O lecţie civică despre forme de guvernământ. Nevoia de monarhie în România

Coroana Romana 2

Explică profesorul Cristian Sandu:

„Regimul politic al perioadei 1947-1989 a fost dictatorial, monopartit, de tip comunistoid! A spune ca a fost un regim comunist este o alta grava eroare, intrucit comunismul a fost o teorie despre organizarea sociala si politica a comunitatilor umane dupa un principiu egalitar, elaborata de niste ginditori in secolul al XIX-lea fara ca acestia se ofere si metodologia de punere in practica la nivel macro si micro-social. Deci, o utopie!

Republca si monarhia nu sunt regimuri politice, ci forme de guvernamint. Regimurile politice sunt dictatoriale si democratice. Faptul ca dictatura comunistoida a perioadei 1947-1989 a fost deghizata intr-o forma de guvernamint republicana nu inseamna ca republica si democratia ar fi incompatibile! SUA, Franta, Germania, Italia sau Finlanda fiind citeva dintre exemplele de republici in care democratia parlamentara pluripartita functioneaza impecabil.

In ceea ce priveste monarhia ca forma de guvernamint ea functioneaza astazi, cu foarte putine exceptii, doar in tari cu regimuri politice parlamentare pluripartite, rolul monarhului fiind aceka de garant al stabilitatii constitutionale a statului si de protector el drepturilor si libertatilor cetatenesti. Marea problema a Romaniei este ca experimentul formei de guvernamint republicane a esuat chuar si in conditiile parlamentarismului pluripartit!

Patima care se revarsa in disputele politice, dealtfel absolut firesti in orice democratie, coroborata cu un nu prea ridicat nivel al constiintei civice reclana necesitatea unei institutii de stabilizare a raporturilor la nivel macrosocial si de protejare a valorilor nationale perene in fata “atacantilor” de moment din arena disputelor pentru dodindirea vremelnica a puterii legislative si executive. Aceasta institutie nu poate fi decit monarhul constitutional.

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s