Vizita Principesei Ileana (Maica Alexandra) in Romania in 1990

anomismi

Cele de mai jos sunt preluate de pe site-ul: http://www.cbrom.de/de/node/148

Este un interviu realizat telefonic, la 23 septembrie 1990, de Nicolae Stroescu Stînişoară cu Maica Alexandra (Principesa Ileana, fiica cea mica a Reginei Maria a Romaniei), transmis apoi la microfonul postului de radio Europa Liberă de bine-cunoscutul eseist. Principesa Ileana a reusit sa revina in Romania numai o singura data (pana la moartea sa), si anume imediat dupa Revolutie, dupa o absenta indelungata, mai exact din 7 ianuarie 1948. Principesa a revenit in tara in 1990, unde a revazut locurile dragi inimii sale, iar in interviul pe care il preluam mai jos se va vedea cum a perceput tara pe care a trebuit sa o paraseasca fortat, dupa anii de exil.

***************

 Nicolae Stroescu Stînişoară : Am marea bucurie de a putea sta de vorbă, de data aceasta, prin telefon, cu Maica Alexandra, Principesa Ileana, care s-a întors dintr-o călătorie în România.

           …

Vezi articol original 3.601 cuvinte mai mult

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s