Regele Mihai n-a primit nimic de la regimul Iliescu!

„Mulți dintre voi s-au întrebat de ce am acceptat, în ultimii trei ani, să particip la unele evenimente la care prezența mea ar fi fost de neconceput, în anii dinainte. Aș vrea să vă împărtășesc un principiu de la care nu m-am abătut niciodată:  A ierta nu înseamnă a uita.  De la bun început am înțeles să fiu Rege pentru absolut toți românii, și pentru cei aflați în pribegie, și pentru cei mulți de acasă.  Niciodată, nici măcar în clipele cele mai contradictorii de după decembrie 1989, eu nu mi-am îngăduit să divizez, în sufletul meu, românii, nici după trecutul lor, nici după faptele lor.  Am judecat, am încercat să îndrept lucrurile, uneori i-am criticat aspru, dar nu i-am împărțit niciodată pe categorii. (…) Ceea ce eu, familia mea și țara au pierdut în anii comunismului nu este măsurabil. Nu se poate, deci, pune problema ca eu să primesc avantaje materiale de la nimeni. Ceea ce a fost furat este incomensurabil: în termeni materiali, morali și de demnitate națională.”

M.S. Regele Mihai I al României

(2004, 26 ianuarie, discurs adresat societății civile).

rege peles

PALATUL ELISABETA – 2001

La 16 iulie 2001, a intrat în vigoare Legea nr. 406/2001, adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 21 iunie 2001, privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român. Iniţial, în iunie 2000, PSDR dorea să-l scoată pe Regele Mihai din rândul beneficiarilor legii. Renunţă, în fine, în aprilie 2001…

Conform art. 2 din respectiva lege:

Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

„a)  folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

  1. b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
  2. c) pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.”

Palatul Elisabeta a fost dat ca reşedinţă Regelui Mihai în baza acestei legi, în calitatea Majestăţii Sale de fost şef de stat, ci nu a fost retrocedat Casei Regale.

SĂVÂRŞIN – 2005

Pe 20 septembrie 1999, a fost înregistrat, la Tribunalul Arad, dosarul civil nr. 4732/09.09.1999, prin care Regele Mihai cerea să reintre în posesia Castelului şi a domeniului Săvîrşin, cumpărat pe baza contractului de vînzare/cumpărare nr. 9509/ 01.04.1944. Domeniul Săvîrşin avea să-i fie restituit Regelui Mihai prin hotărîre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă după epuizarea tuturor căilor de atac (cu recursuri la Curtea de Apel Timişoara şi la ÎCCJ). Regele a reintrat efectiv în posesia Domeniului Săvîrşin pe 1 noiembrie 2005.

PELEŞ – 2007

Familia Regală a revendicat domeniul Peleş prin restitutio in integrum, pe legea 10/2001 (modificată prin legea 247/2005), referitoare la restituirea integrală în natură a tuturor bunurilor confiscate în timpul comunismului. Prin notificarea 333/07.08.2001 se solicită Primăriei oraşului Sinaia, de către Mihai I de Hohenzollern Sigmaringen, „restituirea în natură a tuturor imobilelor care au compus domeniul Sinaia, la momentul preluării acestuia prin Decretul Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare a României nr. 38/26. 05.1948“. Printr-o altă notificare (2457/08. 08.2001), Regele Mihai cere RA-APPS restituirea în natură a imobilelor componente ale Domeniului Sinaia aflate în administrarea acestei regii. Executivul condus de Adrian Năstase nu se aşteptase la mutarea juridică a Casei Regale: „Cererea fostului suveran este pentru noi surprinzătoare“, a spus imediat Şerban Mihăilescu, secretar general al guvernului. După o cugetare de trei ani, Cabinetul Năstase a adoptat, în şedinţa din 21 octombrie 2004, un proiect de lege referitor „la plata unei despăgubiri băneşti în sumă de 30 milioane euro către fostul Rege Mihai I, pentru imobile nerestituite acestuia, aparţinînd domeniului Peleş, precum şi pentru bunurile din dotarea acestora“. Dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă cade însă la vot, în Senat (3 noiembrie 2004). Au loc alegeri, Traian Băsescu devine preşedinte, iar noul guvern condus de premierul Călin Popescu-Tăriceanu decide, în şedinţa din 27 ianuarie 2005, supunerea spre adoptare de către Senat a unei hotărîri prin care se reia, cu aceleaşi coordonate, proiectul emis de precedentul Executiv. Proiectul va cunoaşte un parcurs chinuitor şi sterp: adoptare în Senat şi Camera Deputaţilor; sesizare de neconstituţionalitate din partea a 28 de senatori; Curtea Constituţională acceptă obiecţiunile şi declară legea, în ansamblul ei, ca fiind neconstituţională (DCC nr.600/9.11.2005); încetează procedurile legislative prin respingere definitivă de către ambele Camere (07.11.2006). Ceea ce nu s-a reuşit în Parlament, printr-o lege specială, prinde contur în instanţă ca speţă de drept comun şi, în sfîrşit, acest alambicat periplu restitutiv va fi tranşat printr-o rezoluţie administrativă a guvernului Tăriceanu: prin Decizia de retrocedare nr.813/A.I./3/ RD/01.03.2007, emisă de Ministerul Culturii şi Cultelor sub semnătura lui Kelemen Hunor, „Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi căsuţa Poartă, împreună cu terenurile aferente, au fost retrocedate Regelui Mihai I“. Fără nici o despăgubire bănească.*

Castelul Peleş a fost închiriat statului român, fiind deschis astăzi ca muzeu.

Castelul Pelişor este deschis tot ca muzeu.

Castelul Foişor a fost închiriat de RAPPS şi este dedicat protocolului de stat, pentru vizitele înalţilor oaspeţi.**

_______________

* Radu Călin Cristea, Regele şi nepoţii lui Vîşinki, Observatorul Cultural, nr. 753 din 19.12.2014

** cf. http://www.familiaregala.ro/ro/resedinte/prezentare-2/castelul-pelisor/

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

3 gânduri despre &8222;Regele Mihai n-a primit nimic de la regimul Iliescu!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s