Nicolae Minovici şi Inima Reginei Maria

„… în seara zilei de 18 iulie 1938, soseşte la Pelişor un medic legist celebru în epocă. Doctorul Nicu (Nicolae) Minovici este bine-cunoscut şi recunoscut pentru contribuţia sa la dezvoltarea cercetării medico-legale din România, la crearea medicinei de urgenţă şi a Salvării […]

Este spre miezul nopţii când doctorul Nicolae Minovici, secondar de doctorul Mircea Iliescu, începe, în tăcerea salonului de la Pelişor, la lumina candelabrelor, mişcările de scoatere a corpului neînsufleţit al reginei din rigor mortis, din înţepenirea rece a morţii, printr-un masaj al încheieturilor. După autopsie, urmează o incizie adâncă în piept, care le permite să-i desprindă inima şi să i-o scoată. Rana din piept va fi cusută, iar inima va fi spălată, injectată cu lichidul de conservare descoperit de Mina şi împachetatăîn vată cu formol. […]”

Tatiana Niculescu Bran, Regina Maria. Ultima dorinţă, Ed. Humanitas, 2015, pp.102-104

Regina Maria a avut o rochie albă, va veşmânt funerar, pe model victorian (p. 105). „Capitala arborează, potrivit dorinţei reginei, flamuri violete (culoare de doliu în tradiţia catolico-anglicană) şi drapelul României.” (p.107). „Cel din urmă drum” al Reginei Maria a fost marcat, printre altele, de textul lui Cezar Petrescu, cu acelaşi nume.

La 29 octombrie 1938, inima Reginei Maria ajungea la Balcic, la bordul distrugătorului Regina Maria (p. 136, p.140).

minovici n

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s