Publicaţia aromânilor din Imperiul Otoman în 1905: 10 mai, „o zi scumpă şi măreaţă”

3.10.2015 - 1«Lumina. Revistă Populară a Românilor din Imperiul Otoman», 3, nr. 11, decembrie 1905:

Mulţi ani să trăiască

„Când s’a vestit că Majestatea Sa Sultanul a dat o Iradea de recunoaştere a naţionalităţei române, din piepturile tuturor Aromânilor a ieşit un strigăt puternic: Mulţi ani trăească, Sultanul nostru! Padişahàmâz cioc iaşa!

Astfel, ziua de 10 Maiu, în care s’a publicat Iradeaua imperială, va rămâne o zi scumpă şi măreaţă, o zi de bucurie şi de sărbătoare pentru întreaga suflare românească din imperiul otoman.

Dorinţa noastră, a tutulor, ca naţiunea română să capete drepturi egale, în faţa legilor imperiale, ca şi Grecii şi Bulgarii, a fost până eri un vis, iar astăzi o realitate.

Prin multe şi grele încercări, prin lungi şi dureroase suferinţi a trecut neamul românesc dn dreapta Dunărei, dar mâna providenţială ne-a scăpat de toate.

În toate timpurile, pe unde răsună gaiul aromânesc şi în toate timpurile în cari adversarii ne-au întins curse amăgitoare, noi am rămas aceiaşi, aşa precum au fost părinţii şi străbunii noştri, neclintiţi în sentimentele noastre de credinţă şi devotament către tronul glorios al Sultanilor.

Speranţa şi fericirea, viaţa şi soarta noastră le am încredinţat de mult în mâna stăpânitorilor noştri, legând destinele naţiunei noastre de destinele imperiului. Prin muncă şi dreptate, prin credinţă şi devotament, am căutat ca adevărul să triumfe şi a triumfat, ca lumina să răsbească întunericul, şi a răsbit ca drepturi şi întărire să dobândim şi le-am dobândit.

Majestatea Sa Sultanul, pe deplin convins de sentimentele noastre nestrămutate de fidelitate şi iubire, ne-a dat putere ca să trăim şi să-l prea mărim, ne-a îmbrăcat în armele legei, ca să ne apărăm şi să învingem şi vom învinge.

3.10.2015 - 2Sentimentele de mărinimositate şi de iubire ale gloriosului Sultan, Habdul Hamid al II-lea, pentru toţi supuşii din vastul său imperiu, a fost întot’deauan infinit de mari, iar pentru noi Românii infinit de preţioase: căci la umbra aripei sale am găsit adăpostire, sub scutul legilor sale am găsit scăpare. […]

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s