Regele Mihai despre Paul Lambrino

Regele misto

M.S. Regele Mihai I al României în dialog cu Philippe Viguié Desplaces:

„- Spuneaţi că prin prima căsătorie cu Zizi Lambrino s-a născut un copil. Acest frate vitreg poartă numele de Carol Mihai…

– Nu! El nu a fost botezat Carol. Numele său este Mircea-Grigore Lambrino. El nu şi-a luat decât mai târziu prenumele de Carol.

Majestatea Voastră nu îl recunoaşte ca membru al familiei Voastre nici pe el, nici pe fiul său, Paul. De ce această ranchiună? La urma urmei, Mircea-Grigore Lambrino nu este el fratele vitreg al Majestăţii Voastre?

– În statutul familiei domnitoare este stipulat în mod clar faptul că nici un membru al Familiei Regale nu are dreptul de a se căsători fără permisiunea Regelui. La acea vreme, bunicul meu, Regele Ferdinand, era şeful familiei. El nu şi-a dat consimţământul pentru căsătoria dintre tatăl meu şi Zizi Lambrino. Conform legilor române, această căsătorie era, deci, nulă şi neavenită.

V-am spus adineauri că anularea căsătoriei a fost făcută «sub presiune politică»… Ca să fiu sincer, în ce mă priveşte, nu cred deloc că lucrurile au stat aşa. Adevărul este că tatăl meu se plictisise de-acum de Zizi Lambrino şi că nu ţinea la copil. Zizi Lambrino a trăit după aceea la Paris, cred, unde statul român îi plătea o pensie. A murit în 1953.

– Exilul nu v-ar fi putut, oare, apropia de aceşti descendenţi?

– Dacă ei ar fost oameni simpli, liniştiţi, de ce nu? Eu consider, însă, că s-au comportat rău. După moartea tatălui meu, ei au solicitat printr-un tribunal francez dreptul a purta numele nostru, drept care le-a fost recunoscut. Or,nici un tribunal străin nu poate să îşi aroge astfel de prerogative, care aparţin în exclusivitate Ministerului Regal (s.m.). Membrii familiei Lambrino nu s-au oprit aici, adăugându-şi la numele lor titlul de principi ai României, ceea ce este culmea. Nu «devii» prinţ sau prinţesă a României, te «naşti» sau nu aşa (s.m.). Aşa ceva nu se poate face oricum. Susţin în continuare că persoana care astăzi se prezintă sub numele prinţul Paul de Hohenzollern-România nu este decât… domnul Lambrino.

– Atunci când, de exemplu, el scrie o carte sub numele de Paul al României, îl urmăriţi în justiţie?

– Nu. Nu merită osteneala. După părerea mea, el nu constituie o ameninţare serioasă. Atât timp cât ne lasă în pace, vom proceda la fel în ceea ce îl priveşte.

Dar, Sire, aţi fi putut să-l înnobilaţi, să îi conferiţi un titlu – altul decât cel de prinţ -, aşa cum a procedat Ludovic al XIV-lea pentru bastarzii săi…

– În nici un caz. Oricum, la noi nu mai exista o aristocraţie propriu-zisă. Existau, desigur, familiile foştilor principi domnitori, «gospodarii» (hospodar = suveran, în slavonă), dar, prin Constituţie, aceste titluri fuseseră abolite pentru a evita rivalităţile dintre clanuri. Altfel spus, nimeni nu era autorizat să poarte vreun titlu în România (s.m.).

Asta nu înseamnă că aristocraţii români erau puşi la index. Pur şi simplu, ei nu mai aveau dreptul să-şi poarte titlurile, chiar dacă făceau parte din familii princiare. Sub domnia mea, în România nu a fost făcută nici o înnobilare.Procedura nu mai exista încă din timpul lui Ferdinand I (s.m.)

(„O domnie întreruptă”, Ed. Libra, 1995, pp.31-33)

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

10 gânduri despre &8222;Regele Mihai despre Paul Lambrino&8221;

  1. un rege trebuie sa fie rege in ratiune si adevar .Daca Paul Lambrino ii este nepot /dupa tata .sa nu intoarca capul ,
    ci sa-i acorde ce se cuvine …./singele nu se face apa /…..

  2. pai nu ai vazut clar ce sange de lepra basisto-bishnitzara are acest venetic,educat in spiritul datului de tzepe, spre deosebire de acest extraordinar de echilibrat ,sobru Mihai, nepotul fenomenaalei regine Maria,bunica lui care il adora si care avu nenorocul sa aiba si un fiu cam „tralala”,astral vorbind(ca de, asta vrura astrii si karma lui,daca e sa l analizam ezoteric), si care i a chinuit viata Reginei Maria si s a purtat execrabil cu bunica lui Mihai in ultima perioada a vietii sale!E adevarat ca acest Carol II a avut si niste calitati date de educatia impusa in copilarie de o familie regala exemplara ca patriotism pt tara(ca fiu regal i s a impus niste reguli pe care le a respectat doar in parte,cele privind cultura, pe care si a insusit o,detinand cunostinte relativ vaste, si poate ca de aceia,ca rege, desigur si datorita prezentei acelui Aristotel al epocii, N IORGA, a finantat educatia,cultura,el devenid cunoscut in istorie si ca un „mecena al culturii”,lucru absolut remarcabil pt sanatea spirituala a unei natii;din pacate, apucaturile lui „lumesti” romanesti,libertinaajul si influentele rele, l au dus pe carari gresite).Daca Zizi Lambrino a ramas iute gravida, inseamna ca avea ea vreo matusa care sa o sfatuiasca cum sa i dea tzeapa fustangiului de Carol II, sa l agate complicandu i viata lui, a regalitatii si a noastra ca natie .ASA CA SANGELE LUI PAUL ASTA, aduce, prin tot ce a facut si s a comportat MAI MULT A SANGE DE „BASISTO_SECURIST” decat de regi „a la Carol I_Ferdinand_Mihai” Niste judecatori francezi,deci ai unui stat laic republican da niste sentite care nu tin de competenta lor;daca se adresa Paul asta, pe timpul lui Dej sau Ceausescu,sau URSS unor judecatori stalinisto-bolsevici sa zicem, sau celor din Coreea de Nord sau Cuba,probabil ca alte nazdravanii de rezolutii de sorginte republicana, intr o problema regala,s ar fi dat, lovind binenteles regalitatea romana, prin intrusul venetic si manipulabil, bastardul Paul Lambrino,marioneta FSN ista

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s