Alexandru Oprean: „Casa Regală este un exemplu de decenţă instituţională şi eficienţă acţională.”

Reporter (Carmen Bulz): Care ar fi pentru Alexandru Oprean, definiţia Casei Regale ?

Alexandru Oprean: Un exemplu de decenţă instituţională şi eficienţă acţională.

http://www.rasunetul.ro/alexandru-oprean-trebuit-de-multe-ori-sa-limitez-viteza-ori-sa-dau-prioritate-altcuiva

Joi, 03/14/2013

oprean

Reporter: Să rămânem la oameni, întâlniri. Publicul larg asociază imediat imaginea dumneavoastră cu imaginea Casei Regale. Pentru cei mai mulţi dintre noi, Alexandru Oprean e omul care a avut şansa să lucreze pentru Casa Regală.

Alexandru Oprean: Am avut privilegiul să o fac de două ori, şi fiecare episod a adus ceva nou, un plus de valoare. Acum, lăsând la o parte nivelul de reprezentare şi experienţa dobândită în materie de organizare de acţiuni publice sau protocolul necesar acestora, cred că cel mai mare beneficiu a fost dat de grija şi atenţia de a face lucrurile impecabil. Acolo nu am putut greşi, nici măcar cu o virgulă în scris sau cu o vorbă nelalocul ei. Cred că ar trebui în egală măsură să facem acest lucru în viaţa noastră de zi cu zi, în fiecare din instituţiile în care ne desfăşurăm activitatea. Atunci vom simţi că mergem mai departe. […]

Reporter: Când spunem Casa Regală, primul gând merge către Regele Mihai…şi suntem tentaţi să întrebăm: dar cum e să fii aşa aproape în preajma Regelui? Dar cum e Regina Ana? Dar cum sunt ceilalţi membri ai Familiei Regale? Îmi amintesc un interviu acordat de Regina Ana, Eugeniei Vodă. Regina Ana mărturiseşte că ideea de protocol nu a caracterizat-o niciodată şi a cerut să i se spună simplu ,,doamnă”, nu Majestate, în acel interviu. S-a descris ca ,,fiind o femeie obişnuită care a avut bucuria şi fericirea să se căsătorească cu un om fantastic, Regele Mihai al României”. Dumneavoastră ce îmi spuneţi despre întâlnirea cu Regele Mihai?

Alexandru Oprean: Am avut desigur bucuria să fiu în preajma membrilor Familiei Regale, prin natura poziţiilor avute la Palatul Elisabeta. Au fost momente cu adevărat înălţătoare când am putut fi în preajma Majestăţilor Lor şi îmi aduc aminte de multe din acestea, de fapt sunt chiar de neuitat. Regele este un exemplu de blândeţe şi modestie. Este un om care te aduce prin caracterul său la un confort psihologic personal extraordinar, fără să te simţi complexat sau stânjenit. Regina, cred că este omul cu cel mai mare simţ al realităţii, pe care eu personal l-am cunoscut. Ştim că viaţa Majestăţilor Lor nu a fost una lipsită de provocări. Şi iată că au ajuns împreună să aniverseze o nuntă de diamant, în anul 2008 după cum bine ştiţi. Regele, te poate înălţa şi aduce la comunicare tocmai prin non-comunicare. Majestatea Sa te poartă prin multe subiecte de discuţie, de la pasiunea Sa pentru maşini până la tăcerea binefăcătoare şi atât de înălţătoare. Nu e nevoie de multe cuvinte atunci când eşti în preajma Regelui. Mesajul de transmis vine de la sine. Unul dintre momentele dificil de gestionat pentru mine a fost de exemplu atunci când am primit nobila misiune, dar şi cea mai grea care mi-a fost dată pe parcursul întregii activităţi la Casa Regală, respectiv aceea de a însoţi la braţ pe Majestatea Sa Regina până în sala de spectacol, în 25 octombrie 2011, la Opera Română din Bucureşti, cu ocazia concertului aniversar dedicat Majestăţii Sale Regelui la împlinirea vârstei de nouăzeci de ani. Am fost privilegiat să fac asta, însă şi responsabilizat pe măsură.

Reporter:Dacă punem faţă în faţă Casa Regală şi actuala clasă politică, ce credeţi că ar putea să îşi spună? Care ar fi firul comunicaţiei între cele două?

Alexandru Oprean: Casa Regală ar spune: „ O Românie europeană pentru români” Majoritatea clasei politice actuale: „ O Românie europeană pentru noi şi pentru români” Singurul liant între cele două entităţi cred că în final ar fi, sau ar trebui să fie, tot acest popor binecuvântat al nostru. Trist este că de multe ori mândria nu ne lasă în pace şi românul suportă îndelung şi în continuare greutăţile date de o astfel de atitudine. Dar de ce ne mirăm ? Asta a făcut dintotdeauna, şi-a purtat Crucea, însă cu multă şi mare credinţă. Acolo este alinarea lui.

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s