Biserica noastră şi Regele nostru (1) Contextul problemei

„Primordial este rolul Bisericii. Biserica nu şi-a îndeplinit exact rolul ei. Să aplice învăţămintele lui Hristos e greu.” – M.S. Regele Mihai I al României, în filmul VIA REGIS, minutul 52:00

Într-un articol din 6 ianuarie 2016, publicat în Cotidianul, dl. Valerian Stan a publicat „un număr de gânduri mai vechi la puţin timp de la moartea năprasnică a celor peste 60 de tineri din discoteca Colectiv, tragedie ce a ocazionat reluarea şi radicalizarea unui număr de critici ce mai fuseseră aduse în anii din urmă (mai ales) ierarhiei BOR.”

prin chiar Statutul propriu, Sinodul a stabilit – prin dispoziţii care de cele mai multe ori s-au dovedit şi se dovedesc nişte biete litere moarte, vrând pesemne să spună că Biserica îşi împlineşte un rost pe care de fapt pare că-l ignoră cu bună ştiinţă şi în chip interesat – că BOR adoptă „poziţii oficiale în probleme de interes general ale societăţii” (art 14 lit i).”

Va urma o a doua parte despre relaţia dintre Biserica din societate şi Regele Mihai, sau despre „sublima solidaritate dintre ierarhia Bisericii şi Rege în perioade foarte grele din istoria noastră”.

aprilie 1992 Sf Gheorghe Bucuresti Rege la 2m © Andrei Pandele / ostphoto
Aprilie 1992 Sf. Gheorghe, Bucureşti. © Andrei Pandele / ostphoto

Am auzit cu toţii, nu o dată, dinspre Dealul Mitropoliei, că Biserica noastră „nu face politică”, că nu e rostul ei să cenzureze conduita oamenilor politici şi a instituţiilor statului – şi că, prin urmare, ideea unui cler luptător („preoţi cu crucea-n frunte”) ar fi doar o licenţă poetică ce-şi poate găsi locul cel mult în ode ori în imnuri (fie ele şi naţionale). Nefericită – şi nesinceră – mentalitate! Căci pare a se uita că Fiul Omului a pus mâna pe bici ca să facă curăţenie în Templu. Că că tot El i-a mustrat, de asemenea cu multă asprime, pe politicieni, pe conducătorii poporului pentru răul pe care-l făceau. Dar şi că tot El l-a cinstit cu mare cinste pe Înaintemergătorul Său („cel mai mare dintre cei născuți dintre femei” – Mat 11, 11). Care, proroc fiind şi înfruntând pe Regele Irod pentru traiul lui nelegiut, ştia că, întru Domnul şi ale Lui, i se va tăia capul – şi nu i se va lua doar o simplă mitră patriarhală ori episcopală. Dar şi Sfinţii Apostoli, ucenicii lor şi atâţia dintre Sfinţii noştri Părinţi au pătimit până la moarte făcând voia Tatălui nostrul Cel ceresc împotriva nebuniei şi răutăţii multora dintre mai marii lumii acesteia.”

 

 

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Biserica noastră şi Regele nostru (1) Contextul problemei&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s