Nicolae Noica: „Domeniul Coroanei a fost o instituție împotriva sărăciei, factor de educație și culturalizare.”

„După declararea României ca Regat în anul 1881, cheltuielile de reprezentare ale Case Regale au crescut. Pentru a nu mări suma afectată de la buget, deputatul Andrei Vizanti a prezentat Adunării Depuţilor, în numele unui grup de parlamentari, o soluţie. Propunerea avea în vedere crearea unui Domeniu al coroanei alcătuit dintr-o serie de suprafeţe de pământ agricol şi de păduri, acestea rămânând în proprietatea statului, dar erau date în  admistrarea Casei Regale, beneficiul rezultat urmând să completeze lista civilă.

coroana_regala

Să reţinem, însă că numai printr-o bună administare se puteau obţine beneficii. După o serie de discuţii, legea privind Domeniul Coronei a fost votată de Parlament la 5 iunie 1884, fiind promulgată prin Decret Regal 1789/9 iunie 1884. Rezultatul votului este consemnat de Regele Carol I în Jurnalul său, în ziua de 5 iunie 1884. Interesantă precizarea sa: ”Maiorescu a vorbit foarte bine, Brătianu a fost foarte energic şi priceput în această afacere.”

Să reţinem că domeniul coronei era format din 12 moşii din cele 1200 moşii ale statului, ceea ce înseamnă un procent de 1%. Amintim aceste domenii: Ruşeţu, Sadova, Segarcea, Cacioc, Gherghiţa, Clăbucetu-Taurului ţi Muntele Caraiman, domniţa, Bicaz, Mălin, Borca, Sabaşa-Fărcaşa, şi Dobrăvăţu. […]

Cine cercetează modul în care au fost administrate domeniile este surprins de preocuparea permanentă a Regelui Carol I pentru îmbunătățirea situaţiei sătenilor de pe aceste teritorii şi a celor din zonele învecinate. De aceea, imediat după crearea lor, Regele Carol I oferă, la 10  decemnbrie 1884, 10.000 franci pentru înzestrarea bisericilor de pe domenii cu cele necesare liturghiei şi şcolile cu manuale. lterior,  la 11 martie 1886, Regele Carol I mai donează suma de 60.000 franci pentru construcţia de şcoli pe domenii.

Pentru a se concretiza  dorința Regelui Carol I de a îmbunătății traiul țăranilor, Administratia Domeniului Coroanei a luat măsuri să sprijine sătenii spre a-și construi case în condiții igenice și economice conform Regulamentului întocmit de Ministerul de Interne (1891). Să reținem că se impunea construcția caselor de locuit numai din cărămidă și lemn de munte. În 1891! Iar astăzi, după 100 de ani, în satele noastre, din cele 3.200.000 locuințe, 1.400.000 sunt din chirpici. Ce evoluție de la Monarhie la Republică! O atenție specială s-a dat Școlii și Bisericii.

În fond, Domeniul Coroanei a fost o instituție împotriva sărăciei, factor de educație și culturalizare.”

Nicolae Noica, Domeniul Coroanei, o instituție împotriva sărăciei, factor de educație și culturalizare

Articol apărut șîn ediția tipărită Expres Magazin, numărul 4, iulie 2014

Reclame

Un gând despre &8222;Nicolae Noica: „Domeniul Coroanei a fost o instituție împotriva sărăciei, factor de educație și culturalizare.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s