Noua componenţă a Consiliului Regal

consiliul regal 1 martie 2016
Foto:Cătălin Popescu

Ne anunţă Familia Regală a României:

„În zilele de 1-2 martie 2016, are loc, la Aubonne și Morges, în Elveția, a cincea sesiune a Consiliului Regal.”

Consiliul Regal este un corp consultativ de persoane, constituit in 2010.

Moralmente vorbind, este continuatorul moral al corpurilor consultative ale şefului Casei Regale a României. Motivul pentru care se numeşte Consiliu Regal şi nu Consiliu de Coroană este ca această a doua denumire este specifică unui Regat în funcţiune. Până atunci, Regele are un Consiliu Regal.
Consiliul Regal este succesorul comitetelor politice şi consultative înfiinţate de Majestatea Sa în cursul exilului şi după anul 1989. A fost reînfiinţat de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, printr-un Decret semnat la 1 octombrie 2010 în Aubonne, Elveţia, cu scopul de a fi un corp consultativ, care să ajute, “prin sfaturile şi rezoluţiile lui, Şeful Familiei Regale în deciziile sale curente sau de importanţă istorică, juridică, economico-financiară, politică şi dinastică” (Articolul 2 din Decret).
Până în prezent, Consiliul Regal a avut următoarele sesiuni: 2-4 octombrie 2010, Palatul Elisabeta, Bucureşti, 19-20 februarie 2011, Palatul Elisabeta, Bucureşti, 31 octombrie 2011, Aubonne, Elveţia (cu aceeaşi ocazie a avut loc şi un Consiliu al Familiei Regale, conform art. 9 din Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, condus de Majestatea Sa Regele) și 1 august 2015, Aubonne, Elveţia. De la ultima sesiune, componenţa Consiliului Regal s-a modificat:
Consiliului Regal s-au alăturat 3 membri noi: Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Lorenz al Austriei, Principe al Belgiei, dr. Jonathan Eyal şi dr. Anneli Ute Gabany. Nu se mai regăseşte în componenţa Consiliului Regal E. S. Ambasadorul Mihnea Constantinescu.
Consiliul Regal 2016
„Consiliul de Coroană e o necesitate în viața unei monarhii constituționale. El nu se va interpune între noi și guvern, dimpotrivă, va face și mai ușor de înțeles și de realizat colaborarea dintre noi. Un consiliu compus din oameni a căror iubire de țară a fost verificată prin fapte, oameni de o mare energie sufletească și intelectuală, echilibrați, în stare ca în momentele grele ale patriei să-și spună cuvântul.” – Majestatea Sa Regele Mihai I al României, ”Nimic fără Dumnezeu” – Mircea Ciobanu – Noi convorbiri cu Mihai I al României. Humanitas, 1992.

Noua componenţă este:

1. Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta

Custode al Coroanei Române

2. Alteţa Sa Regală Principele Radu al României

Prinţ Consort

principele lorenz - Crop3. Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Lorenz al Austriei

Principe al Belgiei

Decoraţie: „Coroana României – în grad de Mare Cruce” (2015)

4. Dl. Andrew Popper

Şef al Casei Majestăţii Sale Regelui

Preşedinte onorific al The Princess Margarita of Romania Trust din UK (cf. Raport Anual, 2007), unul dintre Patronii FPMR (cf. Raport Anual, 2013)

Consilier Regal

Decoraţie: „Nihil Sine Deo” (2011), „Coroana României – în grad de comandor” (2014)

5. Maestrul Adrian Vasiliu

Avocatul Casei Majestăţii Sale Regelui

Consilier Regal

Decoraţie: „Crucea Casei Regale a României” (2008), „Nihil Sine Deo” (2011), „Coroana României – în grad de comandor” (2014)


jonathan eyal6. Dl. Jonathan Eyal

International Director al Royal United Services Institute 

Consilier Regal

Decoraţie: „Crucea Casei Regale a României” (2008), „Nihil Sine Deo” (2011), „Coroana României – în grad de comandor” (2014)

guy7. Dl. Guy Pochelon

Vicepresedinte al Boardului Fundaţiei Principesa Margareta din Elveţia (s), Chairman al FPMR din Elveţia (cf. Raport Anual, 2007)

Consilier Regal

Decoraţie: „Nihil Sine Deo” (2011), „Coroana României – în grad de comandor” (2015)

Anders Lindberg8. Dl. Anders Lindberg

Consilier Regal

Decoraţie: „Coroana României – în grad de comandor” (2015)

gabanyi9. Dna. Dr. Anneli Ute Gabany

Consilier Regal

Decoraţie: „Crucea Casei Regale a României” (2011)

10. Dl. Ioan-Luca Vlad

Cancelar al Decorațiilor Regale
Consilier Regal
Decoraţie: „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” (2008), „Coroana României – în grad de ofiţer” (2013)

 

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

3 gânduri despre &8222;Noua componenţă a Consiliului Regal&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s