Solomon Marcus: „23 august, un act înţelept, a fost pentru mine a doua naştere.”

solomon marcus4
Solomon Marcus, „Istorie trăită, istorie povestită”, în volumul Lumea Regelui (Polirom, 2011), coordonat de A.S.R. Principele Radu al României:
„Timp de patru ani, între vara anului 1940 şi vara anului 1944, am avut statutul de cetăţean de categoria a doua, într-o Românei în care discriminarea rasială devenise lege. Faptul că mi s-a refuzat la vârsta de 15 ani dreptul la educaţie în şcolile statului a fost o lovitură grea, care m-a marcat pentru tot restul vieţii. Faptul că am fost obligat să prestez o muncă istovitoare, nu în condiţiile la care aveam dreptul ca fiinţă umană, ci ca urmare a unei culpabilităţi imaginare, de neînteles, degradantă şi umilitoare, era greu de suportat. Această culpabilitate inventată îmi impunea o stare de permanentă îngrijorare, deoarece, în contextul istoric al acelei perioade, supravieţuirea era mereu sub semnul întrebării.

 
M-am eliberat din acest coşmar la 23 august 1944, în momentul în care am auzit la radio mesajul Majestăţii Sale Regele Mihai I, privind ieşirea României din alianţa cu Germania nazistă. Pentru mine, însemna a doua naştere. Deveneam un om liber, egal în drepturi cu ceilalţi. Puteam arunca la gunoi steaua galbenă şi apoi banderola galbenă care mă stigmatizau ca o fiinţă inferioară. Pot spune fără exagerare că actul de înţelepciune şi curaj al Majestăţii Sale mi-a schimbat viaţa (s.m.).
 
A urmat, la scurt timp, deschiderea cursurilor la Universitatea din Bucureşti, al cărei student devenisem. La acea festivitate din Aula Facultăţii de Drept am putut să îl văd pentru prima oară pe Suveran.

În lunga noapte instaurată de regimul comunist, care impusese abdicarea Regelui şi abolirea Monarhiei, primeam la date festive, prin intermediul posturilor de radio occidentale, mesajul de speranţă al Majestăţii Sale. Dacă din partea regimului comunist nu ne puteam aştepta la o atitudine favorabilă Regelui, ceea ce s-a întâmplat în anii imediat următori lui 1989, ani de pretinsă democraţie, îi umple de ruşine pe conducătorii de atunci ai ţării. Abia în anul 1992 i s-a permis Majestăţii Sale să revină în ţară, dar entuziasmul cu care a fost primit de peste un milion de oameni a speriat atât de tare putea politică încât, timp de alţi câţiva ani, i s-a interzis din nou să vină în ţară. Faptul că abia în anul 1997 i s-a redat cetăţenia română este semnificativ pentru persistenţa mentalităţii comuniste în clasa politică din România (s.m.). A fost pentru mine o adevărată revelaţie lectura cărţii lui Mircea Ciobanu, Convorbiri cu Regele Mihai I al României (Ed. Humanitas, 1991), din care se desprindea portretul unei personalităţi puternice, care a manifestat, în momente dintre cele mai delicate ale istoriei, înţelepciunea şi calmul unor acţiuni chibzuite. […]

Să mai adăugăm, în încheiere, un cuvânt de luminoasă aducere aminte pentru Regina Mamă Elena, care, în anii grei ai războiului, s-a implicat în numeroase acţiuni de ajutorare a celor aflaţi în primejdie.”

(Solomon Marcus, „Istorie trăită, istorie povestită”, pp.161, 163, în Lumea Regelui, Polirom, 2011)

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s