Regele Mihai, 4 martie 1948: „Voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil.”

rege tanar

Declaraţia Majestăţii Sale
Regele Mihai I al României
la o conferinţă de presă ţinută la Londra în 4 martie 1948

„În acest moment nu mai este necesar să insistăm asupra împrejurărilor şi cauzelor anumitor evenimente politice. Motivele şi profundele schimbări politice impuse statelor mici ale Europei de Est sunt deja prea bine cunoscute. Cât priveşte România, vreau să mă folosesc de prima posibilitate ce se oferă, a confirma personal faptele aşa cum s-au petrecut.

În dimineaţa zilei de 30 decembrie 1947, Dl. Petru Groza şi Gheorghiu Dej, membri ai Cabinetului Român, mi-au prezentat textul actului de abdicare, îndemnându-mă să-l semnez imediat.

Amândoi s-au prezentat la Palatul Regal după ce acesta a fost încercuit de detaşamente armate, informându-mă că mă vor socoti răspunzător pentru vărsarea de sânge ce va urma ca o consecinţă a instrucţiunilor ce le emiseseră deja în caz că nu voi semna în cadrul limitei de timp impusă.

Acest act mi-a fost impus cu forţa de un Guvern instalat şi menţinut la putere de o ţară străină, un Guvern total nereprezentativ pentru voinţa poporului român.

Acest Guvern a violat angajamentele internaţionale care îl obligau să respecte libertăţile politice ale poporului român, a falsificat alegerile ce i-au anihilat pe liderii politici democraţi care se bucurau de încrederea Ţării.

Îndepărtarea monarhiei constituie un nou act de violenţă în politica de subjugare a României. În aceste condiţii, nu mă consider obligat în nici un fel de acest act care mi-a fost impus.

Cu neclintită credinţă în viitorul nostru, animat de acelaşi devotament şi dorinţă de a munci, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil.”

6 comentarii la &8222;Regele Mihai, 4 martie 1948: „Voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil.”&8221;

 1. Ma bucur ca s-a publicat acest discurs tinut de Majestatea Sa Regele I al Romaniei in 4 Martie 1948 la Londra imediat dupa abdicare Sa, ca sa cunoasca intreaga tara adevarul in conditiile in care a fost obligat sa abdice de catre un Guvern citez: „Acest Guvern a violat angajamentele internaţionale care îl obligau să respecte libertăţile politice ale poporului român, a falsificat alegerile ce i-au anihilat pe liderii politici democraţi care se bucurau de încrederea Ţării.”

  Traiasca Regele Mihai I caruia ii dorim din suflet insanatosire grabnica.
  Doamne ajuta-ne Amin!

 2. Este f.bine ca se publica pe diferite Bloguri lucrurile ca nu s-au sopus niciodata despre M.S.Regele Mihai I al Romaniei de ce a fost obligat sa abdice in 1947 in fata Guvernului Dr.Petru Groza si Gheorgiu Dej.
  Ramane un Rege cu o credinta neclintita pe tot parcursul vietii a viitorului acestui popor.
  Aceasta vointa a dovedit-o pana zilele noastre si suntem indurerati si ingrijorati de starea sanatatii in car4e se afla acum M.S.Regele Mihai I al Romaniei si ii dorim din suflet insanatosire grabnica M.S dar si intregii familii Regale.
  Dumnezeu sa-L aiba in paza sa ! Doamne ajuta Amin!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s