Maia Morgenstern ca „Regina Maria, ultima romantică, prima femeie modernă”

Regizorul de film Sorin Ilieșiu realiza, în anul 2006, pelicula intitulată Regina Maria, ultima romantică, prima femeie modernă

Actriţa Maia Morgenstern a jucat rolul Reginei Maria. „După rolul Maicii Fecioare din filmul lui Mel Gibson, „Patimile Lui Hristos”, Maia Morgenstern s-a aflat la o nouă provocare a superlativului profesional şi, lăsând să vorbească cele mai îndreptăţite voci, alături de Sorin Ilieşiu, actriţa a izbutit!”, scrie Aurel Zgheran.

„Documentarul artistic de lung-metraj, ,,Regina Maria”, „ultima romantică, prima femeie modernă”, cu scenariul şi regia semnate Sorin Ilieşiu, este o nouă oglindire emoţionantă a istoriei monarhiei şi regalităţii româneşti. Are o durată de cincizeci şi două de minute şi creionează figura luminoasă a ilustrei personalităţi istorice Regina Maria, conţinând şi un epilog de douăsprezece minute, în care Majestatea Sa Regele Mihai o evocă.

morgenstern

Filmul a fost prezentat în afara concursului, pe 25 noiembrie 2011 la Astra Film Festival Sibiu, un festival de documentare referenţiale pentru Europa Centrală şi de Est. La ediţia din 2006 a acestui festival, varianta scurtă a filmului regizorului Ilieşiu a fost distinsă cu Premiul pentru cel mai bun film românesc. Titlul peliculei este ,,Câte ceva despre Regina Maria”, iar un alt scurt-metraj pe aceeaşi temă a fost realizat în 2002.

Interpretarea textelor a fost încredinţată actriţei Maia Morgenstern, care reuşeşte prin intonaţia vocii expresivitatea, esenţialul complexei personalităţi a Reginei. Aşa cum remarcă maestrul Sorin Ilieşiu, combinaţia de însuşiri spirituale şi fizice ale Reginei Maria nu se poate regăsi la niciuna dintre ,,reginele” republicane: Elena Ceauşescu, Nina Iliescu, Nadia Constantinescu sau Maria Băsescu! Regina Maria este un simbol al ,,creativităţii, feminităţii, vrăjii, forţei, geniului – atât artistic, cât şi politic – delicateţei, superbităţii, sfinţeniei, credinţei, optimismului, reliogiozităţii, fair play-ului, romantismului şi modernismului, naturaleţei, maternităţii, umanităţii, nonconformismului, seducţiei, tenacităţii, raţionalismului, feeriei…”, spune regizorul.”

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;Maia Morgenstern ca „Regina Maria, ultima romantică, prima femeie modernă”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s