În timpul domniei, M.S. Regele Mihai nu folosea „coloane oficiale”. Relatare din 1943

Petre Diaconu (1943):

„Aud la un moment dat nişte aplauze.(..) maşina regală, care nu era însoţită absolut de nici o altă maşină, stătea la stopul de pe Calea Victoriei.”

petre_diaconu_mare

Eram tânăr adjutant la aviaţie, deci nu ajunsesem încă ofiţer, trebuia să fiu făcut în al doilea an ofiţer şi eram într-o permisiune, într-o după-amiază a lunii septembrie, [1943] şi aud la un moment dat nişte aplauze.

Când colo, erau adresate Majestăţii Sale, regele Mihai I, care, însoţit de un aghiotant, într-o maşină deschisă se oprise la stopul de pe Calea Victoriei. Era, de altfel, singurul stop din centrul Bucureştiului şi nici nu-mi aduc aminte dacă mai exista un alt stop în Bucureşti. Şi ca un amănunt pitoresc: stopul acesta era manevrat manual de către un poliţai – poliţaii pe vremea aceea erau îmbrăcaţi în haine tip, de culoarea cărămizie închisă -, care era surdo-mut, dar avea o agerime în privire, încât nu-i scăpa absolut nimic. Şi rotindu-şi capul cu viteza maşinăriei electronice, a văzut în diagonală maşina regală, care nu era însoţită absolut de nici o altă maşină, stând la stop. A salutat şi i-a dat drumul regelui, care a făcut imediat la dreapta şi a luat-o pe Bulevardul Elisabeta, astăzi Mihail Kogălniceanu. Probabil că se ducea înspre Cotroceni.

Şi nu am găsit absolut sub nici o formă această scenă ca ieşită din comun, decât târziu de tot, în vremurile când alaiurile prezidenţiale opreau circulaţia pe lungimi de zeci de metri sau sute de metri. 

[C 242, Arhiva de istorie orala a SRR, interviu realizat de Silvia Iliescu, 2.06.1995]

via Vasile Băescu

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;În timpul domniei, M.S. Regele Mihai nu folosea „coloane oficiale”. Relatare din 1943&8221;

  1. Astăzii se moare datorită unor ordine „tâmpite”… aşa cum a fost şi cazul poliţistului motociclist aflat în misiune, în dispozitivul de însoţire a unei „rapandule” politice Gabi Oprea, nici măcar prim-ministru la vremea tragicului eveniment, darămite conducător de stat!
    Un eveniment simplu , normal şi firesc ce se petrece în capitala ţării anilor 1943, în plin război şi fără incident, care ar trebui să aducă în discuţie astăzi, necesitatea escortelor rutiere şi mai ales pentru cine…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s