Alexandru Paleologu: „Poeta Ana Blandiana n-a ascuns niciodată că e monarhistă.”

Alexandru Paleologu, Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor, Humanitas, 1993

IV
„Sire, va veni, poate, ziua…”

Alexandru Paleologu:

– Principalele două partide de opoziție, Partidul Național-Țărănesc și Partidul Național Liberal, sunt în principiu monarhiste. Au declarat-o de la început și nu au revenit asupra acestei afirmații. Doar că nu au făcut prea mare caz de asta, până acum. După părerea mea, speranța iluzorie că vor obține președinția republicii sau ideea că ar putea juca un rol important în configurația politică actuală le-au făcut să pună această chestiune pe un plan secundar, să o amâne până la calendele grecești.

blandiana decorata
Poeta Ana Blandiana primind Decoraţia Regală Nihil Sine Deo, în anul 2012. Sursa foto: Marilena Rotaru

Evident, ideea regală nu era de actualitate în timpul lungii perioade de dictatură și nici după aceea lumea nu s-a gândit imediat la ea ca la o soluție pozitivă pentru problemele noi pe care le crease schimbarea regimului. Dar ea își croiește drum, inclusiv printre intelectuali, care, trebuind să facă în aceste ultime luni analiza evenimentelor din România, să exprime conștiința națională, au devenit, fără a candida la acest rol, actori politici. Cunosc câțiva, și nu dintre cei mai neînsemnați din punctul de vedere al notorietății culturale, inclusiv în Grupul pentru Dialog Social, care sunt câștigați de ideea monarhică. Poeta Ana Blandiana n-a ascuns niciodată că e monarhistă. Personalități precum doamna Doina Cornea, istoricul Andrei Pippidi sau prietenul meu Stelian Tănase, care conduce revista 22, sunt favorabili ideii. Evident, multe alte cunoștințe de-ale mele o socotesc depășită și-mi râd în nas când le-o evoc ; dar câte idei pretins depășite nu și-au demonstrat într-o bună zi forța ? Mai sunt și scepticii prin temperament, cei care nu au decât o reprezentare mentală funciar pesimistă, ca de pildă Gabriel Liiceanu. Amândoi gândim la fel, doar că eu cred lucrurile posibile, iar el nu. De altfel, nu exclud convertirile la această idee. Și nu numai din cauza decepției, nu numai dintr-un fel de resemnare care ar vedea în Rege singura soluție în lipsă de altceva mai bun, știut fiind că nu există o personalitate capabilă să-și asume conducerea statului. Nu asta este problema. Personalități superioare domnului Iliescu sunt ușor de găsit, după părerea mea. Problema ține însă de sistem, nu de persoane. 

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Alexandru Paleologu: „Poeta Ana Blandiana n-a ascuns niciodată că e monarhistă.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s