sucursala Gorj – Nelly Tatomirescu

sucursala Portugalia – Ramona Bontea

sucursala Franța – Nicolae Pitiș

sucursala Germania – Constantin – Octavian Oană

sucursala Danemarca – Neli Fîrte

sucursala  Spania și Andorra –  Vincenç Roda Beltran

sucursala Ungaria – Margit Kato

sucursala Scandinavia – Elena Jørgensen

sucursala SUA –  Doina Maria Mican

Clubul monarhiștilor maramureșeni – Toth Maria Veronica

Federația Cluburilor Monarhiste din Ardeal – Ing. Marius Popa

Lista este deschisă

Reclame

2 gânduri despre &8222;Apelul şi petiţia „Din respect pentru Rege și pentru martirii închisorilor comuniste”&8221;

  1. Oameni buni, ati citit proiectul de lege inainte de, scuzata sa-mi fie expresia mai putin academica, „bate cimpii”? Nu exista absolut nicio prevedere care sa subordoneze Casa Regala vreunei institutii publice! Stiati ca dupa disparitia Regelui Familia Regala nu va mai putea sa deruleze niciun angajament public deoarece, potrivit actualei reglementari, Palatul Elisabeta serveste ca resedinta viagera pentru MS Regele Mihai, care are drept legal de o folosi in calitate de sef de stat! Multi dintre domniile voastre stiti bine ca Familia Regala nu este atit de bogata pe cit afirma unii si altii incit sa-si permita achizitionarea unei resedinte corespunzatoare de pe piata libera! Monarhia se instaureaza convingind cit mai multi romani ca va aduce beneficii uriase tarii, nu prin vaicarelile domniilor voastre! Ba va mai bagati si unde nu va fierbe oala, adica in domeniul dreptului constitutional! Nu are niciun sens sa revizuiesti art 152 din Constitutie, pentru ca apoi sa revizuiesti revizuirea, pentru ca procedurile ar dura ani buni! Este mai simplu, mai avantajos din punct de vedere al timpului si al costurilor, sa se adopte o noua Constitutie. Va felicitt totusi, doamnelor si domnilor semnatari, ca macar aritmetica de scoala primara cunoasteti! E la mintea cocosului ca, avind in vedere sustinerea electorala de care se bucura PSD, nicio reforma constitutionala nu e posibila fara sprijinul acestui partid! Totusi, nu pot sa nu fiu de acord cu dumneavoastra ca PSD ar da o teribila lovitura politica sprijinind restaurarea monarhiei, mai ales ca dl. presdinte Johannis, pe care in revolta dumneavoastra nu-l pomeniti la vii, dupa ce s-a „tras” in poze cu Regele si cu Principesa, a anuntat ca are de gind sa stea la Cotroceni pina in 2024! Dragi parteneri de cauza, astimparati-va, caci dati apa la moara cui nu trebuie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s