„Păpuşa cu cheie”. Cristian Tudor Popescu faţă cu regalitatea

„Am avut senzaţia că, după ‘90, pe scenă se derulează un anumit spectacol, dar controlul asupra spectacolului e realizat de undeva din altă parte. Anumite roluri ale actorilor publici sau din viaţa politică suferă la un moment dat fracturi şi deturnări cu totul de neînţeles”, afirmă istoricul Cornel Jurju într-un interviu acordat Adevărul.
ctp

Într-un editorial din 1997 din Adevărul, Cristian Tudor Popescu scria că „După ce a părăsit România – forţat, dar cu un trenuleţ de bagaje după el – dl. Mihai n-a întreprins absolut nimic, decenii de-a rândul, împotriva celor care mutilau această ţară. Şi-a trăit viaţa în linişte şi confort, sub semnul berechetului, până a venit ’89 ca să-l trezească din piroteală.” Conform jurnalistului, Regele Mihai apare drept păpuşa cu cheie a lui Emil Constantinescu, pe care îl atacă deopotrivă (cf. Alexandru Muraru, Cum supravieţuieşte monarhia într-o republică? Regele Mihai, românii şi regalitatea după 1989, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2015, p. 213).
Peste ani, într-un interviu realizat de Cristian Delcea şi Mihai Voinea („CTP despre Piaţa Universităţii, mineriade şi Iliescu”, Adevărul, nr. 6168, 21 mai 2010) chiar dl. Popescu a recunoscut că Adevărul „făcea propagandă pro-Putere” (cf. op.cit., p.41).
În 2011, Cristian Tudor Popescu a criticat dur afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind „trădarea” Regelui Mihai, calificându-le drept „o insultă pentru istoria României”. „Aceste declaraţii nu trebuie şi nici nu pot fi interpretate politic, economic sau social, întrucât ele ţin de psihopatologie. Traian Băsescu dezvoltă ceea ce am numit «complexul lui Cuza» încă de la aruncarea pe piaţă, peste noapte, a reconstituţionalizării şi regionalizării României, adică dorinţa iresponsabilă de a lăsa cu orice preţ o urmă în istoria României.”
___
P.S.: În 10 februarie 2016, dl. Cristian Tudor Popescu a dat o replică interviului din „Adevărul”, afirmând că „Îl consider pe Majestatea Sa un monument istoric viu al românilor, care trebuie tratat cu grijă și respect”, îşi susţine din nou poziţia republicană.
La 4 martie 2016, a declarat: „Regele Mihai reprezintă ceva rarisim, dintotdeauna rarisim, în această țară, noblețea, nu neapărat nobilimea. Este noblețea ființei umane pe care poate un rege, baron, conte, nobilimea de titlu și de rang și chiar un rege, poate să nu o aibă. De aceea, Regele Mihai e un reper la care așa cum suntem noi poporul ăsta, Majestatea Sa ne salvează din lipsa asta de noblețe pe care o avem de sute de ani. Reprezintă o salvare, într-un fel, când vezi în peisajul ăsta din jur atâta mitocănie, atâta neam-prostie, agresivitate imbecilă. Regele Mihai rămâne un reper rarisim și foarte prețios pentru noi. Casa Regală va deveni un muzeu cu niște persoane înăuntru.” Comentând reacţiile existente, Cristian Tudor Popescu afirmă, privind reacţiile clasei politice privind starea Regelui: „Nu e vorba de respect, e forma de lipsa de nobleţe – fripturism politic, să obţii capital politic pe seama Regelui.”

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;„Păpuşa cu cheie”. Cristian Tudor Popescu faţă cu regalitatea&8221;

  1. D-l CTP….. dupa cum i se pare ca bate vantul. Se comporta cameleonic, precum d-l ILIESCU & Co. , dupa care da o explicatie si se considera exonerat. Macar de-ar avea decenta sa faca un pas in spate si sa taca. S

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s