Regina Elisabeta: „Avem nevoie de regi fiindcă resimţim necesitatea unui conducător responsabil.”

Demontând „falsul istoric” privind „viziunile republicane” ale Reginei Elisabeta, Silvia Irina Zimmerman scrie (vezi preluarea via Europolitics):

„Datoria suveranului fata de tara este evocata de Regina Elisabeta in opera Vorbe soptite 1903 – 1912, realizata de Geflusterte Worte, in care sunt reunite eseurile si poeziile Reginei din ultimii sai ani de viata. In cel de-al treilea volum, care se intituleaza Insomnia, Regina se intreaba retoric: “De ce ne trebuiesc Regii?” Aici, Elisabeta demonstreaza care este rolul unui suveran in fruntea tarii sale si face o proiectie asupra misiunii pe care o are Regele, aratand ca tine la monarhie dar vede in Rege nu un arbitru, ci un fauritor, un administrator, un constructor al destinului unei tari.

Carol si Elisabeta

De ce ne trebuiesc Regii? In aceste vremuri republicane, cand pentru regalitate nu avem decat un zambet de condescendenta, e curios ca oamenii nu numai ca ingadueie regii, dar parca ii si doresc. E o manifestare de retinut ca la toate inceputurile avem nevoie de un conducator, chiar cand acesta e injurat si rau tratat, cum li s-a intamplat tuturor conducatorilor din lume.

[…]

Oamenii au cautat in toate felurile sa aiba suverani priceputi, fie alegandu-i, fie prin educatia ce li se da din copilarie pregatindu-i pentru aceasta meserie. Si, cand toate se dovedira insuficiente si subrede, inventara constitutiunile pentru a sprijni pe regii mai putin inzestrati sau pentru a-i tine in frau.

[…]

Regele insusi nu trebuie decat sa isi indeplineasca intrutotul datoria. Asta e tot ce-i cere poporul. Poporul iarta multe cand te vede ca-ti faci datoria pana la sacrificiu. Caci oamenii simt ca pentru a fi un rege bun ti se cere inainte de toate cea mai desavarsita abnegatiune, caci aceasta inocuieste genialitatea, ba adesea o si intrece.

[…]

Avem nevoie de regi, caci ne intoarcem adesea la dansii si chiar presedintii de republica se transforma cu incetul in regi, tocmai fiindca resimtim necesitatea unui conducator responsabil.”

Reclame

Un gând despre &8222;Regina Elisabeta: „Avem nevoie de regi fiindcă resimţim necesitatea unui conducător responsabil.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s