În apărarea monarhiei: Dan Nicodim vs. Petre Ţurlea

turlea vs. nicodim

Vă invit să urmăriţi confruntarea pe tema monarhiei constituţionale în România între Dan Nicodim şi prof.univ.dr. Petre Ţurlea, un istoric, sub titlul „Prahova şi monarhia”, la emisiunea „Momentul adevărului” la VP TV din 15 decembrie 2015:

http://www.vptv.ro/emisiunea-momentul-adevarului-15-decembrie-2015-partea-i/

http://www.vptv.ro/emisiunea-momentul-adevarului-15-decembrie-2015-partea-a-ii-a/

http://www.vptv.ro/emisiunea-momentul-adevarului-15-decembrie-2015-partea-a-iii-a/

REPLICI MEMORABILE

[Partea 1]

Petre Ţurlea: „Într-o democraţie, conducătorii îşi aleg conducătorul. Într-o monarhie, ajunge prin naştere…”

Dan Nicodim: „Prin hazard divin…”

***

Petre Ţurlea: Regele Carol al II-lea „a fost malefic”, Regele Mihai „n-a reuşit să facă nimic bun”. „Regii sunt pe viaţă. Vă daţi seama dacă maleficul preşedinte Băsescu era rege, ce se întâmpla cu noi? Poporul poate să greşească când alege un preşedinte, dar nu greşeşeşte la infinit…”

Dan Nicodim: „Dar  în ultimii 25 de ani s-a ales bine?”.

***

Petre Ţurlea: „Să-l avem pe Regele Duda în fruntea ţării, un actor spălăcit de mâna a 7-a?”

Dan Nicodim: „Principele Consort Radu nu va conduce niciodată România, ci Principesa Moştenitoare Margareta.”

Petre Ţurlea: „Păi i-a zis lui Arşinel să-i zică «Alteţă»…”

Dan Nicodim: „Păi şi nu e Prinţ Consort?”

***

Petre Ţurlea: „Carol al II-lea n-a domnit, a guvernat […] Dictatura lui Carol al II-lea a fost mai aspră decât dictatura comunistă.”

Dan Nicodim: „E mult spus! […] Dacă dvs. îndrăzniţi să comparaţi lagărul de la Târgu Jiu cu închisorile comuniste mă lăsaţi fără replică!”

Petre Ţurlea: „Dictatura lui Carol al II-lea a premers dictatura comunistă…”

Dan Nicodim: „Vreţi să spuneţi că fără Carol al II-lea nu mai aveam comunism?”

***

[Partea a 2-a]

Prof. Carmen Băjenaru, despre Regele Carol I.

***

Dan Nicodim, despre „Republica de la Ploieşti”: „Eu, ca monarhist, ce să înţeleg? Dacă republica a debutat într-o beţie, trăim în mahmureala ei?”

***

Dan Nicodim: „Aţi afirmat că Mircea Grigore Lambrino este prinţ în baza unei scrisori. Este fiu, nu prinţ…. […] Căsătoria a fost anulată, deci nu a produs efecte. […] Mă surprinde că un istoric poate să ridice o scrisoare la rang de decret. […] Tribunalul din Alexandria a nesocotit decizia Tribunalului din Ilfov.”

***

[Partea a 3-a]

Din Declaraţia de la Budapesta (16 iunie 1989): „Dreptul la o reprezentare politică autonomă şi la autonomie culturală a fiecărei naţiuni trebuie garantat. Realizarea sa implică, printre altele, asigurarea unei şcolarităţi de toate gradele în limba maghiară, inclusiv reînfiinţarea universităţii maghiare din Cluj.”

P.S.: La Vălenii de Munte va fi dezvelit un monument al Regelui Ferdinand.

 

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;În apărarea monarhiei: Dan Nicodim vs. Petre Ţurlea&8221;

  1. Toţi suntem sortiţi a greşi pentru că suntem oameni, dar dintre regi şi preşedinţi mai aproape de Dumnezeu sunt regi.Ei sunt binecuvântaţi cu harul de a conduce.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s