Filip-Lucian Iorga: „Cei 150 de ani ai dinastiei înseamnă foarte mult pentru România.”

REGE - PELES - INTOARCERE

Contributors: Ce inseamna sintagma “custode al Coroanei”?
Filip-Lucian Iorga: Aceasta titulatura apare inca din 2007 ca fiind asociata Principesei mostenitoare Margareta, in Normele Fundamentale ale Casei Regale a Romaniei. Ele au fost semnate la 30 decembrie 2007, la 60 de ani de la abdicarea fortata. Rolul lor e de a lamuri problema succesiunii. Prin ele se renunta la legea salica. Constitutia Regatului functiona pe principiul legii salice, conform careia numai mostenitorii barbati in linie de prim nascut aveau dreptul sa conduca familia si sa domneasca. In Normele din 2007 se argumenteaza ca traim intr-o alta epoca si majoritatea familiilor regale din Europa si din lume au renuntat la legea salica. Aceasta renuntare reprezinta si recomandarea regelui in cazul unei eventuale reinstaurare a monarhiei. Prin acest mesaj al Regelui se recomfirma Principesa Margareta ca mostenitor. Titulatura de “custode al Coroanei” o ajuta pe Principesa sa isi indeplineasca functia de reprezentare a Regelui.

Contributors: Prin urmare, acest mesaj nu vine cu ceva nou in privinta unor atributii…

Filip-Lucian Iorga: Nu este o noutate ce se intampla. Chiar am vazut niste titluri mai senzationaliste la televizor. Din pacate, ne grabim sa punem titluri fara sa citim cu atentie comunicatele. Un titlu dintre acestea era “Regele se retrage de la Tron”.  Dar, familia Regala nu domneste, deci cum ar putea fi vornba de o retragere de la Tron? In al doilea rand, mesajul nu aduce ceva nou,  Principesa Margareta e “custode” din 2007  si l-a reprezentat pe rege si pana acum la tot felul de evenimente.

Contributors: Care este atunci semnificatia acestui mesaj al Regelui?

Filip-Lucian Iorga: Cred ca e un mesaj firesc, dar important din punct de vedere simbolic. In acelasi timp, se implinesc 150 de ani de la venirea lui Carol I pe tron. In acest context sunt multe evenimente programate anul acesta. Romanii asteptau venirea Regelui in Romania, poate chiar de 10 mai. Ei deja lipsesc de ceva timp. Probabil s-a considerat ca este nevoie de acest mesaj oficial pentru a nu aparea speculatii. Sigur, ingrijorarea ramane, dar atunci cand oamenii afla despre ce e vorba, speculatiile sunt mai putine si mai putin periculoase. Eu indem la discretie, la calm, problemele medicale nu pot fi discutate cu frivolitate.

Contributors: Ar putea fi schimbat in vreun fel rolul Principelui consort?

Filip-Lucian Iorga: Nu. Principesa si-a asumat deja rolul de “custode”. Principele consort conform Normelor din 2007, dupa care se conduce acum Familia Regala, este membru nedinastic al Familie Regale.

Contributors: Dupa sfarsitul vietii Regelui Mihai cum vor decurge lucrurile in Casa Regala?

Filip-Lucian Iorga: Este neplacut si dureros sa vorbim despre acest lucru, e insa in firea lucrurilor. Schimbarea va fi una importanta pentru Familia Regala. Ea nu va mai avea in frunte un sef care sa fi si domnit. Se va trece intr-o noua etapa, intr-o alta paradigma, care nu a mai fost experimentata pana acum. Nu trebuie sa ne ferim sa spunem ca va fi un moment greu, atat institutional, cat si simbolic.

Contributors: Cum ar trebui tratat acest subiect de catre media?
Filip-Lucian Iorga: E bine sa fim echilibrati si maturi in discursul public. Sa privim acest mesaj ca pe o dovada de sinceritate si de deschidere a Casei Regale. N-ar trebui sa insistam pe detaliile medicale pe care ei, iata, ni le impartasesc. Sa incercam sa fim alaturi de Familia Regala, o familie, pana la urma, ce trece prin momente grele, cei ce sunt crediciosi sa se roage pentru sanatatea Regelui. Istoria Familiei Regale face parte din patrimoniul nostru istoric, este valoroasa pentru Romania.  Cei 150 de ani ai dinastei inseamna foarte mult – la fel ca si istoria Regelui Mihai –  pentru Romania.
Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Filip-Lucian Iorga: „Cei 150 de ani ai dinastiei înseamnă foarte mult pentru România.”&8221;

  1. Sa ne rugam zi si noapte pentru sanatatea M.S.Regele Mihai I al Romaniei si sa-L ajute Dumnezeu sa treaca cu bine aceasta situatie. Sanatate si putere de munca intregii Familii Regale.
    Doamne ajuta !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s