30 decembrie 1947: lichidarea ultimei monarhii, la 25 de ani de la crearea URSS

Aşa cum observă istoricul Emanuel Bădescu, abdicarea forţată a M.S. Regelui Mihai şi instaurarea Republicii Populare Române s-a produs la 30 decembrie 1947 – şi nu într-o zi apropiată (de pildă, 29 decembrie sau 31 decembrie) – pentru a coincide cu „aniversarea” creerii Uniunii Republicii Sovietice Socialiste (URSS) prin tratatul din 30 decembrie 1922.

Conform juristului Eleodor Focşeneanu, lichidarea monarhiei din România s-a decis la Internaţionala a IV-a / Cominform din septembrie 1947, la care a participat şi…. Italia. Delegaţiei române i s-a reproşat – atrăgând mirarea celorlaltor participanţi – că România avea încă monarhie. Bineînţeles, directiva dată de Cominform a fost eliminarea cât mai rapidă a monarhiei româneşti.

Data aleasă (30 decembrie) este un simbol care dovedeşte, încă o dată, că republica a fost impusă de o forţă exterioară (URSS). Stalin a înţeles un lucru: într-o ţară unde există Rege, nu există comunism!

stalin

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;30 decembrie 1947: lichidarea ultimei monarhii, la 25 de ani de la crearea URSS&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s