Prestanţa Regelui Mihai: echidistanţă faţă de forţele politice

Tudor Vişan-Miu:

Prestanţa Regelui Mihai, într-o republică, a fost aceea a unui monarh: de a păstra un echilibru faţă de forţele politice. Oameni ca Ion Iliescu şi Dan Voiculescu au ajuns la masa Regelui pentru că au fost aleşi de 3 ori de români, prin alegeri democratice. Vă propun, mai curând decât să acuzăm Casa Regală, să regândim modul în care funcţionează democraţia românească.

Vă supun atenţiei o fotografie din 8 aprilie 2005. Astăzi, toţi aleşii din poză din duşmani între ei, dar nu duşmani cu Regele.

rege si presedinti 8 aprilie 2005

Masa-regala
25 octombrie 2012, Palatul Elisabeta
Mihai Ciucă:

Regele actioneaza conform educatiei primite, buna – rea, you tell me. Scopul aducerii dinastiei Hohenzollern era tocmai faptul ca tara nu era guvernabila cu „printii” locali, incapabili sa colaboreze spre binele comun. Lui Carol si urmasilor lui li s-a cerut sa lucreze cu materialul clientului, oricare era acesta, fara a se identifica cu vreo tabara. Mihai, de-a lungul anilor, a trebuit sa sufere, la masa lui, si pe Antonescu, si pe Groza, si pe multi altii, nemti, rusi… Acesta e rolul lui. 

Un rege e deasupra muritorilor si vremurilor, putand sta la masa cu cine voieste, fara a se compromite. Si Isus a fost acuzat ca gira, prin prezenta Lui, vamesii si prostituatele, dar macar nu toti Il considerau Rege.

Evident, din poza de mai sus lipseste Basescu, fiindca desteptul ala s-a apucat sa declare ca Regele a fost un tradator, eticheta dandu-i voie Regelui sa stea la masa cu oricine, dar nu cu marlani…

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Prestanţa Regelui Mihai: echidistanţă faţă de forţele politice&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s