Noul Regat al României Mari – un proiect de ţară, o soluţie şi un ideal

Familia Regală a României şi-a asumat în mod public unirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului sub Coroana Română. Indiferent de forma de guvernământ a noii Românii Mari, Casa Regală, care de 150 de ani serveşte România, este o instituţie care poate impulsiona reunirea cu Basarabia. Totuşi, din moment ce Marea Unire a fost patronată de Regele Ferdinand şi Regina Maria, de ce să nu avem încrederea că urmaşii lor vor proceda asemenea?

Majestatea Sa Regele Mihai I al României

(1992):

„Basarabia nu poate și nici nu trebuie să fie independentă față de România, ca de altminteri nici un alt pământromânesc.”

„Fără Basarabia, România nu este un lucru întreg.”

Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României

(7 octombrie 2013)

În Basarabia, „mă simt atât de mult acasă.”

Alteţa Sa Regală Principele Radu al României

(2011)

„Basarabia nu este la România. […] În continuare suntem cu o parte din ţară ciuntită. […] Niciodată nu e nimic pierdut. Niciodată. Nici din punct de vedere sufletesc, identitar, nici din punct de vedere teritorial, istoric.”

(8 octombrie 2013)

„Vreau să vă propun două modalități de unire imediată — una ar fi să facem repede o autostradă de la București la Chișinău și a doua este să facem ca șinele de cale ferată să aibă aceeași distanță între ele.”

regatul romaniei mari

Dorin Chirtoacă, Primarul Chişinăului, susţine formula unirii Moldovei şi României sub monarhia constituţională:

Personal, văd un asemenea reper în Regele Mihai I şi în Casa Regală. Fără a o idealiza şi dincolo de anumite perioade nefaste, dincolo de problemele prin care a trecut sau trece, este totuşi o institutie care:

 • timp de 150 de ani a clădit această Ţară;
 • i-a caştigat independenta în 1877 (Regele Carol I); a adus-o în hotarele ei fireşti – România Mare, 1 decembrie 1918 (Regele Ferdinand şi Regina Maria);
 • a păstrat-o, cât a fost posibil, după a doua conflagraţie mondială, recuperând şi Ardealul în 1944 (Regele Mihai I);
 • i-a facilitat accesul în NATO şi UE după 1989;
 • reprezinta astăzi poate cea mai puternica reţea de relaţii la nivel european şi mondial, întrucât în mare parte familiile regale din Europa sunt înrudite;
 • nu este afectată de interesele obscure ale clasei politice şi nu ar face parte din jocul „o mână spală pe alta”;
 • a reuşit, din 1940 – încoace, timp de peste 70 de ani, să-şi pastreze integritatea, veriticalitatea, să rămână dedicată Ţării sale şi poporului său, să fie un reper de modestie, moralitate şi corectitudine;
 • ar asigura Ţării un parcurs sigur, stabil, coerent şi de lungă durată, dintr-o generaţie în alta, spre ordine, lege, justiţie, prosperitate şi un sistem social şi politic mai sănătos, orientat spre binele omului simplu;
 • ar forma un sistem parlamentar clasic şi ar exclude conflictele de competenţă între instituţii: presedinţie, guvern, parlament etc.;
 • ar reuşi şi a doua oară recuperarea provinciei istorice – Basarabia, aşa cum a reuşit şi prima dată la 27 martie 1918, (graţie si posibilităţilor descrise mai sus…);
 • ar asigura linişte şi stabilitate, ceea ce ar crea condiţii optime pentru dezvoltare şi prosperitate pentru următorii cel puţin 50 – 100 de ani.

Are astăzi curaj clasa politică din România să facă acelaşi gest care a unit şi a ridicat Ţara după 1859?

Ar fi şi un act de dreptate faţă de Regele Mihai I, care a fost forţat să plece în 1947, şi a plecat pentru a nu fi omoraţi 1000 de tineri care şi ei protestau atunci împotriva sistemului, la fel ca tinerii de astăzi, Regele Mihai este singurul lider politic şi şef de stat în viaţă, din perioada celui de-al II-lea război mondial, caz unic în toata lumea contemporană. Revenirea sa, şi la această vârstă înaintată şi onorabilă de 94 de ani, ar da prestigiu României. Ţara şi-ar recâştiga respectul în faţa Europei şi toţi vor avea speranţa că lucrurile se vor aşeza.

Poate pentru aceasta şi traieste Majestatea Sa, poate pentru aceasta îi dă Dumnezeu zile, ca sa mai ajute o dată România şi poporul său?

Mai devreme sau mai târziu, societatea va conştientiza că un sistem politic şi un sistem social, dincolo de lege, justiţie şi instituţii, se bazează pe tradiţie, tradiţia se formează pe bază de educaţie, educaţia, adică maturitatea unei societăţi, se bazează pe dreptul de proprietate al fiecăruia, gândirea liberă şi simţul responsabilităţii care împreună formează libertatea proprie şi capacitatea de nu lăsa clasa politică să coboare ştacheta, iar timpul necesar în această situaţie presupune sacrificiul a multe generaţii, din păcate, deja a prea multe generaţii, cel putin din 1940 – încoace.

Cu ajutorul instituţiei monarhice am putea scurta din acest timp. Daca nu – atunci o să ne ia cel puţin încă 10 – 20 de ani. Aceasta – în cel mai bun caz, în cazul in care istoria nu se va repeta şi dacă vom reuşi să ieşim din cercul vicios.

Si totuşi, acum sau mai târziu,
dar Monarhia salvează România!””

Un comentariu la &8222;Noul Regat al României Mari – un proiect de ţară, o soluţie şi un ideal&8221;

 1. Aceasta exceptionala analiza trebuie trimisa neaparat presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, cei doi ina lti demnitari avind si pozitii politice de prim rang in partidele din care fac parte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s