Costin Petrescu despre Regele Ferdinand: „El este mandatarul voinţei poporului întreg.”

Celebrul pictor Costin Petrescu, autorul frescelor de la Ateneul Român şi de la Catedrala Întregirii Neamului de la Alba Iulia, care a avut prilejul să-l picteze pe principele apoi regele Ferdinand în repetate rânduri, afirmă despre acesta, în comparaţie cu unchiul său, Carol I:

Fresca Ferdinand

„Ferdinand I nu mai prezntă acea voinţă personală emanată de sus şi căreia totul trebuie să i se spună. El este mandatarul răspunzător şi hotărât al unei alte voinţei ce de astă dată pornea de jos în sus, din clocotul conştient al unui popor întreg, din sufletul românimei trezită la viaţa nouă. El e al nostru, dintr-ai noştri! (s.m.)

Distanţa dintre suveran şi omul de rând a dispărut. Suveranitatea olimpiană lasă locul unui sentiment de prietenie spontană. În locul unui deget ţi se întinde azi o mână întreagă, care zguduie cu frenezie braţul poftitului, căruia i se prezintă un scaun, o ţigară, un pahar, o glumă, un râs deschis. El îmbrăţişează şi sărută obrazul lac de sudoare al soldatului de rând, venit de colo, din mizeria tranşeelor (s.m.).

L-am văzut de aproape şi pe el; mi-a pozat atât ca prinţ moştenitor câtşi ca rege… Se aşeza totdeauna de profil. Din nefericire acest aspect sub care vedem pururi portretul regelui Ferdinand era impus de un defect al urechilor, care din faţă era evidenţiat în detrimentul chipului. Totuşi, acel viguros profil de medalie înfăţisa o siluetă foarte caracteristică prin trei unghiuri ascuţite formate de proeminenţa frunţii, nasului şi bărbiei şi care-i da o atitudine de privire înainte şi în sus. [….] Totul contribuia să dea chipului o aliură de mişcare bruscă, plină de caracter ostăşesc.”

„Ferdinand I – Cuvânt pentru întregirea neamului românesc”, Neculai Moghior, Ion Dănilă, Leonida Moise, Editura Metropol, 1994, pp.56-57

 

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s