Regina Elisabeta – pomenire la 100 de ani

Text inspirat de Dan Ghenea (pomenire a 98 de ani – 18 februarie 2014).

regina elisabeta

Regina Elisabeta

 

  • A fost o mare protectoare a culturii române. I-a susţinut, inclusiv financiar, pe poetul Mihai Eminescu, pictorul Nicolae Grigorescu şi muzicianul George Enescu.
  • A fost o promotoare foarte eficientă a imaginii României în Europa. La cererea ei, Orientul Expres oprea la Sinaia, călătorii fiind invitaţi la Castelul Peleş. Ca scriitoare, a fost foarte cunoscută în lumea literară (a primit Premiul Academiei Franceze pentru volumul Les pensées d’une reine). A fost elogiată şi a influenţat numeroase personalităţi (Mark Twain, Pierre Lotti, Vincent van Gogh). Regina României era poate cea mai cunoscută onsoartă regală din Europa.
  • A dus România între cele mai emancipate naţiuni în privinţa accesului femeilor la educaţie. A sprijinit învăţământul liceal pentru fete şi, datorită ei, femeile au avut acces la învăţământul superior românesc încă din 1895*.
  • A făcut cunoscute în Europa basmele, tradiţiile şi portul popular românesc. Ne putem întreba dacă iile ar fi supravieţuit până în secolul XX dacă admiraţia reginei nu ar fi creat o mişcare de redescoperire şi valorizare a costumului popular românesc. În fapt, ne încredinţăm că reginele României au întârziat cu cel puţin o jumătate de secol dispariţia culturii tradiţionale, dând exact timpul necesar pentru a păstra măcar amintirea acesteia în muzeu.
  • A susţinut războiul de independenţă din 1877-1878. Pentru implicarea în îngrijirea soldaţilor răniţi a fost supranumită „Mama Răniţilor”.
  • A întreprins lucrări de filantropie. Societatea Regina Elisabeta a acordat îngrijiri medicale gratuite pentru 17.000 de bolnavi anual, începând cu 1893.

____________

* Universitatea Cambridge a permis femeilor să obţină diplome în 1921. Pentru comparaţie, în 1925 se înfiinţa Asociaţia Femeilor cu Diplomă Universitară din România.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un comentariu la &8222;Regina Elisabeta – pomenire la 100 de ani&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s