Principesa Ileana despre Regele Ferdinand, omul de ştiinţă şi părintele naţiunii

„În adâncul sufletului, tata era un om de ştiinţă paşnic şi blând, pe care-l pasionase dintotdeauna botanica.

Dar, mai presus de toate, era „pflichttreu”, aşa cum spun nemţii, adică „devotat datoriei”. Acest simţ înnăscut al datoriei îl făcea să-şi biruie timiditatea şi-i conferea aerul de demnitate regală care-l scotea în evidenţă între toţi ceilalţi, deşi era un om introvertit.

Una din marile lui plăceri era să facă plimbări lungi, însoţit de câinii lui, prin pădurile din Sinaia, şi să caute plante rare pentru grădina lui, unde avea şi o colecţie de pietre.

King-Ferdinand Photo- Alamy

O altă sursă de satisfacţie o constituiau cărţile pe care le citea. Îl văd şi acum, cu ochelarii pe nas, cu un ochi pe jumătate închis din cauza fumului de la ţigara de foi, cu o sprânceană puţin ridicată, în timp ce-şi alegea volumul favorit, iar apoi, cu mâinile lui frumoase, cu degetele acelea lungi, întorcea cu afecţiune paginile cărţii, căutând câte un pasaj preferat.

Întreaga naţiune l-a plâns ca pe un părinte iubit – şi cu infailibila perspicacitate a poporului, oamenii nu l-au numit nici „Ferdinand eliberatorul”, nici „Ferdinand biruitorul”, ci „Ferdinand cel leal. Regele ţăranilor”. Aceasta era denumirea care va dăinui în inimile românilor.”

Principesa Ileana, Trăiesc din nou, apud Bev. Cooke, Principesă şi monahie, Ed. Sophia, 2011, pp.76-77

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Principesa Ileana despre Regele Ferdinand, omul de ştiinţă şi părintele naţiunii&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s