29 decembrie 1919 – Parlamentul a votat Legile pentru ratificarea Marii Uniri

Regatul României Mari

Mai jos găsiţi ziua când locuitorii provincilor româneşti mai jos amintite au decis unirea cu Regatul României, ţara mamă, consfinţite prin Decret Regal de către M.S. Regele Ferdinand I al României la nu mai mult o lună de la respectivul moment:

Basarabia – 27 martie*/9 aprilie 1918. Consfinţită prin decret regal la 9/22 aprilie 1918. 

Bucovina – 15/28 noiembrie* 1918. Consfinţită prin decret regal la 18/31 decembrie 1918.

Transilvania, Crişana şi Banatul – 18 noiembrie/1 decembrie* 1918. Consfinţită prin decret regal la 11/24 decembrie 1918.

* În Basarabia funcţiona atunci stilul calendaristic vechi, în teritoriile Austro-Ungariei (incluzând Bucovina şi Transilvania) funcţiona stilul calendaristic nou.

ferdinand la alba

În lucrarea „România. Documentele Unirii. 1918”, editată de Arhivele Statului din România şi Fundaţia Culturală Română, apărută în Bucureşti în 1993, găsim o serie de documente editate de prof. Ioan Scurtu (coordonator), Silvia Popovici, Lidia Brâncoveanu şi Ioana Alexandru Negreanu.

În această lucrare poate fi văzut facsimilul după:

Legea pentru ratificarea Unirii Basarabiei cu România – votată la 29 decembrie 1919, promulgată la 31 decembrie 1919 (op.cit, pp.94-95)

Legea pentru ratificarea Unirii Bucovinei cu România – votată la 29 decembrie 1919, promulgată la 31 decembrie 1919 (op.cit., pp.116-117)

Legea pentru ratificarea Unirii Transilvaniei cu România – votată la 29 decembrie 1919, promulgată la 31 decembrie 1919 (op.cit, pp.156-157)

Vezi şi ISTORIA ROMÂNILOR ÎNTRE ANII 1918–1940, Ioan Scurtu,Theodora Stănescu-Stanciu, Georgiana Margareta Scurtu)

 

 

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca nu exista o unica istorie "obiectiva si adevarata", ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor (care ar trebui facuta de oameni de stat). In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s