Monseniorul Vladimir Ghika şi nunta Principesei Ileana

Înaintea căsătoriei cu Arhiducele Anton de Habsburg, romano-catolic, în luna iunie 1931, „Ileana a avut o întrevedere cu Monseniorul Vladimir Ghika, reprezentantul oficial al Bisericii Romano-Catolice, care a informat-o că papa a refuzat cererea ei de a se căsători şi în rit ortodox, şi în rit catolic. „M-a întristat profund această ştire, i-a scris ea Regelui Carol. Dintotdeauna am perceput spiritul Ţării Româneşti prin Biserică. Mă doare sufletul la gândul că voi pleca de aici […] fără binecuvântarea Bisericii în care am fost botezată, crescută şi învăţată să-mi exprim gândurile.”

Prin intermediul Prinţului Vladimir Ghica [fratele ministrului de externe Dimitrie Ghica din guvernul Iorga, 1931-1932, n.n.], Regele Carol a propus ca Ileana să primească Sfânta Euharistie în dimineaţa premergătoare oficierii căsătoriei. Ea a consimţit, cu condiţia să fie şi fratele ei prezent la Sfânta Liturghie. A fost ultima datăcând principesa s-a întâlnit cu fratele ei în duhul afecţiunii şi al iubirii fraterne.”

(Bev. Cooke, Principesă şi monahie. Domniţa Ileana – Maica Alexandra, Editura Sophia, 2011, p.89)

Liturghia a fost tinuta de înalti prelati romano- catolici: benedectiunea a fost data de Arhiepiscopul de Bucuresti, Alexandru Cisar, au oficiat Abatele Vladimir Ghika, care a tinut si predica, fostul confesor al regelui Ferdinand, Episcopul Fischer si însarcinatul de afaceri al Nunciaturii apostolice Umberto Kaldewey, trimis special la Sinaia de Papa Pius al XI-lea (cf. Nicolae Pepene).

„În ziua de 10 ianuarie 1948 principesele Elisabeta de România şi Ileana de Habsburg sunt nevoite să ia calea exilului. Pe peron se întâlnesc cu Monseniorul Vladimir Ghika, cel de curând devenit sfânt. Constată că şi-a uitat paşaportul. Cu gluga trasă pe cap se întoarce spre oraş nu înainte de a spune: “Poate că aşa a vrut Bunul Dumnezeu ca eu să rămân”. A mai ţinut slujbe câţiva ani la Biserica Sacre Coeur, până ce a fost arestat, ulterior ucis în Puşcăria de la Jilava” (cf. Marius Ghilezan).

ghica.jpg

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s