Ciprian Apetrei: „Reîntoarcerea la 10 Mai ca Zi Naţională ne-ar reaşeza în cadrul tradiţiei întrerupte de comunism.”

Ciprian Apetrei, De ce 1 Decembrie nu ar trebui să fie Ziua Naţională a României, 1 decembrie 2015

Reîntoarcerea la 10 Mai ca Zi Naţională, pentru care pledează articolul de faţă, ar reface golul istoric lăsat de către comunism şi ne-ar reaşeza, măcar simbolic, în cadrul tradiţiei întrerupte de către aceştia. 

Un alt considerent de luat în seamă este faptul că 1 Decembrie este o sărbatoare a unui moment important, dar parţial, unirea Transilvaniei cu Regatul României, la 1918. Dar întregirea României are şi alte momente care o compun: [27 martie 1918, unirea Basarabiei cu România], 28 Noiembrie 1918, unirea Bucovinei cu România, 14 noiembrie 1878, Unirea Dobrogei cu România, 24 ianuarie 1859, unirea Principatelor Române.

Ziua de 10 Mai, prin cele trei semnificaţii ale sale, 1866, Carol I devine principele României, 1877, România devine independentă şi 1881, România devine Regat, se referă la totalitatea naţiunii române, sunt etape ale formării statului românesc. Proiectul început la 10 Mai 1866 se bazează pe Mica Unire de la 1859 şi este defintivat prin unirile succesive care i-au urmat, în 1878 si 1918. Ar fi deci mai potrivit în logica apariţiei statului român modern să alegem ca dată a sărbătoririi 10 Mai.

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Ciprian Apetrei: „Reîntoarcerea la 10 Mai ca Zi Naţională ne-ar reaşeza în cadrul tradiţiei întrerupte de comunism.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s