Christian Musceleanu, profesor de fizică al Regelui Mihai, şi Liceul „Ion Creangă”

Christian Musceleanu era profesor la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti. A predat fizico-chimice în clasele I-VI (1932-1938).

A urmat Facultatea de Ştiinţe la Bucureşti. Şi-a susţinut doctoratul la Berlin, unde l-a întâlnit pe fizicianul german Max Planck (1858-1947).

În 1926, Christian Musceleanu, atunci conferenţiar al Facultăţii, a prezidat comitetul şcolar care a susţinut înfiinţarea Liceului de fete “Domniţa Ileana” din Bucureşti (astăzi “Ion Creangă”).

Liceul şi-a deschis porţile la 1 septembrie 1926, prin decizia emisă la 25 august 1926, dată de către Ministerul Instrucțiunii Publice. Prof. Musceleanu a condus comitetul şcolar al liceului timp de 14 ani, până în 1940.

creanga

Într-un interviu, directoarea Liceului Teoretic „Ion Creangă”, dr. Florica Alexandrescu, a afirmat:

„Conform documentelor vremii, inițiativa înființării liceului nostru aparține cetățenilor din acest sector, care au constituit un comitet care-l avea ca președinte pe prof. dr. Christian Musceleanu, conferențiar la Universitatea din București, care a întreprins o serie de măsuri pentru înființarea acestei școli; în decizia emisă la 25 august 1926 de către Ministerul Instrucțiunii Publice, s-a hotărât înfiin­țarea liceului nostru începând cu data de 1 septem­brie a aceluiași an.

Școala va funcționa, până la construirea unui local propriu pe terenul oferit de primărie, în localul Ministe­rului, din Calea Rahovei nr. 30.

Din lipsa unui local propriu, școala și-a deschis cursurile într-o fostă casă boierească, clădită în 1850, așezată lângă clădirea fostei Școli Normale Superioare – condusă la sfârșitul secolului trecut de scriitorul Alexandru Odobescu și devenită ulterior Liceul Mihai Eminescu.

Având în vedere faptul că localul era impropriu pentru studiu, a fost nevoie de contribuția primei directoare a acestei școli – profesoara Elena Nuțu-Oteteleșeanu, și de cea a președintelui comitetului școlar – prof. dr. Christian Musceleanu. Sumele de 400 mii lei acordați de Ministerul Instrucțiunii Publice, 300 mii lei din partea Primăriei Sectorului III, cât și cele câteva zeci de mii provenite dintr-o serbare susținută în Parcul Carol au dat posibilitatea amenajării clădirii vechi. În documentele vremii se găsește și prima denumire a liceului – „Domnita Ileana”. În primii doi ani, 1926-1928, liceul a avut denumirea de Școala Secundară Gradul II Domnița Ileana. Între anii 1928-1948 a purtat numele de Liceul de fete Domnița Ileana.”

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 comentarii la &8222;Christian Musceleanu, profesor de fizică al Regelui Mihai, şi Liceul „Ion Creangă”&8221;

  1. Fotografia care ilustrează textul de mai sus NU ESTE făcută la Colegiul Naţional „Ion Creangă” din Bucureşti, ci la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chişinău!!
    Şi nici directoarea Florica Alexandrescu NU ARE titlul ştiinţific de dr.!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s