Moise Guran: „Am un respect profund pentru instituţia monarhiei.”

Cosmin Prelipceanu: Multă emoţie şi respect pentru Casa Regală într-o republică. Cum explici?

Moise Guran: E firesc. Regele Mihai a jucat un rol foarte important în această „împăcare istorică”… în fond, după 1990, când societatea noastră era profund divizată, tentativa Regelui Mihai de a intra în România a constituit un reper. Mai târziu, când Regelui i s-a permis acest lucru, mult mai mulţi dintre noi au înţeles ce înseamnă o monarhie constituţională modernă, şi de atunci încolo rolul jucat de Regele Mihai în locuri unde România nu avusese acces până atunci (în cancelariile occidentale) şi chiar aderarea la structurile euro-atlantice au făcut parte din acest model de înţelegere şi unitate pentru un scop superior.

Moise Guran rege

Sunt republican pentru că, din punctul meu de vedere, o monarhie fără continuitate reprezintă o cale mult mai lungă de a ajunge către prosperitatea unei naţiuni decât o republică. În acelaşi timp, am un respect profund pentru instituţia monarhiei, pentru ţările care au rămas monarhii şi pentru Casa monarhică din România. Acestea sunt rarile momente când reuşim să fim uniţi.

Nu cred că toţi românii au înţeles acest model de moralitate, de profund bun simţ pe care Regele Mihai l-a constituit pentru societatea românească. Peste tot în lume, monarhul rămâne un exemplu moral pentru societate şi pentru indivizi, în piaţa privată uneori. Nu reuşim întotdeauna să devenim solidari şi uniţi ca în momente triste.

[Moise Guran la „Jurnalul de Seară”]

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s