Roland Mousnier: „este cu putinţă ca monarhiile să constituie întotdeauna majoritatea.”

4 british generations

Roland Mousnier, membru al Institutului Franţei, care – educat în spirit republican – îşi mărturiseşte greutate în a admite „puterea suverană a unui singur om”, conchide expunerea „Fenomenul monarhic în istorie”, rostit la 12 februarie 1987, astfel:

„În momentele lor grele, mulţi oameni simt nevoia, oricare ar fi nivelul lor de civilizaţie, să aşeze în fruntea lor un om despre care îşi închipuie că se află în legătură cu toate forţele acestei lumi şi că le poate influenţa, punându-le  în serviciul oamenilor care i-au încredinţat puterea. Într-un cuvânt, în politică există întotdeauna un element religios. Poate că ea, politica, nu este decât un capitol din ştiinţa religiilor? În viitor, statele republicane nu vor mai fi, poate, neapărat cele mai numeroase. Nu vom mai folosi, poate, neapărat denumirile de rege şi regalitate, care trezesc suspiciuni, însă, chiar şi sub alte denumiri şi în alte înfăţişări, este cu putinţă ca monarhiile să constituie întotdeauna majoritatea.”

Prefaţă pentru Christian Cannuyer, Casele Regale şi Suverane din Europa, Bucureşti, Editura Gavrilă, 1996, ediţie îngrijită de Nicolae-Şerban Tanaşoca, p. 12.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s