7 sfaturi pentru monarhiştii din România

Scrie Val Vâlcu într-un editorial publicat astăzi, 16 ianuarie 2016, pe DC News:

„Acum un sfert de secol, când Sergiu Andon publica articolul „Fir-ai al naibii, Majestate!”, Regele nu putea reveni în țară din cauza guvernului și a președinției. Monarhia, dacă aduna 10-15 procente încredere, în sondajele de opinie.
Astăzi, când Majestatea Sa nu poate veni în țară din cauza vârstei și a bolii, încrederea în Regele Mihai o depășește pe a oricărui alt lider. Monarhia constituțională este privită cu simpatie de 30-40% dintre români. Nu destui pentru a schimba Constituția, dar suficienți pentru a păstra în actualitate soluția monarhică. Dacă a doua republică română sfârșește ca prima, dacă se petrece o catastrofă politică, socială sau economică, sau pur și simplu dacă așa va dori electoratul, avem o alternativă validată istoric: Casa Regală. 

Desigur, toți ne dorim ca Majestatea Sa Regele Mihai să patroneze marea Sărbătoare națională din 2018 și sperăm să-și aniverseze la Peleș centenarul, în 2021. În același timp, trebuie să acceptăm că în orice moment se poate pune problema succesiunii dinastice.
Câți români care au spus în 1927 „Regele a murit! Trăiască Regele” mai trăiesc astăzi? Care va fi impactul acestei prime succesiuni dinastice în societatea modernă? Va supraviețui ideea monarhiei fără Regele Mihai?
Este foarte probabil ca simpatia pentru soluția dinastică să crească. Funeraliile naționale la Curtea de Argeș vor aduce, alături de sute de mii de români, reprezentanți ai familiilor regale, din Europa până în Japonia. Se va vedea că funcția de reprezentare a statului poate fi la fel, sau mai bine, îndeplinită de o Casă Regală, decât de o birocrație prezidențială. Funcția de mediator în societate, de arbitru al jocului politic a fost oferită și de Constituția noastră republicană, președintelui. Acesta este învestit cu roluri acordate, de regulă, monarhului constituțional, însă, până acum, președinții de partid numai arbitri n-au fost…

Șapte păcate capitale ale activiștilor pro-monarhie

În această perpectivă, cine a devenit cel mai mare pericol pentru Casa Regală? În opinia mea, chiar monarhiștii. Iată șapte păcate capitale ale acestora:
1. În anii 90, partidele de Opoziție s-au folosit de Rege în lupta cu Ion Iliescu. Incapabile să-i opună un lider de partid, au implicat Regele în disputa politică, într-un moment când 80% din electorat era de altă părere.
2. Monarhia este doar pretextul, justificarea pentru mulți monarhiști fără altă legitimitate în spațiul public. Nu ar fi rău, este nevoie de activiști pro-Monarhie, dar declarațiile pătimașe de iubire de la televizor sau de pe Facebook nu sunt făcute la adresa monarhiei, ci doar a Regelui Mihai.
3. Centrarea pe Regele Mihai, nu pe Casa Regală, este specifică unei gândiri de tip prezidențial. De parcă Regele ar candida, de parcă ar trebui să crească încrederea în Rege, nu în monarhie.
4. Mecanismul a fost activat și în cazul lui Nicolae, văzut ca un concurent la adresa succesorului desemnat încă de acum cinci ani de către Majestatea Sa. De fapt, interesul Casei Regale ar fi să nu apară dispute sau confuzii, dar acest interes nici nu e luată în calcul de marii noștri monarhiști, pentru că ei nu  înțeleg conceptul de Casă Regală (vezi pct. 3).
5. Orgoliile personale sunt pe primul plan. Important este cine conduce, cine are ștampila, cine dă comunicatele. Demisii, alegeri cu cântec, denunțarea „dușmanilor” în presă: imaginea oferită publicului de către organizațiile regaliste este deplorabilă, în ultima vreme.
6. Au apărut „ilegaliștii”. Unii dintre susținătorii monarhiei își arogă dreptul de a da verdicte sau de a pune în circulație scenarii, invocă dreptul de a cenzura actele Casei Regale pe motiv de vechime în monarhism. Adică ei, care au crezut în Rege încă din 1990, care s-au luptat cu Iliescu etc. Atitudinea riscă să-i pună pe fugă pe monarhiștii de categoria a II-a, pe cei care au fost convinși mai recent de ideile monarhice.
7. Scenariile conspirației: un reprezentant al Statului participă la Consiliile de Coroană, îl controlează pe Suveran, au infiltrat Casa Regală. În mod normal, ar trebui să-i bucure pe monarhiști că la Consiliul de Coroană participă și un oficial al guvernului. Așa se întâmpla și înainte de 1947. Asta arată statutul special al Casei Regale, care nu este un simplu ong. Da, dar dacă ar fi un simplu ong, am putea face alegeri pe care să le câștigăm noi,  cei cu vechime, își spun monarhiștii dedicați. Sau ne-am înființa o altă organizație, folosindu-ne de numele Regelui Mihai.”
mars 5 aprilie 2014
Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

7 gânduri despre &8222;7 sfaturi pentru monarhiştii din România&8221;

 1. Constatari exacte, ale unui gazetar de mare talent si cu experienta indelungata! In cadrul Grupupui de Actiune pentru Monarhie si Democratie am depus si depunem eforturi serioase in a-i lamuri pe cetateni ca problema monarhiei trebuie abordata institutional. Oamenii au inceput sa inteleaga ca, in baza unei Constitutii bine elaborate, un sef de stat situat deasupra luptelor politice le poate servi interesele mult mai bine decit un presedinte care este si ramine eminamente om politic! O singura observatie as dori sa fac! Intr-adevar, procentul cetatenilor care opteaza hotarit pentru reinstaurarea monarhiei constitutionale este, potrivit tuturor sondajelor, in jur de 30%, insa adeptii mentinerii formei de guvernamint republicane nu mai ating 50%. Multi cetateni sunt profund nemultumiti de sistem, dar se declara republicani fara sa aiba informatii complete si exacte despre diferentele dintre cele doua forme de guvernamintAcestora li se mai adauga un procent semnificativ de persoane (30-35%) care nu au o opinie formata, tot din lipsa informatiilor. Ca este asa o confirma rezultatele sondajelor care arata 60% cota de incredere in Casa Regala si ca 65-70 % dintre cetateni doresc o mai mare implicare a Casei Regale in societatea romaneasca.In aceasta situatie, Parlamentul are obligatia de a-i conferi cit mai curind posibilitatea constitutionala de a o face!

 2. Ma supara ca incepi cu ” Dacă a doua republică română sfârșește ca prima, dacă se petrece o catastrofă politică, socială sau economică” .
  LEGAL SI MORAL „res publica” NU A EXISTAT SI NU EXISTA.

  LEGAL SI MORAL REGATUL ROMAN exista in continuare,ca intotdeauna,doar ca este OCUPAT,SUPRIMAT,DISTRUS SI INDOCTRINAT de 68 ani.
  Nu exista nici un „DACA”.
  REGATUL ROMAN TREBUIE RECOMFIRMAT si sa arunce la cosul de mizerie cartile pretinse a fi de istorie,pt a educa noile generatii,acum in scoala.
  Daca acestea nu sunt educate,vor creste si vor crede aberatiile care vin de la parinti,media etc.

  Trebuie ca istoria sa fie spusa asa cum a fost,pt a reusii sa avem noi generatii care sa se opuna celor indoctrinati de bolsevici si impreuna numarul sa treaca de 50% pt a putea reComfirma REGATUL ROMAN si a repornii pe drumul repropasirii acestei tari.

  Daca ii parasim,lasam sa fie indoctrinati de nemernicii din sistemul educatioanl si de aberatiile predate din „manualele” oferite de ei,oponeneta se va mentine (in cel mai fericit caz) daca nu va creste,si atunci,cum vom reComfirma Regatul Roman suficient de curand pt a putea face cel putin unirea cu Republica Moldova,si a sarbatorii unirea,asa cum se cuvine,cu fratii nostri de dincolo de Prut si Casa Regala.

  Cum vrei sa face asta,cand tu ai atitudinea si incepem cu „DACA” ?
  NU EXISTA NICI UN DACA.ROMANIA E REGAT care TREBUIE si VA FI reComfirmat CURAND pt binele,propasirea si viitorul acestui SUPERB REGAT,INDIFERENT de cati „reprezentanti” ai generatiilor post 30 dec 1947 vor comenta.
  Pt binele tarii,pt binele celor CE VA SA VIE.

  1. Domnule George, e bine sa nu ne mai imbatam cu apa rece! Forma de guvernamint a Romaniei este, din punct de vedere legal( nu si moral!), republica deoarece asa prevede o Constitutie adoptata de un Parlament ales de cetateni si validata tot de acestia prin referendum. Ce este si mai important, comunitatea internationala recunoaste acest stat, cu aceasta Constitutie si, implicit cu forma de guvernamint republicana. Ca si dv, militez pentru reinstaurarea monarhiei constitutionale ca fiind cea mai potrivita forma de guvernamint pentru Romania. In anii ’30, marele nostru scriitor si ginditor Mircea Eliade spunea ca intr-o tara ca a noastra, unde se pune atita patima in politica existenta unei institutii-arbitru precum monarhia este o necesitate vitala pentru functionarea statului si pastrarea identitatii nationale. Astazi, monarhia s-ar reinstaura usor si repede daca cel putin doua treimi dintre senatori ar avea cultura politica si istorica necesara pentru a intelege aceasta prioritate nationala! O noua Constitutie, care sa imbine principiile Legii Fundamentale din 1923 cu imperativele epocii contemporane ar putea fi adoptata in maxim trei luni. Vazind concret reglementarile constitutionale si cum le poate apara drepturile un monarh constitutional fiti convins ca cetatetenii vor valida noua lege fundamentala cu o majoritate covirsitoare. Altfel, ziaristul dr. Val Valcu are dreptate in cel putin trei afirmatii! Politizarea miscarii pro-monarhista si abordarea chestiunii doar cu argumente emotional istorice nu sunt de natura a convinge nici factorii de decizie politica, nici pe cetatenii simpli!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s