Ion Conea, profesor de geografie al Regelui Mihai, este teoreticianul geopoliticii româneşti

coneaRelatează Ion Conea în „Un prinţ prin ţara lui”, Ed. Scrisul Românesc S.A., Craiova, 1940:

„Acum doi ani (în 1935, n.m.), toamna, la Sinaia, în cadrul unei şezători a Clasei, Măria Sa Marele Voevod de Alba Iulia a cerut să vorbească despre Rolul şi importanţa politică a insulelor Hawai. Elementar, a schiţat toată geopolitica marelui ocean, acela în care se ciocnesc astăzi violent atâtea interese (I-se păruseră interesante şi-I rămaseră simpatice dela o lecţie de geografie referinţele de geografie politică privitoare la numitele grupe de insule).

– Iar mai târziu când acelaş an, la Bucureşti, domnul Mehedinţi făcea cu Clasa o lectie despre Africa, Măria Sa ridica mereu mâna şi cerea insistent să fie întrebat: „spun Eu, domnule profesor, spun Eu”! şi, oricare ar fi fost întrebarea, Dânsul trebuia să aducă vorba, în răspuns, şi despre Absinia. Voia să se vorbească – şi urmărea să-l facă pe profesor să vorbească – cât mai mult despre această ţară!… aproape că nu mai ştia domnul Mehedinţi cum să… iasă din Absinia! Eram, în adevăr, în preajma războiului din Ethiopia şi toată atenţia geografică a Măriei Sale era concentrată spre ţara Negusului…. Toate evenimentele internaţionale cu răsunet pe hartă trimit pe augustul şcolar la consultarea Atlasului).

În fiecare toamnă, acelPetit Manuel de la Société des Nations, plin de hărţi şi referinţe geografice, se găseşte o bucată de vreme regulat în pupitrul Său. Iar marile performanţe aeronautice – ale lui Willy Post, ale lui Charles Smiths, Campbell Black, Levanevski etc.- sunt ot atâtea îndemnuri şi prilejuri de cercetări ale stlasului. Iar la ultiam lecţie de geografie, înnainte de Crăciun când, după unele chestiuni de geografie fizică, s’a trecut la câteva consideraţii de geografie politică, iar profesorul a încheeat spunând: „Ce a fost adineaori a fost geografie fizică, iar ce făcurăm acum la urmă a fost geografie politică sau geopolitică”, – Măria Sa S’a ridicat şi a spus:

– „Ei bine, domnule profesor, să ştii că Mie de asta îmi place mai mult ce făcurăm acu la urmă”.”

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;Ion Conea, profesor de geografie al Regelui Mihai, este teoreticianul geopoliticii româneşti&8221;

  1. MS Regele Mihai I a Romaniei este geniul recunoscut de toti romanii capabili sa aprecieze valorile reale ale unei natiuni!Caci,ce este MS Regele Mihai I decat, un geniu ascuns in spatele unei modestii fara precedent?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s