Radu Călin Cristea: „Academia Română, model pentru Casa Regală ca instituţie publică autonomă.”

margareta zambeste

Radu Călin Cristea a declarat pentru DC News:

„Sunt la curent cu demersurile Casei Regale pentru căpătarea unei personalități sui generis ca instituție publică autonomă, cu toate efectele ce decurg din acest statut. Statuarea Casei Regale în regimul de drept public din România, autonomia acesteia în context cu alte instituții de stat, recunoașterea rolului ei istoric și a misiunii generale ce nu s-a abătut de la Normele sale Fundamentale de la înființare, acum 150 de ani, și pînă în prezent trebuie prinse într-o lege. Spiritul monarhic trebuie să primească și cîteva ajustări instituționale care să țină cont de mersul vremurilor de astăzi. Semnalele primite, după știința mea, din Parlament, Guvern, Președinție etc. sunt că forme împrospătate de adecvare a comunicării Casei Regale cu statul sunt binevenite, în deplin respect pentru rolul instituției monarhice în societatea românească.

Este firesc ca proiectele Casei Regale, pe termen mediu și lung, să fie documentate în raport cu instituțiile esențiale din stat, în primul rînd Parlamentul. Adică urmașul Parlamentului din 1947 care n-a validat prin vot actul abdicării forțate a M.S. Regelui. Sunt chestiuni substanțiale de pus la punct, dar și detalii deloc neglijabile. De pildă, consider că ar fi binevenită o creare a arhivei Casei Regale avînd în vedere accesul extrem de anevoios la Arhivele Statului din perioada de dinainte de abdicare. În acord cu observațiile dlui Dragnea („Casa Regală este un simbol al României de care trebuie să avem grijă”), mă bucur să aflu că instituții de decizie tratează cu bunăcuviință, într-un dialog franc și prietenos, acest proiect al Casei Regale. Mă aștept, ca atare, ca susținerea acestuia în Parlament să fie foarte largă și îmi vine ușor să-mi imaginez că, de exemplu, PNL va sprijini cu inima deschisă proiectul de act normativ inițiat de Casa Regală, amintindu-și, poate, că la originea aducerii pe tron a viitorului Rege Carol I s-a aflat marele om politic liberal Ion C. Brătianu. Ar fi dezirabil, în opinia mea ca, luînd în considerație caracterul autonom al Casei Regale, normele ei de funcționare să fie adoptate sub forma mai flexibilă a unui „statut”.

Ca părere personală – socotesc că, în afara surselor proprii de finanțare, bugetul Casei Regale, cu toate procedurile privind relația cu ordonatorul principal de credite (Parlamentul sau una din Camerele acestuia) ar fi bine să folosească drept ghid și model Academia Română cu care toți Regii României au colaborat într-o desăvîrșită armonie. Academia și Coroana s-au născut în același an, iar Principele Carol a fost primul membru de onoare al, pe atunci, Societății Academice Române. Asocierea simbolică a celor două instituții ar întări astfel o tradiție începută cu un secol și jumătate în urmă.”

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s