Anneli Ute Gabanyi: „Pentru Regele Mihai I, o Basarabie independentă este nefirească.”

rege salut5

Europa Liberă: Să vorbim despre rolul pe care ar fi putut să-l joace sau chiar îl joacă monarhia în România şi în regiune. Şi, din ceea ce aţi studiat şi cunoaşteţi dumneavoastră, cum vedea Regele Mihai viitorul Moldovei? Şi ce crede Casa Regală despre acest viitor al Moldovei?

Anneli Ute Gabanyi: „În primul rând, în ceea ce priveşte prezentul şi ca să spun din trecut, Majestatea Sa Regele Mihai a avut păreri foarte clare. De altfel, în volumul lui de interviuri cu scriitorul Mircea Ciobanu are un capitol întreg despre Basarabia, unde expune aceste vederi destul de explicit şi cu o oarecare profuziune de detalii.”

Europa Liberă: Am citit şi eu ceea ce spunea Majestatea Sa. Se pare că, încă în 2012, Regele a afirmat că Basarabia nu a fost niciodată un ţinut autonom, decât în mintea diversioniştilor ruşi.

Anneli Ute Gabanyi: „Aşa este. Şi de fapt el combate într-un mod clar pe cei care văd în existenţa, acum independentă a Republicii Moldova, un lucru firesc şi un lucru demn de realitate. Pentru că, după Majestatea Sa, există o singură Românie şi despre declaraţia de independenţă chiar spune: „Este un act împotriva actului de unire de la Alba Iulia”. Ceea ce are o oarecare logică. Sigur, paşii până la această logică sunt, de asemenea, destul de clar descrişi. Și este interesant cum, chiar fără cunoştinţele pe care le avem astăzi, după ce multe documente au devenit publice despre anumite politici atât ale României, cât şi ale Uniunii Sovietice în legătură cu, de exemplu, Pactul Molotov-Ribbentrop sau despre politica României vis-a-vis de Republica Moldova, care cel puţin în ultima perioadă a epocii Ceauşescu cred că a fost ceva mai favorabilă relaţiilor cu Republica Moldova, bineînţeles, după posibilităţile existente în cadrul Pactului de la Varşovia, din care România făcea parte la acea vreme.”

Europa Liberă: Într-un interviu cu Europa Liberă, acum vreo şapte ani, Regele Mihai sugera că Uniunea Europeană ar trebui să încerce să aducă Basarabia înapoi în Europa. Şi preciza el, nu ar fi vorba de schimbarea frontierelor, deocamdată, dar Basarabia e parte a Europei, pentru că a fost parte a bătrânului continent, spunea Regele Mihai.

Anneli Ute Gabanyi: „Sigur că da. Problema este că două lucruri nu s-au putut vedea înainte atât de clar, încât să lege aceste argumente, această suită de argumente care intuitiv sau chiar elaborat, argumentele Majestăţii Sale sunt absolut corecte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s