Societatea românească este profund emoţionată de anunţul privind sănătatea Regelui Mihai I

ANRMAlianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei:

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) a luat act cu regret de decizia Majestății Sale Regelui Mihai I de a se retrage din viața publică. Toți membrii ANRM se roagă pentru însănătoșirea Majestății Sale.

În același timp, ANRM își reafirmă fidelitatea de nezdruncinat și sprijinul față de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a României și față de toți membrii Familiei Regale a României. ANRM va continua să militeze ca până acum pentru revenirea României pe drumul său firesc, acela de monarhie constituțională.

Trăiască Regele!

Copreşedinţi A.N.R.M.
Cătălin Şerban
Valentin Lungu

INFORR

Asociaţia pentru Informare despre Regatul României.

Colegiul INFORR (Marilena Rotaru, Sultana Gagea, Viorica Andriţoiu, Horia Bucur, Mircea Bunescu, Sergiu Stelian Iliescu, Cristian Gh. Iacob, Constantin Marţian): „Membrii şi colaboratorii INFORR au aflat cu profundă îngrijorare de problemele de sănătate ale Majestăţii Sale Regelui MIHAI I al României. În aceste momente de cumpănă, suntem cu sufletele alături şi transmitem un gând bun, de optimism şi sănătate bunului nostru Rege. Ne rugăm lui Dumnezeu, doctorul sufletelor şi al trupurilor, să-i aline suferinţa, să îi dea energie şi putere, să îi dăruiască multă, multă sănătate Majestăţii Sale şi ne reafirmăm devotamentul neclintit faţă de Majestatea Sa, faţă de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare MARGARETA şi faţă de întreaga Familie Regală.”

Familia Regala balcon

Alteţa Sa Regală Principesa Maria a României: „Vă mulțumesc din nou pentru cuvintele de încurajare, dragoste și sprijin în această perioadă dificilă, ele sunt atât de apreciate. Vă rog continuați să vă rugați pentru Rege.”

Nicolae al României, nepotul Regelui: „Azi, mă gândesc doar la familia mea şi la bunicul meu ci şi sa ne rugăm împreună că Regele nostru va fi sănătos şi să fie alături de noi, acasă, cât mai curând.”

1992

***

Reacţii

Lascăr Duiliu ZamfirescuLascăr Zamfirescu, inginer, Coleg de Clasă Palatină a M. S. Regelui Mihai I:

„Să trăieţi, Majestate! … Ne-am văzut ultima dată în toamnă, în 2014. Am vorbit acum o lună… era vesel. Dacă ar reveni în ţară, aş sări de bucurie până în tavan!”

mezincescu

Simina Mezincescu, Şef de Protocol al Casei Regale a României (funcţie onorifică), decorată cu „Crucea Casei Regale” (2008), Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo” (2011) şi „Ordinul Coroana României în grad de Comandor” (2014):

„Am învăţat de la Rege să nu mă plâng niciodată… A trecut printr-o intervenţie minoră…”

Mihai Şora, filosof, decorat cu Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo” (2011):

„Dragi prieteni credincioși, să ne rugăm pentru Majestatea Sa. Este tot ce putem face. … Dar, căzând înaintea Ta, Te rog, îndură-te de robul Tău, potolește-i fierbințeala, alină-i suferința, ridică-l din patul durerii. Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieții, spre început bun mântuirii și spre iertarea păcatelor. Și dacă îi este de folos să ducă mai departe crucea bolii, fie, Doamne, după voia Ta, nu după voia noastră.  Dăruiește-i lui răbdare și liniște, alungând de la el toată frica și toată deznădejdea. … AMIN.”

Mihai Ricci.jpgMihai Ricci, fost consilierul personal al ASR Principesa Margareta, fost consilier al Casei Majestății Sale Regelui Mihai, decorat cu „Crucea Casei Regale” (2008):

„Un Rege este mai presus de toate simbolul Natiunii reunità într-un punct înalt. Undeva, nu departe de Aubonne, am gàsit si eu astàzi un simbol : acest peisaj cu doi brazi bàtrâni. Am vàzut cu ochii mintii pe Suveran alàturi de Doamna Sa. Curat ca neaua este sufletul Regelui nostru.  Irina si cu mine stim cà, atunci când se va face voia Atotputernicului, ultimele clipe ale lui Mihai al României Îl vor gàsi cu fata întoarsà càtre Hristos.”

oana pellea.jpgOana Pellea, actriţă, decorată cu „Crucea Casei Regale a României” (2012):

„Regele meu! Inalt ruga pentru sanatatea Majestatii Sale Regele Mihai I-ul al Romaniei! Doamne Dumnezeule, te rog asculta ruga sufletului meu. Doamne, trimite toata Iubirea Ta asupra Majestatii Sale Regele Mihai I ul al Romaniei. Da-i sanatate si forta. Alunga durerea si neputinta.Trimete-i pace, lumina si alinare. Usureaza-i suferinta. Fa-l sa simta toata iubirea noastra. Din tot sufletul ma rog pentru Regele meu.”

filip-lucian-iorgaFilip-Lucian Iorga, istoric, decorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2008):

„Schimbarea va fi una importanta pentru Familia Regala.  …. Nu trebuie sa ne ferim sa spunem ca va fi un moment greu, atat institutional, cat si simbolic.  E bine sa fim echilibrati si maturi in discursul public. Sa privim acest mesaj ca pe o dovada de sinceritate si de deschidere a Casei Regale. …. Sa incercam sa fim alaturi de Familia Regala, o familie, pana la urma, ce trece prin momente grele, cei ce sunt crediciosi sa se roage pentru sanatatea Regelui. Istoria Familiei Regale face parte din patrimoniul nostru istoric, este valoroasa pentru Romania.  Cei 150 de ani ai dinastei inseamna foarte mult – la fel ca si istoria Regelui Mihai –  pentru Romania.”

andrei muraru.jpgAndrei Murarudecorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2008) şi „Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer” (2015):

”Majestate, nu pleca!” au cântat în cor sutele de mii de suflete care au inundat Bucureștiul în acea uluitoare demonstrație de iubire din aprilie 1992. Lui, cel care trăise atâtea și atâtea momente de tulburare și prăbușire sufletească, i se cere să rămână în țară. A fost strigătul disperat al unei națiuni bolnave, care își chema Regele acasă. Astăzi, după aproape 24 de ani de la acel moment, cu Regele bolnav și bătrân, departe de țară, e timpul să rostim din nou această rugă.”

dan-grigoreDan Grigore, Pianist al Casei Regale a României, decorat cu Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo” (2013):

„E o știre foarte tristă și gravă pentru spațiul public românesc atât de păgubit de propria lui identitate și istorie. (…) Suntem în preajma unor căderi de speranță, care se vor întâmpla post-factum, așa cum s-a întâmplat cu Corneliu Coposu, acum la o altă scară de interes mult mai înaltă a regelui Mihai ca șef de stat. Sper ca principesa Margareta să găsească forța să ducă mai departe această responsabilitate istorică pe care o are de a reprezenta legitimitatea monarhiei constituționale românești.”

silvanAdrian-Silvan Ionescu, istoric, decorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2010) şi „Ordinul Coroana României în grad de Cavaler” (2015):

„Regele isi pastreaza toate prerogativele, dar se retrage din viata publica, aceasta este formularea care a fost anuntata si pe care am luat-o ca atare. „Principesa mostenitoare Margareta este doar custode al coroanei, asta a si specificat.”

Diana Mandache, istoric, decorată cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2010):

„Stirea cea mai trista vine insa din Elvetia despre starea sanatatii MS Regelui Mihai … Ce rau imi pare! Ne rugam pentru Rege!”

In acest moment, regele Mihai este sef al Casei Regale.  Un rege este rege, el a depus un juramant, deci acesta este un rege care a depus un juramant si isi poarta titlul in continuare. Custode al Coroanei Romaniei presupune ca ea duce o misiune a acestei institutii monarhice. Coroana este in continuare in exil pentru ca in Romania este regim republican.”

csikiCamelia Csiki, realizator „Ora Regelui”, decorată cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2011):

„Trăiască Regele! Să ne rugăm pentru Majestatea Sa!”

Gabriel Badea-Păun, istoric, decorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2010):

Poate că cel mai potrivit în aceste zile este să ne amintim ceea ce Papa Ioan Paul al II-lea a spus când va sosi momentul în care Domnul îl va chema la El. Era un îndemn la decenţă şi la ratiune. Cu toţii murim şi sper ca printre mulţii Români care s-au împotrivit MS Regele vreme de 25 de ani şi care acum au devenit dintr-odată monarhişti să aiba o atitudine rezonabilă. …. Trăiască Regele şi sper că ideea va fi dusă mai departe cu panaş pentru o Românie demnă!”

iren arseneIren Arsene, Directoarea Editurii Curtea Veche, decorată cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate”(2012) şi „Ordinul Coroana României în grad de Cavaler”(2013):

„Am aflat cu tristețe și îngrijorare vestea despre starea în care se află Majestatea Sa. În acest moment nu putem decât să îi dorim foarte multă sănătate …. gestul delegării responsabilităților este unul înțelept în acest context și astfel de exemple au mai fost în istoria regalității europene. Principesa Margareta, Custodele Coroanei, este pregătită să servească țara.”

Maria Denise Theodoru, jurnalist, decorată cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2010):

„Ajuta-i, Doamne, Regelui nostru, sa fie puternic si sa iasa invingator din incercarea prin care trece ! Sa ne rugam pentru Majestatea Sa !”

topescuCristina Ţopescu, jurnalist, decorată cu”Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2012):

„Sunt momente grele in care toti romanii care stiu ce a facut Regele Mihai pentru tara se roaga pentru Majestatea Sa …. trebuie sa fim impreuna alaturi de REGELE NOSTRU.”

lucia hossu longinLucia Hossu Longin, jurnalist, decorată cu „Ordinul Coroana României în grad de Cavaler” (2013):

„Am simțit o durere în suflet, o durere în inimă…. Principesa a stat lângă rege și cred că a deprins ceva din noblețea, din frumusețea morală și din statura regelui. Cred că are niște date personale care o leagă de tradițiile Casei Regale, adică echilibrul, tărie de caracter, economie la cuvânt. Așa că am încredere că principesa va duce mai departe, deocamdată la nivelul la care i s-a dat, această moștenire.”

Alin Petrachepreședintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român:

”Comitetul Olimpic și Sportiv Român, aflat sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I al României, își manifestă solidaritatea în aceste momente dificile pentru Familia Regală a României. Casa Regală a României este un simbol peren al unei țări care a reușit să își păstreze verticalitatea și ținuta ireproșabilă indiferent de circumstanțe. Mișcarea Olimpică transmite un mesaj de încurajare pentru depășirea acestor clipe”

ivan patzaichin.pngIvan Patzaichin, canoist, decorat cu decoraţia regală „Nihil Sine Deo” (2010):

„Sunt cu gândul la Majestatea Sa Regele Mihai I, pe care îl prețuiesc în mod deosebit și căruia îi doresc să treacă cu bine peste aceste momente de cumpănă.”

Catalin Serban2Cătălin Şerban, Co-preşedinte al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), decorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2015):

„Este momentul ca întreaga națiune română să știe că, în anii de pribegie și exil ai Familiei Regale a României după 1948, Majestatea Sa S-a gândit și S-a rugat mereu, cu speranță și emoție, pentru o soartă mai bună și demnă a neamului românesc și a țării noastre. Acum este momentul ca elita țării și cât mai mulți români să se roage bunului Dumnezeu, pentru însănătoșirea Majestății Sale Regele Mihai I și pentru liniștea întregii Familii Regale.”

lunguValentin Lungu, Co-preşedinte interimar al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM):

”Suntem mâhniţi de situaţia actuală şi îngrijoraţi de starea de sănătate a Mejstăţii Sale. Sperăm să treacă peste acest moment; orice lună, zi, an, petrecute printre noi sunt de bun augur, ne dorim să rămână cât mai mult în viaţă.”

dekanyAlexandru Tiberiu Dekany, Co-preşedinte al Asociaţiei „Amicii Regelui Mihai”, decorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2008):

„Ne rugăm pentru sănătatea Majestăţii Sale, Regele nostru, şi pentru toată Familia Regală a României.”
rotaru
Marilena Rotaru, decorată cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2008) şi „Crucea Casei Regale” (2012):

„Să ne rugăm pentru Regele Mihai, cea mai înaltă instanță morală a românilor, suveranul legitim al României, așa cum Majestatea Sa s-a rugat și se roagă de aproape 70 de ani pentru poporul român! Trăiască Regele!”

Ion-Andrei Gherasim, director executiv al Fundaţiei „Corneliu Coposu”:

„M-am născut și am crescut cu dragostea necondiționată pentru Majestatea Sa, Regele Mihai I și pentru monarhia constituțională. … De când am aflat această știre mă rog, sunt foarte trist, simt că mi se rupe sufletul, nu am cuvinte, pentru că, nu știu câți realizează că, Majestatea Sa este ULTIMA MARE PERSONALITATE A ROMÂNIEI NOASTRE ADEVĂRATE!!!”

flavius boncea regeFlavius Bonceadecorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2011):

„Regele. O poveste care încă nu s-a încheiat. În ciuda tuturor celor care au dorit acest lucru în ultimii 70 de ani. Are o vârstă, e adevărat. A fost operat, e adevărat. Este într-o perioadă de recuperare acum. Iar Principesa Moștenitoare Margareta îl va reprezenta cu cinste.”

Mihai Firicădecorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2011):

„Dumnezeul sa-l ocroteasca pe Rege si sa-i dea putere! Multa sanatate si MS Reginei Ana a Romaniei! Sper ca Majestatea Sa Regele sa revina curand ACASA. Traiasca Regele!”

claudiu padureanClaudiu Pădurean, decorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2015):

„Anunțul Majestății Sale Regelui Mihai I referitor la starea gravă a sănătății sale a șocat opinia publică. Regele României este una dintre personalitățile românești cele mai iubite și, în ciuda vârstei sale înaintate, foarte mulți dintre monarhiștii români sperau să vadă pe Majestatea Sa întors acasă. …. Anunțul publicat de Casa Regală a României a readus în prim-plan problema succesiunii la Coroana României. Majestatea Sa Regele Mihai I a avut grijă să pregătească acest moment. Chiar dacă există speranțe că Regele va mai câștiga un răgaz bun înainte de a se duce la Domnul, Regele Mihai I a clarificat modul în care va fi făcută succesiunea…. prin desemnarea Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României drept Moștenitoarea Tronului.”

Cornel Jurju, istoric, autorul lucrării „Tovarăşi împotriva Coroanei” (2016):

„Este o situaţie regretabilă, Majestatea Sa Regele Mihai I a fost şi este un monument al Istoriei Românilor, dar şi al prezentului României, atâta vreme cât Dumnezeu îi va da zile. …. Sigur că dispariţia Majestăţii sale Regele Mihai I din reprezentarea publică a Casei Regale e moment dificil, e un moment nedorit, dar pe de altă parte, cred că destinul Casei Regale a României şi al Coroanei României se află, dacă pot spune astfel, în mâini bune atunci când ne referim la Alteţa Sa Regală Principesa Margareta.”

Lia Lucia Epure, decorată cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2009):

„Regele este bolnav. Regele, poate, se stinge. Regele suferă. Suferă, cu el, cu Familia Regală a României, o mare parte dintre români. …. Mi-e teamă de starea sufletească a celor care-l iubim și respectăm, pentru un anumit moment… Dar, să ne rugăm să fie cât mai departe! Să întârzie cât mai mult.  …. Trăiască Regele, în pace și onor!”

Mircea Morariu, profesor, editorialist „Adevărul”:

„Au primit vestea dacă nu cu tristeţe, oricum cu omenească şi naturală compasiune deopotrivă monarhişti şi nemonarhişti. … Emoţiile reale ale majorităţii românilor înseamnă, fără doar şi poate, o imensă schimbare faţă de felul în care era privit Regele în ţara sa natală în ianuarie 1990, de pildă, dar şi mult timp după aceea. … prezenţa acestui Rege şi ceea ce va avea să fie imensa lui moştenire reprezintă şi va reprezenta un semn şi o garanţie de normalitate. Un indiciu că ea, normalitatea, este totuşi posibilă şi în mult prea încercata Românie.”

Michael Shafir,  decorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2010):

„Va rog sa incercam sa ne despartim de Majestatea Sa cu demnitatea pe care am fost incapabili sa i-o oferim. Traiasca Regele!”

Ramona Mănescu, europarlamentar PNL-L:

„Bunul Dumnezeu să vă aibă în grijă, Majestate! Vă dorim sănătate și putere de a lupta cu boala pentru a vă reface. România și românii au nevoie de prezența dumneavoastră! Nihil sine Deo!

theodor paleologu 3Toader Paleologu, deputat PN-L, decorat cu „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2012):

„E evident foarte trist. Pe de altă parte, e de înțeles, e un om foarte în vârstă, dar e extrem de trist pentru toți românii care simt românește și care sunt atașați de familia regală și de regele Mihai în mod special. Știam de ceva vreme că și regina Ana, mă rog, este într-o stare proastă de sănătate, dar anunțul de astăzi m-a surprins și pe mine ca pe toată lumea și sunt foarte trist, sigur că da. Sigur, am foarte mult respect pentru principesa Margareta, dar evident că personalitatea regelui e cu totul aparte. Adică e un monument istoric. Sigur că va fi cu totul altceva, din păcate. Însă, mă rog, sper totuși să îi dea Dumnezeu încă zile.”

gheorghe-andrei-danielDaniel Gheorghe, deputat PN-L, membru fondator al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM):

„Majestatea Sa a insemnat in tot acest timp sansa ca Romania sa se intoarca la normalitatea interbelica, la monarhia abolita abuziv de regimul stalinist, la demnitatea noastra calcata de senilele tancurilor sovietice. Am ratat momente istorice de revenire la ordinea firesca si legitima a monarhiei constitutionale. Exista vinovati pentru aceasta stare de fapt si exista, desigur, un moment potrivit pentru a-i numi. Acum nu este un astfel de moment. Acum e momentul sa ne rugam crestineste pentru sanatatea Majestatii Sale. Traiasca Regele!”

Ovidiu Alexandru Raetchi, deputat PN-L:

„România a pierdut, în anii 2000, când toate condiţiile erau întrunite, o uriaşă şansă de reparaţie morală la adresa Casei Regale. Trebuia atunci, cu Regele Mihai în putere, să convocăm un referendum pentru sau împotriva monarhiei. Chiar şi pierdut, îi eram datori Majestăţii Sale cu acest omagiu. Fără figura sa definitorie şi unificatoare, odată cu retragerea sa, Casa Regală nu va mai beneficia de o şansă similară. Rămâne azi gustul amar că politicienii nu au avut atunci curajul şi luciditatea de a-şi asuma un referendum moral.”

Radu Zlati, deputat PN-L:

Să ne rugăm pentru sănătatea MS Regele Mihai!”

braiaDoru Braia, realizator Tv: 

„MI-E GREU… Mi-e tare greu momentul de care mi se făcuse frică doar gândindu-mă la el! Începe despărțirea de MAJESTATEA SA REGELE MIHAI I … Iartă, Doamne, ceea ce este atât de greu de iertat ! Și pe compatrioții mei care, inconștienți, nu-și dau seama ce vor pierde și au menținut până acum un REGE doar în spațiul superficial al mondenității ! Să ne rugăm, români ! Pentru REGELE nostru și pentru iertarea indolenței Neamului care nu știe să mai fie NEAM !”

Marius Ghilezan, jurnalist:

„Să ne rugăm pentru sănătatea Regelui Mihai. Rog clerul ortodox, greco-catolic, pastorii protestanţi, preoţii romano-catolici, toţi românii, etnicii germani, ucrainieni, ruşi, evrei, maghiari, cehi, bulgari, tătari, musulmani să se roage în această noapte pentru Regele nostru Mihai l. Mă rog, alături de voi, lui Iisus Hristos şi îi invoc pe Arsenie Boca, Vladimir Ghica, sfinţii noştri, care ne-au fost mereu alături. De pe pământ cer prietenilor noştri Calciu-Dumitreasa, Iustin Pârvu, Teofil, Serafim Man, părinţi aflaţi de-a dreapta Tatălui, să ne ducă mai departe rugăciunea.”

***

Alte reacţii populare.

regele-Mihai-I cu oamenii

Biserica

P. F. Daniel, Patriarhul Biserici Ortodoxe Române:

„Am aflat cu îngrijorare de agravarea stării de sănătate a Majestății Sale Regele Mihai I al României, personalitate–simbol a istoriei poporului român şi a demnității naţionale. De aceea, ne rugăm lui Dumnezeu, Doctorul sufletelor şi al trupurilor, să-i aline suferința şi să-i dăruiască sănătate. În același timp, îndemnăm pe toți cei care prețuiesc personalitatea Majestății Sale să înalțe rugăciuni, împreună cu familia regală, pentru însănătoșirea sa.”

ÎPSS Ioan, Mitropolitul Banatului, a anunțat, pe 2 martie 2016, la aflarea veștii despre starea de sănătate a Regelui Mihai, că de la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Timișoara, ctitorie a Majestății Sale, vor pleca în fiecare zi rugăciuni pentru însănătoșirea cât mai grabnică a Suveranului României. Prima rugăciune de sănătate a fost făcută după slujba de seară.

REGELE MIHAI - PARLAMENT - ANIVERSARE

Clasa politică:

*Ordinea respectă „precăderea” funcţiilor regimului republican; dacă sinceritatea declaraţiilor este discutabilă, propunem această listă şi ca o radiografie a reprezentării politice a României din ultimii 26 de ani (n.m. V.M.T.)*

Dl. Klaus Iohannis, Preşedintele României„Am primit cu îngrijorare vestea deteriorării stării de sănătate a Majestății Sale Regelui Mihai. Îmi doresc ca Regele să aibă puterea să treacă peste aceste momente dificile și îmi exprim nădejdea că Familia Regală va rămâne și pe viitor același reper deosebit de speranță și solidaritate. Este important ca, mai ales în aceste clipe grele, să nu uităm exemplul vrednic de curaj și dăruire pus în slujba națiunii de către Majestatea Sa Regele încă din 1927.” 

Dl. Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova: „Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a primit cu îngrijorare vestea despre starea de sănătate complicată a Majestății Sale, Regele Mihai I al României, și îi urează, pe această cale, forță și putere interioară pentru a depăși cu bine perioada deloc ușoară prin care este nevoit să treacă. Șeful statului își exprimă speranța că familia regală va rămâne unită atât în momente bune, cât și în cele de restriște, așa cum a făcut-o de la începutul istoriei sale.  De asemenea, președintele Nicolae Timofti mulțumește Regelui Mihai pentru pozițiile ferme pe care le-a luat Majestatea Sa pe calea susținerii integrării europene a Republicii Moldova, pe care speră că oamenii politici de la Chișinău vor reuși să o facă spre binele țării noastre.”

Dl. Dacian Cioloş, Prim-ministrul României„Sunt profund îngrijorat de veștile legate de starea de sănătate a Majestăţii Sale Regele Mihai I. În aceste momente dificile, ii transmit un gând bun, de optimism și sănătate. Îi doresc să îi dea Dumnezeu putere, energie şi să-l sprijine cu iubire, așa cum Majestatea Sa a dăruit iubire, speranţă și a sprijinit poporul său de-a lungul deceniilor.” 

Dl. Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României: „Se impune o anumită decenţă din partea societăţii, a tuturor, a mass-media şi nu-mi rămâne decât să spun că nu putem alte comentarii să facem decât să luăm notă de anunţul făcut de Consiliul de Coroană şi de regele Mihai şi, sigur, să aşteptăm un viitor mai bun. Îi urez regelui Mihai restabilirea cât mai rapidă.”

Dl. Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, Prim-ministru al României între 1997-1998: „Am primit cu profundă tristețe vestea privind starea de sănătate a Majestății Sale Regele Mihai I al României. În aceste momente de grea încercare și de rugăciune pentru Majestatea Sa, sunt alături de întreaga Familie Regală. Îmi exprim dorința, speranța și credința că acest moment de cumpănă va fi depășit cu bine de Majestatea Sa și de Familia Regală a României și că misiunea asumată cu dragoste, devotament și dăruire totală, acum 150 de ani, la venirea în România a Principelui Carol I, va continua. Să ne rugăm bunului Dumnezeu pentru grabnica însănătoșire a Majestății Sale Regele Mihai I și pentru liniștea întregii Familii Regale! Doamne ajută!

Dl. Ion Iliescu, Preşedinte al României în 1990-1996, 2000-2004: „Am aflat cu profundă îngrijorare despre problemele de sănătate ale Maiestății Sale, Regele Mihai, care trece prin momente dificile. Îi urez multă sănătate și puterea de a trece de această cumpănă a vieții. Prezența sa în spațiul public românesc a fost un exemplu de echilibru, și a contribuit la crearea unui climat de normalitate. Sper să revină cât mai repede cu putință la proiectele sale.” 

Dl. Petre Roman, Prim-ministru al României în 1990-1991: „Ce putem spune decât că ne pare rău? Această părere de rău este normală şi puternică. (…) Este foarte păcat că sănătatea nu îi mai permite (să fie prezent în viaţa publică-n.r.) …. Cred că aşa cum au făcut-o în ultimii ani, reprezentanţii Casei Regale, în cazul acesta, Principesa Margareta şi Prinţul Duda, sunt în măsură să aducă o contribuţie pozitivă, mai ales prin felul cum se raportează ei la realităţile din societatea românească şi să aducă o contribuţie în continuare la ceea ce este, aşa cum este, politica în România.”

Dl. Adrian Năstase, Prim-ministru al României în 2000-2004„M-au intristat vestile despre starea de sănătate a Regelui Mihai.Aveam senzatia unei eternitati paralele, care veghează. Am uitat că si el este un om. … Nu pot să uit contributia sa deosebită la intrarea in NATO si in UE, contactele cu familiile regale din Europa pentru realizarea unor interese nationale. Ii doresc multă sănătate.” 

Dl. Dorin Chirtoacă, Primar al Municipiului Chişinău: „Am mai spus-o și o repet, dacă nu vrem să fim un popor lipsit de demnitate și cu mintea cea de pe urmă, dacă nu vrem să ne lamentăm mai târziu despre ce am fi putut face și ce ar fi trebuit să facem, fiind de fapt ipocriți, ar trebui să înțelegem măcar în ceasul al doisprezecelea că Regelui Mihai ar trebui să-i fie întoarsă poziția de șef al statulu român!”

Dl. Rareş Mănescu, Primar al Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti: „Am primit cu mare tristeţe vestea despre sănătatea Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României. Atât eu, cât și comunitatea Sectorului 6 suntem cu sufletul alături de Majestatea Sa în aceste momente dificile. Pentru noi, Majestatea Sa reprezintă cea mai frumoasă filă de istorie a României, o parte esenţială a sufletului românesc. …. Sufletul meu a fost, este și va rămâne alături de Casa Regală a României. Este o tradiţie de familie care mă onorează și mă obligă, un principiu de viaţă pe care tatăl meu, Virgil Mănescu, l-a susţinut cu vorba și cu fapta, încă de la manifestaţia de solidaritate din Piaţa Palatului ce a avut loc în 8 noiembrie 1945, organizată cu ocazia aniversării Regelui Mihai I.  Bunul Dumnezeu să vă aibă în grijă, Majestate! Nihil sine Deo!”

Dl. Mircea Ionescu Quintus, Preşedinte de Onoare al PN-L„A avut o viață grea în care de hotărârea sa depindea soarta țării. Mă gândesc la sfârșitul celui de-al doilea război mondial când hotărârea lui a salvat multe vieți și a influențat în mod decisiv și benefic soarta și teritoriul țării noastre, încât acum când s-a hotărât să se odihnească, poate mai mult decât până acum, nu pot decât să mă plec ca un omagiu în fața monarhului nostru.” 

D-na. Alina Gorghiu, Co-preşedinte al PN-L„Să ne rugăm pentru Regele Mihai, asa cum Majestatea Sa s-a rugat pentru poporul român.” 

Dl. Vasile Blaga, Co-preşedinte al PNL: „Este, în primul rând, un lucru care ne întristează pentru că Regele Mihai a avut un rol esenţial în parcursul celui de al Doilea Război Mondial şi a fost unul dintre personalităţile la care românii s-au raportat şi asta ne întristează pe toţi, indiferent dacă eşti sau nu eşti monarhist. Eu nu sunt monarhist, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să recunoaştem meritele extraordinare ale Regelui Mihai. Eu îi doresc totuşi să treacă peste acest moment extrem de greu.”

Dl. Liviu Dragnea, Preşedinte al PSD: „Sunt profund mișcat de starea de sănătate a regelui. Îi doresc foarte multă sănătate, îi doresc să revină în viața publică, este un moment important și încărcat cu foarte multă simbolistică. Ar trebui foarte mulți români să înțeleagă cât de importantă este această instituție a regelui. Sper să revină cât de curând, îi doresc multă sănătate.”

Dl. Cătălin Predoiu, Lider PN-L Bucureştifost ministru: „Regele Mihai trece prin momente grele, să-i fim alături ! Indiferent de părerile noastre față de Istoria României, sunt momente în care solidaritatea este singura atitudine de bun simț.”

Dl. Aurelian Pavelescu, Preşedintele PNŢCD: „PNTCD a primit cu tristete vestea despre starea sanatatii Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei. Ii dorim insanatosire si viata indelungata si de acum inainte, in numele poporului roman, pe care l-a slujit cu devotament in momente istorice critice. … PNTCD ia act de dorinta si decizia Majestatii Sale de transfer a prerogativelor catre Alteta Sa Regala, Principesa Margareta a Romaniei si indeamna milioanele de romani care cred in principiile si valorile Monarhiei Constitutionale, sa fie solidare cu Casa Regala a Romaniei in viitor. Dorim multa intelepciune Principesei Margareta a Romaniei si Casei Regale a Romaniei, sa-si indeplineasca inalta misiune istorica in viitor, pentru binele si fericirea poporului roman! Nihil Sine Deo!”

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

3 gânduri despre &8222;Societatea românească este profund emoţionată de anunţul privind sănătatea Regelui Mihai I&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s