Ioan Gh. Jurchescu: „M.S. Regele Mihai a fost silit să abdice de o bandă de uzurpatori.”

“4 MARTIE 1948”

La finele anului 2000, la editura Albatros a ieşit de sub tipar un volum de amintiri senate de Jacques Vergotti: “Fără drept de înapoiere în ţară”. Numele îmi era cunoscut din două împrejurări. Autorul este absolvent al Şc. de Ofiţeri de Jandarmi (din care şi cel se semnează aceste rânduri a făcut parte o scurtă perioadă de timp) şi prin aceea că datorită unor calităţi militare deosebite a fost desemnat drept unul din Ofiţerii de Ordonanţă ai Majestăţii Sale Regelui Mihai I. – După actul mârşav din 30 dec. 1947 când M.S. Regele a fost silit sa abdice prin amenintari si santaj, Jacques Vergotti L-a însotit pe Rege în exilul impus de o banda de uzurpatori care s-au instalat la putere prin mijloacele cunoscute.

ioan-jurchescu
Castelul Săvârşin, 2007

L-am cunoscut pe autor în toamna anului 1945 la 8 nov. de Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, ziua onomastică a M.S. Regelui când am fost primiţi la Palatul Elisabeta, foştii elevi din clasa specială a Marelui Voievod Mihai. N-au putut participa la această revedere “întru amintiri” colegii Walter Hetman şi I. Kovats (alţi doi colegi Dan Mavrus şi Ştefan Popescu decedaseră în timpul şcolii).

Am ţinut să dau un semnal privind apariţia volumului de amintiri a lui J.V. pentru bogăţia informaţiilor pe care le conţine “la prima mână”, precum şi pentru publicarea unor documente fără de care nu se va putea spune adevărul despre durerosul exil pe care M.S. Regele Mihai îl trăieşte şi astăzi şi al exilului românesc.

Prima declaraţie pe care o face M.S. Regele Mihai odată ajuns în Occident poartă data de 04.03.1948. respectând interdicţia Guvernului Federal al Elveţiei de a nu face mărturisiri cu caracter politic, aflat la Londra, M.S. Regele rupe tăcerea şi face declaraţia pe care o reproducem aşa cum a apărut în volumul de amintiri a fostului Ofiţer de Ordonanţă Jacques Vergotti atunci încă în anturajul Suveranului.

Unii comentatori au afirmat că Suveranul ar fi amintit mult mai târziu despre şantajul la care a fost supus (când a dat mai multe detalii) ameninţat fiindcă în cazul în care nu va semna actul de abdicare va fi răspunzător de vărsarea de sânge ce va urma, consecinţă a refuzului, în limita de timp impusă.

Am socotit ca fiind necesară publicarea acestei declaraţii pentru cunoaşterea adevărului în totalitatea lui şi mai ales că la data de 04.03.2001 s-au împlinit 52 de ani de la semnalul dat de M.S. Regele Mihai, pe care cei care trebuiau să-l audă la acea dată, sufereau de surzenie cronică.

Av. Ioan Gh. Jurchescu 

Declaratie

 Declaraţia Majestăţii Sale

Regele Mihai I al României

la o conferinţă de presă ţinută la Londra în 4 martie 1948

 

În acest moment nu mai este necesar să insistăm asupra împrejurărilor şi cauzelor anumitor evenimente politice. Motivele şi profundele schimbări politice impuse statelor mici ale Europei de Est sunt deja pre-a bine cunoscute. Cât priveşte România, vreau să mă folosesc de prima posibilitate ce se oferă, a confirma personal faptele aşa cum s-au petrecut.

În dimineaţa zilei de 30 decembrie 1947, Dl. Petru Groza şi Gheorghiu Dej, membri ai Cabinetului Român, mi-au prezentat textul actului de abdicare, îndemnându-mă să-l semnez imediat.

Amândoi s-au prezentat la Palatul Regal după ce acesta a fost încercuit de detaşamente armate, informându-mă că mă vor socoti răspunzător pentru vărsarea de sânge ce va urma ca o consecinţă a instrucţiunilor ce le emiseseră deja în caz că nu voi semna în cadrul limitei de timp impusă.

Acest act mi-a fost impus cu forţa de un Guvern instalat şi menţinut la putere de o ţară străină, un Guvern total nereprezentativ pentru voinţa poporului român.

Acest Guvern a violat angajamentele internaţionale care îl obligau să respecte libertăţile politice ale poporului român, a falsificat alegerile ce i-a anihilat pe liderii politici democraţi care se bucurau de încrederea Ţării.

Îndepărtarea monarhiei constituie un nou act de violenţă în politica de subjugare a României. În aceste condiţii, nu mă consider obligat în nici un fel de acest act care mi-a fost impus. Cu neclintită credinţă în viitorul nostru, animat de acelaşi devotament şi dorinţă de a munci, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil.

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;Ioan Gh. Jurchescu: „M.S. Regele Mihai a fost silit să abdice de o bandă de uzurpatori.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s